Spód do tarty na słodko
Kruche ciasto, które doskonale nadaje się do tarty na słodko. Uniwersalny, prosty i szybki przepis.
Składniki:
- 250 g mąki tortowej
- 60 g cukru
- 8 g cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 2 żółtka
- 125 g masła
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Sposób wykonania:
Mąkę przesiewamy z cukrem i cukrem wanilinowym do dużej miski. Dodajemy sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło trzemy na tarce z dużymi oczkami, posypując mąką. Dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Kruchego ciasta nie wyrabiamy długo. Masło, jajka i śmietana powinny być zimne, z lodówki. Gotowe ciasto wkładamy do woreczka i dajemy do lodówki na pół godziny.
Schłodzone ciasto wałkujemy podsypując mąką, przekładamy na blaszkę do tarty 28 cm. Ciasto układamy w blaszce luźno, nie naciągamy go ponieważ trochę się skurczy. Blaszkę dokładnie wylepiamy ciastem i nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) na 20 minut. Gotowe ciasto odkładamy do wystudzenia. Teraz możemy je wypełniać kremami i owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz