MAKATKA

piątek, 31 maja 2024

Placuszki jogurtowe z truskawkami

Placuszki jogurtowe z truskawkami

Delikatne, puszyste placuszki na jogurcie greckim ze świeżymi truskawkami to deser uwielbiany przez dzieci i dorosłych. Danie łatwe i błyskawiczne!

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 450 lub 500 (przesianej)
  • 400 ml jogurtu greckiego lub skyru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 200 g pokrojonych świeżych truskawek
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia placuszków

Sposób wykonania:

Składniki ciasta nie mogą być wzięte prosto z lodówki, zwłaszcza jogurt i jajka.

Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, kroimy w plasterki lub kostkę. Do miski wlewamy jogurt, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, cukier, cukier wanilinowy i mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Suche składniki najlepiej przesiać, placuszki będą puszyste. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany, dlatego czasami należy dodać trochę mąki.



Do gotowego ciasta wrzucamy truskawki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i małą łyżką wazową nakładamy porcje ciasta. Oleju ma być sporo, tak jak przy plackach ziemniaczanych, wtedy placuszki wyjdą chrupiące. Smażymy je na rumiano z obu stron na umiarkowanym ogniu.

Usmażone placuszki kładziemy na ręcznik papierowy, osączamy z tłuszczu. Następnie przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.

Placuszki jogurtowe gotowe!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz