Kaszka kukurydziana z truskawkami
Nasze ulubione śniadanie w sezonie truskawkowym. Kaszka na mleku z truskawkami. Dzisiaj wybrałyśmy kaszkę kukurydzianą.
Składniki:
- 1/2 l mleka+1/2 szklanki dodatkowo
- 3/4 szklanki kaszki kukurydzianej
- szczypta soli
- łyżka cukru
- czubata łyżka masła
- 1/2 kg truskawek
- łyżka cukru pudru
Sposób wykonania:
Mleko wlewamy do rondelka o grubym dnie, wsypujemy kaszkę kukurydzianą, dodajemy szczyptę soli i wstawiamy na ogień. Gotujemy ją stale mieszając ponieważ mocno zgęstnieje i może przywierać do dna garnka.
Jeśli zrobi się za gęsta możemy dolać w trakcie gotowania dodatkową porcję mleka. Kaszkę gotujemy na bardzo małym ogniu.
Po 8-10 minutach kaszka jest gotowa. Zestawiamy ją z ognia, słodzimy i rozpuszczamy w niej masło. Wylewamy na talerze.
Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i kroimy na ćwiartki. Wykładamy na kaszkę, posypujemy cukrem pudrem
Kaszka kukurydziana z truskawkami gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz