MAKATKA

niedziela, 26 maja 2024

Zrazy mielone

Zrazy mielone

Zrazy mielone nadziewane ogórkiem konserwowym, serem żółtym i wędzoną słoniną w pysznym sosie pieczeniowym to świetna propozycja na prosty, smaczny obiad.

Składniki:

  • 1 kg mielonego z łopatki i szynki wieprzowej (pół na pół)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej wędzonej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 3 ogórki konserwowe
  • kilka plasterków żółtego sera
  • 10 dkg słoniny wędzonej lub boczku wędzonego
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka maggi
  • 1 czubata łyżka mąki do zagęszczenia sosu + mąka do obtaczania zrazów
  • 1/2 l bulionu mięsnego
  • 1 duża cebula

Sposób wykonania:

Na dużej, głębokiej patelni układamy cienkie plastry słoniny wędzonej lub boczku i rumienimy je z obu stron. Odkładamy na talerzyk, a wytopiony tłuszcz zostawiamy.



Mięso dajemy do miski. Wbijamy jajka, dodajemy 3-4 łyżki bułki tartej, rozgnieciony czosnek i przyprawy. Masę dokładnie wyrabiamy.



 Następnie formujemy płaskie kotlety, z 1 kg mięsa wyjdzie nam 10-12 zrazów.

Na środku każdego kotleta układamy plasterki sera, kawałek ogórka i słoniny. Zlepiamy zrazy szczelnie i formujemy zgrabne wałeczki. Zrazy najwygodniej jest formować na dłoni mocno oprószonej mąką.



Rozgrzewamy tłuszcz po wytopionej słoninie z dodatkiem masła klarowanego na patelni. Obtaczamy zrazy w mące i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na największym ogniu, z jednej strony do przyrumienienia.



Następnie odwracamy zrazy na drugą stronę, zmniejszamy ogień na średni. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do zrazów. Podsmażamy całość, podlewamy bulionem. Przyprawiamy sosem sojowym i maggi. Przykrywamy patelnię pokrywą. Dusimy zrazy 10 minut, wyjmujemy na chwilę na talerz. Zagęszczamy sos mąką rozkłóconą z odrobiną zimnej wody.



 Przekładamy z powrotem zrazy do sosu (możemy sos przetrzeć przez sitko, jeśli lubimy gładkie aksamitne sosy). Dusimy zrazy w sosie około dwóch minut.

Zrazy mielone, nadziewane ogórkiem, serem i słoninką gotowe!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz