MAKATKA

środa, 29 maja 2024

Naleśniki z serem i truskawkami

Naleśniki z serem i truskawkami

W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serkiem waniliowym i truskawkami. Delicje dla dzieci i dorosłych!

Składniki:

  • 1/2 kg świeżych truskawek
  • 40 dkg serka waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia
ciasto na naleśniki:
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej typ 500 lub 450
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Sposób wykonania:

Do dużej miski wlewamy mleko, wodę gazowaną (jeśli nie mamy możemy dać w tych samych proporcjach bardzo ciepłą wodę przegotowaną), wbijamy jajka, dajemy szczyptę soli. Rozbijamy masę dokładnie rózgą. Następnie wsypujemy mąkę i sodę oczyszczoną. Łączymy całość doskonale i odstawiamy na bok na 15-20 minut. Ciasto naleśnikowe ma trochę „odpocząć”.




 W tym czasie truskawki kroimy na ćwiartki, posypujemy cukrem. Na patelni rozgrzewamy masło i krótko obsmażamy na nim obtoczone w cukrze truskawki (tylko minutkę). Przekładamy truskawki do miseczki.




Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy naleśniki, które dzięki dodatkowi sody są lekko puszyste. Gotowe naleśniki smarujemy serkiem waniliowym, zwijamy w rulon, wykładamy na nie truskawki.

Pyszny deser gotowy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz