MAKATKA

piątek, 31 maja 2024

Makaron z kurczakiem i szparagami

Makaron z kurczakiem i szparagami

Makaron z kurczakiem i zielonymi szparagami w śmietanowym sosie to danie błyskawicznie przyrządzane i bardzo sycące. W sezonie szparagowym często serwujemy je na obiad. Prosto i smacznie.

Składniki:

  • 300 g dowolnego makaronu
  • 1 pęczek szparagów
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g piersi z kurczaka pokrojonych w paski
  • 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 3-4 listki lubczyku lub 1 łyżka maggi
  • 1 łyżeczka przyprawy kurczak złocisty lub curry
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku
  • szklanka wody
  • 3 łyżki startego parmezanu

Sposób przyrządzenia:

Mięso z kurczaka obtaczamy w soli, pieprzu i przyprawie „złocisty kurczak” lub curry. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim paski z kurczaka aż się lekko zezłocą.



Dorzucamy na patelnię seler naciowy pokrojony w półkrążki, czosnek pokrojony w plasterki, listki lubczyku posiekane i szparagi pokrojone w centymetrowe krążki (główki pozostawiamy w całości).



Całość podsmażamy około pięć minut, podlewamy wodą i przykrywamy patelnię pokrywą. Dusimy mięso i warzywa, aż szparagi zrobią się miękkie, ale chrupiące. Trwa to nie więcej niż 5 minut.



W międzyczasie czasie gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.

Do tak przyrządzonego kurczaka ze szparagami dajemy śmietanę, którą uprzednio hartujemy odrobiną wody z gotującego się makaronu. Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię. Mieszamy całość i posypujemy parmezanem.



Makaron z kurczakiem i zielonymi szparagami gotowy!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz