MAKATKA

poniedziałek, 27 maja 2024

Tarta z kremem budyniowo-kokosowym i truskawkami

Tarta z kremem budyniowo-kokosowym i truskawkami

Proste ciasto z truskawkami na bazie kruchego spodu z pysznym kremem budyniowo-kokosowym. W sezonie truskawkowym najlepsze ciasto do grilla. Szybko się piecze i szybko znika z talerzy.

Składniki:

ciasto:

  • 250 g mąki tortowej
  • 60 g cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 125 g masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

krem budyniowo-kokosowy:

  • 200 g masła 82%
  • 2 budynie bez cukru waniliowe lub śmietankowe
  • 0,6 l mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 50 g wiórków kokosowych

dodatkowo:

  • 1/2 kg świeżych truskawek
polewa lustrzana:
  • 150 ml wody
  • 10 g cukru
  • 10 g skrobi ziemniaczanej
  • 30 ml wody
  • 1/2 łyżki soku cytrynowego

Sposób wykonania:

Krem.

Do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko (1/2 szklanki mleka odlewamy do miseczki) i wstawiamy na ogień umiarkowany. Resztę mleka łączymy z budyniami i cukrem. Dobrze mieszamy.

Wrzące mleko zestawiamy z ognia, wlewamy do niego masę budyniową, mieszamy i wstawiamy ponownie na ogień. Stale mieszamy do zagotowania budyniu. W trakcie gotowania mogą powstawać grudki, nie przejmujemy się tym, jeśli będziemy energicznie mieszać, masa na koniec zrobi się gładka. W momencie, gdy na powierzchni budyniu powstaną pierwsze „wulkany” zestawiamy go z ognia i przelewamy do miski. Przykrywamy folią spożywczą „w kontakt”, aby nie tworzył się na powierzchni kożuch i odstawiamy do przestygnięcia do temperatury pokojowej. Masło również ma mieć temperaturę pokojową. Jest to ważne, ponieważ krem nam w trakcie łączenia obu mas się nie zwarzy, gdy jego składniki będą miały podobną temperaturę!

Teraz do misy miksera wrzucamy masło i rozbijamy je na puch. Następnie w 3-4 etapach dorzucamy masę budyniową. Mieszamy ją tylko do połączenia składników, nie za długo. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe, które dobrze jest przed dodaniem do kremu trochę rozdrobnić blenderem. Całość mieszamy łyżką. Krem gotowy do użycia.



Ciasto.

Mąkę przesiewamy z cukrem i cukrem wanilinowym do dużej miski. Dodajemy sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło trzemy na tarce z dużymi oczkami, posypując mąką. Dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto wkładamy do woreczka i dajemy do lodówki na pół godziny.

Schłodzone ciasto wałkujemy podsypując mąką i przekładamy na blaszkę do tarty 28 cm i nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) na 20 minut. Gotowe ciasto odkładamy do wystudzenia.



Polewa lustrzana.

150 ml wody gotujemy w rondelku o grubym dnie. Skrobię, cukier, sok cytrynowy łączymy z 30 ml wody, mieszamy. Gotową masę wlewamy cienkim strumieniem do gotującej się wody i stale mieszamy . Po około 2 minutach polewa lekko zgęstnieje i zrobi się przezroczysta. W tym momencie jest gotowa do użycia. Owoce pokrywamy jeszcze gorącą glazurą. Glazura zastyga natychmiast na owocach i nie rozpuszcza kremu.



Na przestudzony spód nakładamy 2/3 kremu, 1/3 przekładamy do worka cukierniczego i robimy rozetki wokół brzegu. Na środku układamy przekrojone na pół truskawki, które pokrywamy polewą lustrzaną.

Tarta truskawkowa z pysznym kremem gotowa!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz