Tarta z kremem budyniowo-kokosowym i truskawkami
Proste ciasto z truskawkami na bazie
kruchego spodu z pysznym kremem budyniowo-kokosowym. W sezonie
truskawkowym najlepsze ciasto do grilla. Szybko się piecze i szybko
znika z talerzy.
Składniki:
ciasto:
- 250 g mąki tortowej
- 60 g cukru
- 8 g cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka proszku do
pieczenia
- 2 żółtka
- 125 g masła
- 2
łyżki kwaśnej śmietany 18%
krem budyniowo-kokosowy:
- 200 g masła 82%
- 2 budynie bez cukru waniliowe lub
śmietankowe
- 0,6 l mleka
- 5 łyżek cukru
- 50 g wiórków kokosowych
dodatkowo:
- 1/2 kg świeżych truskawek
polewa lustrzana:- 150 ml wody
- 10 g cukru
- 10 g skrobi ziemniaczanej
- 30 ml wody
- 1/2 łyżki soku cytrynowego
Sposób wykonania:
Krem.
Do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko
(1/2 szklanki mleka odlewamy do miseczki) i wstawiamy na ogień
umiarkowany. Resztę mleka łączymy z budyniami i cukrem. Dobrze
mieszamy.
Wrzące mleko zestawiamy z ognia,
wlewamy do niego masę budyniową, mieszamy i wstawiamy ponownie na
ogień. Stale mieszamy do zagotowania budyniu. W trakcie gotowania
mogą powstawać grudki, nie przejmujemy się tym, jeśli będziemy
energicznie mieszać, masa na koniec zrobi się gładka. W momencie,
gdy na powierzchni budyniu powstaną pierwsze „wulkany”
zestawiamy go z ognia i przelewamy do miski. Przykrywamy folią
spożywczą „w kontakt”, aby nie tworzył się na powierzchni
kożuch i odstawiamy do przestygnięcia do temperatury pokojowej.
Masło również ma mieć temperaturę pokojową. Jest to ważne,
ponieważ krem nam w trakcie łączenia obu mas się nie zwarzy, gdy
jego składniki będą miały podobną temperaturę!
Teraz do misy
miksera wrzucamy masło i rozbijamy je na puch. Następnie w 3-4
etapach dorzucamy masę budyniową. Mieszamy ją tylko do połączenia
składników, nie za długo. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe,
które dobrze jest przed dodaniem do kremu trochę rozdrobnić
blenderem. Całość mieszamy łyżką. Krem gotowy do użycia.
Ciasto.
Mąkę
przesiewamy z cukrem i cukrem wanilinowym do dużej miski. Dodajemy
sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło
trzemy na tarce z dużymi oczkami, posypując mąką. Dodajemy żółtka
i śmietanę. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia
składników. Gotowe ciasto wkładamy do woreczka i dajemy do lodówki
na pół godziny.
Schłodzone
ciasto wałkujemy podsypując mąką i przekładamy na blaszkę do
tarty 28 cm i nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto wstawiamy
do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) na
20 minut. Gotowe ciasto odkładamy do wystudzenia.
Polewa
lustrzana.
150
ml wody gotujemy w rondelku o grubym dnie. Skrobię, cukier, sok
cytrynowy łączymy z 30 ml wody, mieszamy. Gotową masę wlewamy
cienkim strumieniem do gotującej się wody i stale mieszamy . Po
około 2 minutach polewa lekko zgęstnieje i zrobi się
przezroczysta. W tym momencie jest gotowa do użycia. Owoce pokrywamy
jeszcze gorącą glazurą. Glazura zastyga natychmiast na owocach i
nie rozpuszcza kremu.
Na
przestudzony spód nakładamy 2/3 kremu, 1/3 przekładamy do worka
cukierniczego i robimy rozetki wokół brzegu. Na środku układamy
przekrojone na pół truskawki, które pokrywamy polewą lustrzaną.
Tarta
truskawkowa z pysznym kremem gotowa!