Makaron z kurczakiem i szparagami
Makaron z kurczakiem i zielonymi szparagami w śmietanowym sosie to danie błyskawicznie przyrządzane i bardzo sycące. W sezonie szparagowym często serwujemy je na obiad. Prosto i smacznie.
Składniki:
- 300 g dowolnego makaronu
- 1 pęczek szparagów
- 2 gałązki selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 400 g piersi z kurczaka pokrojonych w paski
- 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 3-4 listki lubczyku lub 1 łyżka maggi
- 1 łyżeczka przyprawy kurczak złocisty lub curry
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
- szklanka wody
- 3 łyżki startego parmezanu
Sposób przyrządzenia:
Mięso z kurczaka obtaczamy w soli, pieprzu i przyprawie „złocisty kurczak” lub curry. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim paski z kurczaka aż się lekko zezłocą.
Dorzucamy na patelnię seler naciowy pokrojony w półkrążki, czosnek pokrojony w plasterki, listki lubczyku posiekane i szparagi pokrojone w centymetrowe krążki (główki pozostawiamy w całości).
Całość podsmażamy około pięć minut, podlewamy wodą i przykrywamy patelnię pokrywą. Dusimy mięso i warzywa, aż szparagi zrobią się miękkie, ale chrupiące. Trwa to nie więcej niż 5 minut.
W międzyczasie czasie gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.
Do tak przyrządzonego kurczaka ze szparagami dajemy śmietanę, którą uprzednio hartujemy odrobiną wody z gotującego się makaronu. Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię. Mieszamy całość i posypujemy parmezanem.
Makaron z kurczakiem i zielonymi szparagami gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz