Placuszki jogurtowe z truskawkami
Delikatne, puszyste placuszki na jogurcie greckim ze świeżymi truskawkami to deser uwielbiany przez dzieci i dorosłych. Danie łatwe i błyskawiczne!
Składniki:
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej typ 450 lub 500 (przesianej)
- 400 ml jogurtu greckiego lub skyru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 200 g pokrojonych świeżych truskawek
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia placuszków
Sposób wykonania:
Składniki ciasta nie mogą być wzięte prosto z lodówki, zwłaszcza jogurt i jajka.
Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, kroimy w plasterki lub kostkę. Do miski wlewamy jogurt, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, cukier, cukier wanilinowy i mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Suche składniki najlepiej przesiać, placuszki będą puszyste. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany, dlatego czasami należy dodać trochę mąki.
Do gotowego ciasta wrzucamy truskawki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i małą łyżką wazową nakładamy porcje ciasta. Oleju ma być sporo, tak jak przy plackach ziemniaczanych, wtedy placuszki wyjdą chrupiące. Smażymy je na rumiano z obu stron na umiarkowanym ogniu.
Usmażone placuszki kładziemy na ręcznik papierowy, osączamy z tłuszczu. Następnie przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.
Placuszki jogurtowe gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz