Tarta owocowa z kremem mascarpone
Proste ciasto z truskawkami na bazie kruchego spodu z pysznym kremem kakaowym. W sezonie truskawkowym najlepsze ciasto do popołudniowej kawy. Szybko się piecze i szybko znika z talerzy.
Składniki:
ciasto:
- 250 g mąki tortowej
- 60 g cukru
- 8 g cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 125 g masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 200 ml schłodzonej kremówki
- 8 g cukru waniliowego
- 70 g cukru pudru
- 500 g schłodzonego sera mascarpone
- 2 łyżki kakao
owoce do ozdobienia tarty :
- szklanka truskawek
- szklanka borówek
polewa lustrzana:
- 150 ml wody
- 10 g cukru
- 10 g skrobi ziemniaczanej
- 30 ml wody
- 1/2 łyżki soku cytrynowego
Sposób wykonania:
Ciasto.
Mąkę przesiewamy z cukrem i cukrem wanilinowym do dużej miski. Dodajemy sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło trzemy na tarce z dużymi oczkami, posypując mąką. Dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto wkładamy do woreczka i dajemy do lodówki na pół godziny.
Schłodzone ciasto wałkujemy podsypując mąką i przekładamy na blaszkę do tarty 28 cm i nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) na 20 minut. Gotowe ciasto odkładamy do wystudzenia.
Krem.
Do miski, w której będziemy ubijać krem wlewamy mocno schłodzoną śmietankę i cukier puder. Ubijamy wszystko do momentu, aż śmietanka lekko zgęstnieje. Na tym etapie dodajemy ser mascarpone, ubijamy jeszcze całą masę 2-3 min, do takiej konsystencji, aby krem trzymał formę. Na koniec przesiewamy do kremu kakao i krótko miksujemy do połączenia składników.
Owoce.
Na przestudzony spód nakładamy 2/3 kremu, 1/3 przekładamy do worka cukierniczego i robimy rozetki wokół brzegu. Na środku układamy przekrojone na pół truskawki i borówki które pokrywamy polewą lustrzaną przy pomocy pędzelka.
Polewa lustrzana.
150 ml wody gotujemy w rondelku o grubym dnie. Skrobię, cukier, sok cytrynowy łączymy z 30 ml wody, mieszamy. Gotową masę wlewamy cienkim strumieniem do gotującej się wody i stale mieszamy . Po około 2 minutach polewa lekko zgęstnieje i zrobi się przezroczysta. W tym momencie jest gotowa do użycia. Owoce pokrywamy jeszcze gorącą glazurą. Glazura zastyga natychmiast na owocach i nie rozpuszcza kremu.
Tak przygotowaną tartę odkładamy do lodówki na 2-3 godzin
Tarta owocowa z kremem mascarpone gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz