MAKATKA

poniedziałek, 27 maja 2024

Krem budyniowo-kokosowy


 

Krem budyniowo-kokosowy

Wyborny krem budyniowy z kokosem do przekładania biszkoptów, napełniania tart i ozdabiania tortów.

Składniki:

porcja kremu na tartę 30 cm lub tort 20 cm

  • 200 g masła 82%
  • 2 budynie bez cukru waniliowe lub śmietankowe
  • 0,6 l mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 50 g wiórków kokosowych

Sposób przyrządzenia:

Do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko (1/2 szklanki mleka odlewamy do miseczki) i wstawiamy na ogień umiarkowany. Resztę mleka łączymy z budyniami i cukrem. Dobrze mieszamy.

Wrzące mleko zestawiamy z ognia, wlewamy do niego masę budyniową, mieszamy i wstawiamy ponownie na ogień. Stale mieszamy do zagotowania budyniu. W trakcie gotowania mogą powstawać grudki, nie przejmujemy się tym, jeśli będziemy energicznie mieszać, masa na koniec zrobi się gładka. W momencie, gdy na powierzchni budyniu powstaną pierwsze „wulkany” zestawiamy go z ognia i przelewamy do miski. Przykrywamy folią spożywczą „w kontakt”, aby nie tworzył się na powierzchni kożuch i odstawiamy do przestygnięcia do temperatury pokojowej. Masło również ma mieć temperaturę pokojową. Jest to ważne, ponieważ krem nam w trakcie łączenia obu mas się nie zwarzy, gdy jego składniki będą miały podobną temperaturę!

Teraz do misy miksera wrzucamy masło i rozbijamy je na puch. Następnie w 3-4 etapach dorzucamy masę budyniową. Mieszamy ją tylko do połączenia składników, nie za długo. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe, które przed dodaniem do kremu rozdrabniamy blenderem (do momentu, aż poczujemy zapach kokosa i wiórki zaczną się trochę zlepiać, tj. do 1 minuty). Całość mieszamy łyżką.

Krem budyniowo-kokosowy gotowy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz