Naleśniki z serem i truskawkami
W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serkiem waniliowym i truskawkami. Delicje dla dzieci i dorosłych!
Składniki:
- 1/2 kg świeżych truskawek
- 40 dkg serka waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- olej do smażenia
- 2 jajka
- szklanka mleka
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- 3/4 szklanki mąki pszennej typ 500 lub 450
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Sposób wykonania:
Do dużej miski wlewamy mleko, wodę gazowaną (jeśli nie mamy możemy dać w tych samych proporcjach bardzo ciepłą wodę przegotowaną), wbijamy jajka, dajemy szczyptę soli. Rozbijamy masę dokładnie rózgą. Następnie wsypujemy mąkę i sodę oczyszczoną. Łączymy całość doskonale i odstawiamy na bok na 15-20 minut. Ciasto naleśnikowe ma trochę „odpocząć”.
W tym czasie truskawki kroimy na ćwiartki, posypujemy cukrem. Na patelni rozgrzewamy masło i krótko obsmażamy na nim obtoczone w cukrze truskawki (tylko minutkę). Przekładamy truskawki do miseczki.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy naleśniki, które dzięki dodatkowi sody są lekko puszyste. Gotowe naleśniki smarujemy serkiem waniliowym, zwijamy w rulon, wykładamy na nie truskawki.
Pyszny deser gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz