Zrazy mielone
Zrazy mielone nadziewane ogórkiem konserwowym, serem żółtym i wędzoną słoniną w pysznym sosie pieczeniowym to świetna propozycja na prosty, smaczny obiad.
Składniki:
- 1 kg mielonego z łopatki i szynki wieprzowej (pół na pół)
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1 łyżeczka papryki czerwonej wędzonej
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 3-4 łyżki bułki tartej
- 3 ogórki konserwowe
- kilka plasterków żółtego sera
- 10 dkg słoniny wędzonej lub boczku wędzonego
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka maggi
- 1 czubata łyżka mąki do zagęszczenia sosu + mąka do obtaczania zrazów
- 1/2 l bulionu mięsnego
- 1 duża cebula
Sposób wykonania:
Na dużej, głębokiej patelni układamy cienkie plastry słoniny wędzonej lub boczku i rumienimy je z obu stron. Odkładamy na talerzyk, a wytopiony tłuszcz zostawiamy.
Mięso dajemy do miski. Wbijamy jajka, dodajemy 3-4 łyżki bułki tartej, rozgnieciony czosnek i przyprawy. Masę dokładnie wyrabiamy.
Następnie formujemy płaskie kotlety, z 1 kg mięsa wyjdzie nam 10-12 zrazów.
Na środku każdego kotleta układamy plasterki sera, kawałek ogórka i słoniny. Zlepiamy zrazy szczelnie i formujemy zgrabne wałeczki. Zrazy najwygodniej jest formować na dłoni mocno oprószonej mąką.
Rozgrzewamy tłuszcz po wytopionej słoninie z dodatkiem masła klarowanego na patelni. Obtaczamy zrazy w mące i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na największym ogniu, z jednej strony do przyrumienienia.
Następnie odwracamy zrazy na drugą stronę, zmniejszamy ogień na średni. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do zrazów. Podsmażamy całość, podlewamy bulionem. Przyprawiamy sosem sojowym i maggi. Przykrywamy patelnię pokrywą. Dusimy zrazy 10 minut, wyjmujemy na chwilę na talerz. Zagęszczamy sos mąką rozkłóconą z odrobiną zimnej wody.
Przekładamy z powrotem zrazy do sosu (możemy sos przetrzeć przez sitko, jeśli lubimy gładkie aksamitne sosy). Dusimy zrazy w sosie około dwóch minut.
Zrazy mielone, nadziewane ogórkiem, serem i słoninką gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz