Ciasto truskawkowe widelcem mieszane
Bardzo proste ciasto z owocami. Właściwie nie ma chyba łatwiejszego do upieczenia ciasta z owocami i kruszonką jak to -widelcem mieszane. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składniki i wymieszać widelcem lub rózgą i gotowe! Owoce możemy też użyć do niego takie jakie lubimy lub akurat mamy pod ręką, czyli rabarbar, truskawki, czereśnie, wiśnie, itd. . Z kruszonką jest smaczne, ale można na przykład posypać je tyko cukrem pudrem, też będzie dobrze i smacznie.
Składniki:
Ciasto:
Blaszka 28x18 cm
- 3 jajka L
- 0,5 szklanka oleju (250 ml)
- 1 szklanka śmietany 18 % (można zastąpić kefirem lub maślanką)
- 3 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy (8 g)
- 400 g ulubionych owoców sezonowych (u nas truskawki)
Kruszonka:
- 50 g mąki pszennej
- 25 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 25 g masła
Sposób wykonania:
Kruszonka:
Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucamy do miski i wyrabiamy ręką, aż powstaną okruszki. Następnie wstawiamy kruszonkę do lodówki na 15 minut.
Ciasto:
Do dużej miski wrzucamy mokre składniki. Do nich przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i resztę suchych składników. Wszystko mieszamy widelcem lub rózgą tylko do połączenia składników.
Ciasto dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy i układamy na wierzchu owoce, następnie posypujemy owoce kruszonką i wstawiamy ciasto do piekarnika.
Pieczemy w temp. 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) około 45 min. (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Ciasto widelcem mieszane gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz