wtorek, 21 maja 2024

Sernik mango z borówkami

Sernik mango z borówkami

Sernik na zimno z masą mango to wyśmienite ciasto, którego nie trzeba piec. Intensywna w smaku, kremowa, niezwykle aksamitna serowa masa w towarzystwie borówek i niebieskiej galaretki stanowi doskonały wybór zarówno dla wielbicieli wypieków tradycyjnych jak i nowoczesnych.

Składniki:

Masa serowa:

  • 500 g twarogu półtłustego (mielonego)
  • 200 g śmietany kremówki 30 %
  • 2 szklanki musu z mango (2 dojrzałe mango) lub puszka musu 450g
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • 300 g borówek
  • 2 galaretki niebieskie (borówkowe)

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki, oprócz kremówki, powinny być w temperaturze pokojowej.

Do misy miksera wrzucamy twaróg, pulpę z mango, sok z cytryny i cukier. Miksujemy do otrzymania jednolitej, gładkiej masy.

Żelatynę w proszku zalewamy 70 ml zimnego mleka, odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Następnie podgrzewamy ją w kąpieli wodnej, mieszając stale, do całkowitego rozpuszczenia lub podgrzewamy w mikrofali. Nie doprowadzamy do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Lekko studzimy ją i do jeszcze ciepłej dodajemy łyżkę masy serowej, dokładnie rozprowadzamy. Dodajemy kolejne 2 łyżki i znowu mieszamy, obserwując, czy nie ma grudek. Tak zaprawioną żelatynę dodajemy do masy serowej i natychmiast miksujemy, do połączenia składników.

W osobnym naczyniu umieszczamy schłodzoną kremówkę i cukier waniliowy. Ubijamy ją na sztywno. Dodajemy do masy serowej, w dwóch turach i delikatnie łączymy z masą.

Wykładamy masę serową do formy o wymiarach 28x18 lub okrągłej 24-26 cm. Wyrównujemy szpatułką. Chłodzimy w lodówce do całkowitego stężenia. 



Następnie przygotowujemy galaretki wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy do lekkiego stężenia. Borówki myjemy i osuszamy. Na wierzchu masy serowej układamy owoce, które zalewamy tężejącą galaretką. Ponownie odkładamy sernik do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki.

 Sernik mango z borówkami gotowy!



 

Biszkopt z gorącą czekoladą



Biszkopt z gorącą czekoladą

Biszkopt mocno czekoladowy . Doskonały jako baza do tortów i ciast. Po upieczeniu i przestudzeniu można go od razu kroić i przekładać kremami. Jest tak wilgotny, że nie trzeba go nasączać.

Składniki:

forma 20 cm, składniki w temperaturze pokojowej

  • 180 g mąki pszennej tortowej
  • 40 g kakao
  • 8 g proszku do pieczenia
  • 4 średnie jaja M
  • szczypta soli
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 150 g cukru
  • 180 ml mleka
  • 50 g masła
  • 50 g gorzkiej czekolady ( 50 – 60 % kakao)
Sposób przygotowania:

Suche składniki – mąkę, kakao i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, mieszamy do połączenia i odkładamy na bok. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 °C, tortownicę wykładamy papierem do pieczenia na dnie i po bokach. Mleko podgrzewamy w rondelku, roztapiamy w nim masło i czekoladę. Jaja całe ze szczyptą soli i cukrem wanilinowym ubijamy mikserem do uzyskania lekkiej piany. Na tym etapie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy całość 3 – 4 minuty, aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Teraz gorącą masę czekoladową wlewamy cienką stróżką do do masy jajecznej i miksujemy tylko do połączenia obu mas. Następnie przesiewamy suche składniki i mieszamy mikserem krótko, ale dokładnie. Przelewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia na dnie i po bokach.



 Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 40 min (do suchego patyczka). Nie przeciągamy ciasta w piecu, bo będzie suche. Biszkopt ma smakować jak brownie. Można go od razu po wystudzeniu kroić na blaty. Z tych proporcji wychodzą cztery blaty- biszkopt wyrósł na wysokość 6 cm.





Wyśmienity biszkopt czekoladowy gotowy!

 

poniedziałek, 20 maja 2024

Papryczki nadziewane fetą -domowe antipasti

Papryczki nadziewane fetą -domowe antipasti

Prosta przekąska, czyli małe papryczki padron nadziewane kremową fetą przyprawioną czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Papryczki nadziewane zatopione w aromatycznej oliwie to doskonałe co nieco na zaostrzenie apetytu. Sprawdzają się na imprezach czy grillu. Domowej roboty zawsze świeże i smaczne.

Składniki:

  • 200 g zielonych papryczek padron
  • 200 g sera miękkiego typu feta
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • 1,5 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1,5 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 słoiczki 0,3 l

Sposób wykonania:

Papryczki myjemy, odcinamy końcówki i oczyszczamy z nasion.



Do rondelka wlewamy litr wody i doprowadzamy ją do wrzenia. Dodajemy 3 łyżki cukru i łyżeczkę soli, mieszamy. Wrzucamy na gotującą się zaprawę papryczki i gotujemy je 1-2 minuty. Wyłączamy ogień, wlewamy łyżkę octu. W takiej zalewie trzymamy papryczki jeszcze chwilę. Następnie odcedzamy je i studzimy.



Ser typu feta wykładamy na talerz, dodajemy zmiażdżony czosnek (2 ząbki), łyżeczkę ziół prowansalskich, łyżkę oliwy z oliwek i mieszamy całość. Jeśli ser jest bardzo gęsty dodajemy śmietanę. Ser musi mieć taką konsystencję, żeby można było go nałożyć do worka cukierniczego lub foliowego i wyciskać do papryczek.



Do półtorej szklanki oliwy dodajemy dwa zmiażdżone ząbki czosnku, łyżeczkę ziół prowansalskich i łyżeczkę octu ryżowego. Mieszamy.

Papryczki napełniamy serem. Najwygodniej robić to przy pomocy worka cukierniczego lub foliowego. Wypełnione papryczki układamy w słoiczkach i zalewamy oliwą. Zakręcamy wieczka, wkładamy do lodówki. Następnego dnia, gdy się dobrze przegryzą są gotowe do jedzenia.



Papryczki nadziewane fetą -domowe antipasti gotowe!



Nasze rady:

Oliwę z oliwek możemy zastąpić olejem rzepakowym lub słonecznikowym.

Zamiast octu ryżowego możemy dodać do zaprawy i zalewy ocet winny lub spirytusowy, ale ten ostatni jest mocniejszy, dlatego dajemy go nieco mniej.

Ser typu fet możemy zastąpić serkiem śmietankowym, należy go trochę posolić, ponieważ w odróżnieniu od fety nie jest słony.

 

Zupa krem z zielonych szparagów

Zupa krem z zielonych szparagów

Zupa krem z zielonych szparagów z chrupiącym boczkiem jest delikatna i aromatyczna. W sezonie warto ją gotować, zwłaszcza że maju szparagi są dorodne i przewyborne.

Składniki:

  • 1 duży pęczek zielonych szparagów
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 4-5 plastrów boczku lub bekonu
  • kilka listków lubczyku
  • szklanka śmietany kwaśnej, gęstej 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Szparagi myjemy, odrywamy twarde końcówki i odkrawamy główki. Główki odkładamy na bok. Łykowate końcówki przekładamy do rondelka, zalewamy dwiema szklankami wody i wstawiamy na ogień. Gotujemy 15 minut od zagotowania i odcedzamy. Wodę z gotowania szparagów zachowujemy. Końcówki wyrzucamy.

W większym garnku roztapiamy masło i wrzucamy na nie pokrojoną w kostkę cebulę, którą podsmażamy do zeszklenia. Odłożone miękkie końcówki szparagów kroimy w krążki centymetrowe i dorzucamy do zeszklonej cebuli. Na sam koniec dodajemy posiekany czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy lubczyk (możemy zamiast lubczyku dać łyżkę maggi). Podsmażamy całość około 5 minut i zalewamy bulionem oraz odłożoną wodą z gotowania łykowatych końcówek szparagów.

 Gotujemy całość 15 minut, miksujemy blenderem na gładki krem. Wrzucamy odłożone główki szparagów, gotujemy jeszcze 5 minut zupę, aż zmiękną odłożone szparagi. Następnie śmietanę łączymy z mąką i odrobiną wody. Dolewamy do niej trochę gorącej zupy (hartujemy kwaśną śmietanę, aby się nie zwarzyła) i zagęszczamy nią zupę. Doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy ogień.

Na suchą i zimną patelnię kładziemy plastry bekonu lub boczku i podsmażamy na wolnym ogniu do przyrumienienia z obu stron.

Wlewamy na talerze gorącą zupę szparagową, kładziemy po plasterku chrupiącego boczku lub bekonu.

Zupa szparagowa z zielonych szparagów gotowa!



 

Surówka z młodej kapusty

Surówka z młodej kapusty

Wiosenna surówka z młodej kapusty, marchewki i szczypiorku okraszona dużą ilością koperku, polana prostym sosem winegret. Doskonały dodatek do dań obiadowych lub grillowych.

Składniki:

  • 1/2 główki młodej kapusty ( 30 dkg po poszatkowaniu)
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • garść pokrojonego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanego koperku

sos:

  • 4 łyżki oleju (rzepakowy lub słonecznikowy)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Kapustę obieramy z wierzchnich, bardzo zielonych liści i szatkujemy drobno. Przekładamy do miski, lekko solimy i morzymy (wyciskamy rękami, aby trochę puściła sok i zmiękła). Do tak przygotowanej kapusty dodajemy startą na grubych oczkach marchew i jabłko obrane ze skórki szczypiorek. Na koniec wrzucamy posiekany koperek.



Sok z wyciśniętej cytryny łączymy z solą (z jej ilością nie przesadzamy, bo użyliśmy już trochę soli do morzenia kapusty), cukrem i pieprzem, mieszamy. Następnie wlewamy olej i całość dobrze łączymy. Takim sosem polewamy kapustę.

Prosta i smaczna surówka z młodej kapusty gotowa!



 

Kurczak w marynacie keczupowej

Kurczak w marynacie keczupowej

Szybkie danie z piekarnika -nóżki z kurczaka z warzywami, pieczone w piekarniku, uprzednio zamarynowane w ketchupie i ulubionych przyprawach.

Składniki:

  • 2 duże nóżki z kurczaka
  • 1/2 niedużego kalafiora
  • 5-6 średnich ziemniaków
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka papryki mielonej wędzonej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka rozmarynu lub ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

W naczyniu żaroodpornym, w którym będziemy piekli potrawę przygotowujemy marynatę. Wlewamy olej i ketchup. Dodajemy przyprawy: 1/2 łyżeczki soli i pieprzu oraz paprykę, pieprz ziołowy, rozmaryn. Całość dobrze łączymy.




Nóżki myjemy, przekrawamy na pół (pałki i udka rozdzielamy) i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dokładnie obtaczamy w marynacie. Odstawiamy zamarynowane mięso na godzinę, aby przeszło marynatą.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C. Przykrywamy naczynie z mięsem pokrywą i wkładamy do nagrzanego piekarnika na godzinę.

W tym czasie obieramy ziemniaki i kalafior. Ziemniaki przekrawamy na pół, kalafior dzielimy na różyczki. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy 15 minut (od zagotowania wody). Odcedzamy warzywa.



Kurczaka wyjmujemy z pieca i wyjmujemy z naczynia ostrożnie. Układamy w tłuszczu warzywa. Na warzywach kładziemy kawałki kurczaka i już bez przykrycia wkładamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy całość jeszcze około 30 minut – do zarumienienia nóżek.

Kurczak w marynacie keczupowej pieczony na warzywach gotowy!

 

niedziela, 19 maja 2024

Sałatka z fetą, pomidorem i ogórkiem

Sałatka z fetą, pomidorem i ogórkiem

Szybka, prosta, kolorowa sałatka z pomidora i ogórka z młodą cebulką i fetą, polana wyrazistym sosem. Można ją podać do obiadu, kolacji i zabrać do pracy. Sałatka uniwersalna i wyśmienita.

Składniki:

  • 200 g sera feta
  • 2 dojrzałe, duże pomidory
  • 3 ogórki gruntowe
  • 2 cebule dymki ze szczypiorem

Sos:

  • 1/4 szklanki oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka octu balsamicznego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Warzywa myjemy. Ogórki kroimy w plasterki (możemy je obrać ze skórki, ale niekoniecznie). pomidory w kostkę. Dymkę i szczypiorek kroimy drobno. Wszystkie warzywa przekładamy do miski.

Robimy sos- do szklanki wlewamy olej, sok z cytryny, ocet balsamiczny, wrzucamy zmiażdżony czosnek i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie łączymy. Sosem polewamy warzywa. Na koniec wykładamy na sałatkę fetę pokrojoną w kostkę.

Prosta sałatka z pomidorem, ogórkiem i fetą gotowa!



 

Szaszłyki z piersi kurczaka


 Szaszłyki z piersi kurczaka

Delikatne mięso drobiowe marynowane w lekkiej, jogurtowej zalewie, grillowane z kolorową papryką. Do tego pyszna sałatka, sos czosnkowy lub tzatziki i nic więcej nie trzeba!

Sposób przyrządzenia:

  • patyczki do szaszłyków dobrze namoczone w wodzie lub szampury do szaszłyków
  • 2 duże piersi z kurczaka
  • po 1/2 papryki czerwonej, żółtej i zielonej + szczypta soli i odrobina oleju do obtoczenia papryki

marynata:

  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • garść świeżego oregano lub łyżeczka suszonego
  • 1 nieduża cebula
  • łyżeczka czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz po 1/2 łyżeczki
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób wykonania:

Marynujemy pierś z kurczaka:

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w paski jak na szaszłyki. Przekładamy do miski. Obieramy i kroimy w półplasterki cebulę, dodajemy do mięsa. W osobnej miseczce łączymy składniki marynaty: jogurt mieszamy z rozgniecionym czosnkiem, sokiem z cytryny, przyprawami i całymi gałązkami świeżego oregano lub, jeśli nie mamy z suszonym. Gotową marynatą zalewamy mięso, lekko wmasowujemy marynatę w paski piersi z kurczaka. Przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.



Przygotowujemy szaszłyki:

Mięso oczyszczamy z marynaty. Paprykę kroimy na kawałki, solimy i lekko natłuszczamy olejem. Nadziewamy na szpadki 2-3 kawałki mięsa i kawałek papryki, aż do wyczerpania składników. Tak przygotowane szaszłyki kładziemy na rozgrzanego grilla. Grillujemy je 10-12 minut, odwracając co 2-3 minuty. Możemy w czasie grillowania lekko przesmarować mięso pozostałą marynatą.



Jak szybko będą ugrillowane szaszłyki zależy od wielkości kawałków mięsa oraz tego, jakiego grilla używamy. Na grillu ogrodowym na węgiel szaszłyki są gotowe nawet w 10 minut, zaś na grillu elektrycznym może to potrwać nieco dłużej.  My grillowałyśmy szaszłyki na grillu gazowym i trwało to 15 minut. Szaszłyki wyszły wyśmienite, aromatyczne, kruche i soczyste!



Lekka marynata do drobiu z grilla


 Lekka marynata do drobiu z grilla

Jeżeli zależy nam na tym, by grillowane mięso było soczyste i delikatne, przygotujmy marynatę jogurtową. Jogurt doskonale nawilży mięso i uczyni je delikatnym, a sok z cytryny i oregano nada potrawie nutkę śródziemnomorskiego smaku i spowoduje, że będzie bardziej krucha.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka (650 g)
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • garść świeżego oregano lub łyżeczka suszonego
  • 1 nieduża cebula
  • łyżeczka czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz po 1/2 łyżeczki
  • 2 łyżki soku z cytryny


Sposób wykonania:

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w paski jak na szaszłyki. Przekładamy do miski. Obieramy i kroimy w półplasterki cebulę, dodajemy do mięsa. W osobnej miseczce łączymy składniki marynaty: jogurt mieszamy z rozgniecionym czosnkiem, sokiem z cytryny, przyprawami i całymi gałązkami świeżego oregano lub, jeśli nie mamy z suszonym. 



Gotową marynatą zalewamy mięso, lekko wmasowujemy marynatę w paski piersi z kurczaka. Przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Prosta marynata do drobiu z grilla gotowa!

sobota, 18 maja 2024

Gołąbki babci Zosi

    Gołąbki babci Zosi

Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiązkowo. Sezon na młodą kapustę jest bardzo krótki i trzeba go wykorzystać do maksimum. Dodałyśmy do mięsa słoninę wędzoną tak jak robiła to nasza babcia. Gołąbki są dzięki temu wyraziste w smaku i przypominają nam wyśmienitą kuchnię naszej ukochanej babci.

    Składniki:

  • 500 g mielonej wieprzowiny (łopatka lub szynka)
  • 3/4 szklanki ryżu
  • 1 cebula
  • 20 dkg wędzonej słoniny
  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 czubata łyżka mąki
  •  sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 100g masła
  • 2 łyżki maggi
  • 3 liście laurowe
  • kilka kulek ziela ang.
  • 2 łyżeczki cukru
  • 200 ml gęstej śmietany 18%
  • mały pęczek koperku
Sposób przyrządzenia:

    Mięso wkładamy do większej miski. Ryż gotujemy, studzimy i dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą (1/2 łyżeczki), pieprzem (1/2 łyżeczki) i pieprzem ziołowym.

    Słoninę pokrojoną w kostkę wytapiamy na patelni i przesmażamy na niej na rumiano cebulę również pokrojoną w kostkę. Studzimy i dodajemy do mięsa. Wszystko mieszamy i dobrze wyrabiamy dłonią.



    Wycinamy głąb ze środka kapusty i oddzielamy liście. Następnie wkładamy je do dużego garnka z wrzątkiem i trzymamy je we wrzątku 5 minut, aby się sparzyły i zmiękły. Młoda kapusta jest delikatna, liści nie trzeba gotować. Wyjmujemy sparzone liście z wrzątku i po przestudzeniu odcinamy zgrubienia z każdego liścia, następnie nakładamy czubatą łyżkę nadzienia na każdy liść.

    Zawijamy gołąbki jak krokiety (najpierw zakładamy liść na mięso z jednej strony, później zakładamy boki do środka, następnie zwijamy jak najciaśniej do końca.



    Dno dużego garnka wykładamy liśćmi kapusty, które nam zostały. Na nich układamy gołąbki łączeniem do dołu. Zalewamy gołąbki 2 szklankami wody pozostałej z parzenia kapusty, dokładamy na wierzch łyżkę masła, liście laurowe i ziele angielskie, przykrywamy pokrywą i gotujemy 40 minut (licząc od zagotowania).



    Resztę wywaru z gołąbków wykorzystamy do zrobienia sosu pomidorowego. Około 3-4 szklanki wywaru przelewamy do mniejszego garnka. Dodajemy przecier pomidorowy i resztę masła. Przyprawiamy solą, cukrem, maggi i pieprzem. Gotujemy 5 minut. Mąkę mieszamy z kilkoma łyżkami zimnej wody i śmietaną. Hartujemy ją, wlewamy do sosu. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy z ognia.

    Gotowe gołąbki wyjmujemy z garnka, w którym się gotowały i przekładamy do sosu pomidorowego. Dolewamy do sosu trochę wody, w której gotowały się gołąbki, tak aby sos był średnio gęsty. Gołąbki go trochę wpiją. Gołąbki wyłożone na talerz posypujemy posiekanym drobno koperkiem.

    Wyborne gołąbki z młodej kapusty gotowe!



    Nasze rady:

    Z tej ilości mięsa wyszło nam 9 gołąbków.

    Jeśli chcemy zrobić ich więcej podwajamy ilość składników i kupujemy dużą główkę kapusty. Gołąbki możemy zamrażać.

Aby liście kapusty zatrzymały piękny, intensywny kolor dodajemy do ich parzenia odrobinę soku z cytryny.
 

Pizzerinki z ciasta francuskiego

Pizzerinki z ciasta francuskiego

Bardzo prosta przekąska z ciasta francuskiego w kształcie małych pizzerinek. Świetna propozycja na małą imprezę lub kolację. Wykonanie jej zajmuje 15-20 minut.

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 15 dkg sera żółtego w plastrach
  • 10 dkg cienko pokrojonego salami
  • mała puszka kukurydzy
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 jajko
  • łyżeczka przyprawy gyros
  • łyżeczka ziół prowansalskich lub oregano

Sposób wykonania:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C.

Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.

Rozwijamy na blacie arkusz ciasta francuskiego. Smarujemy go ketchupem, oprószamy przyprawami i układamy plasterki salami. Zostawiamy 3 cm dłuższego brzegu bez nadzienia.



Na salami kładziemy plastry żółtego sera.

Paprykę kroimy w drobną kostkę i razem z odsączoną z płynu kukurydzą wykładamy na ser.



Zwijamy roladę i radełkiem kroimy ją na kawałki 3-4 cm (nam wyszło 15 kawałków). Następnie każdą pizzerinkę lekko spłaszczamy i układamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.



Na koniec smarujemy pizzerinki rozbełtanym jajkiem.

Tak przygotowaną przekąskę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.

Mini pizzerinki z ciasta francuskiego gotowe!



 

Pesto z pietruszki i orzechów włoskich

Pesto z pietruszki i orzechów włoskich

Pesto zawsze warto robić latem, ponieważ o tej porze roku dostaniemy świeżą, dorodną pietruszkę. Taką właśnie upolowałyśmy na pobliskim bazarku. Z jednego pęczka ogromnego, zrobiłyśmy słoiczek 200 ml pesto doskonałego. Użyjemy go do sałatek i makaronów, sosów mięsnych i zup.

Składniki:

  • 1 pęczek pietruszki -3 szklanki grubo posiekanej
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich rozdrobnionych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 6-8 łyżek oliwy z oliwek o delikatnym smaku lub oleju rzepakowego

Sposób wykonania:

Do wysokiego naczynia wrzucamy wszystkie składniki i rozdrabniamy je blenderem na papkę. Jeśli chcemy, by pesto było gęste dajemy 6 łyżek oliwy, nieco rzadsze nawet 8 łyżek. W momencie, gdy zacznie uwalniać się w czasie blendowania zapach czosnku i pietruszki pesto jest gotowe.


Wystarczy przełożyć je do słoiczka, ubić i zalać na wierzchu oliwą, następnie szczelnie zamknąć.



Domowe pesto może stać w lodówce do dwóch tygodni. Można je również przechowywać w zamrażarce poporcjowane i wyjmować dzień wcześniej do lodówki.

 

Koperty z ciasta francuskiego

Koperty z ciasta francuskiego

Szybka przekąska z gotowego ciasta francuskiego, szynki i czerwonej papryki.

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego XXL
  • 6-8 plasterków szynki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 10 dkg żółtego sera
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

Sposób wykonania:

Ciasto francuskie dzielimy na 8 kwadratów.

Każdy kawałek smarujemy koncentratem pomidorowym wymieszanym z olejem i ziołami prowansalskimi.
Na kwadraty wykładamy odrobinę szynki i papryki pokrojonych w kostkę.
Następnie w każdym kwadracie zawijamy rogi do środka, tak by powstała koperta, lekko przyciskamy palcem środek, aby się zlepił, smarujemy wierzch rozmąconym żółtkiem.




Przekładamy koperty na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy drobno startym serem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 ° C, pieczemy 18-20 minut.

Przekąska z ciasta francuskiego gotowa!