MAKATKA

czwartek, 30 maja 2024

Ciasto truskawkowe widelcem mieszane

Ciasto truskawkowe widelcem mieszane

Bardzo proste ciasto z owocami. Właściwie nie ma chyba łatwiejszego do upieczenia ciasta z owocami i kruszonką jak to -widelcem mieszane. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składniki i wymieszać widelcem lub rózgą i gotowe! Owoce możemy też użyć do niego takie jakie lubimy lub akurat mamy pod ręką, czyli rabarbar, truskawki, czereśnie, wiśnie, itd. . Z kruszonką jest smaczne, ale można na przykład posypać je tyko cukrem pudrem, też będzie dobrze i smacznie.

Składniki:

  Ciasto:

Blaszka 28x18 cm

  • 3 jajka L
  • 0,5 szklanka oleju (250 ml)
  • 1 szklanka śmietany 18 % (można zastąpić kefirem lub maślanką)
  • 3 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy (8 g)
  • 400 g ulubionych owoców sezonowych (u nas truskawki)

Kruszonka:

  • 50 g mąki pszennej
  • 25 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 25 g masła

Sposób wykonania:

Kruszonka:

Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucamy do miski i wyrabiamy ręką, aż powstaną okruszki. Następnie wstawiamy kruszonkę do lodówki na 15 minut.

    Ciasto:

    Do dużej miski wrzucamy mokre składniki. Do nich przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i resztę suchych składników. Wszystko mieszamy widelcem lub rózgą tylko do połączenia składników.



    Ciasto dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy i układamy na wierzchu owoce, następnie posypujemy owoce kruszonką i wstawiamy ciasto do piekarnika.



    Pieczemy w temp. 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) około 45 min. (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.



    Ciasto widelcem mieszane gotowe!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz