wtorek, 14 maja 2024

Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana

Sałatka z młodych ziemniaków i szczypiorku, polana sosem majonezowo-jogurtowym z odrobiną czosnku i ziół prowansalskich. Prosta, błyskawiczna i bardzo smaczna. Idealny dodatek do kolacji.

Składniki:

  • 60-70 dkg kg drobnych młodych ziemniaków
  • szklanka szczypiorku

sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18% lub gęstego jogurtu
  • łyżeczka czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:

Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości ( do 15 min od zagotowania). Odcedzamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 15 minut, aby doszły. Będą miękkie i nie będą się rozpadały. Następnie obieramy je z łupinek, ale nie musimy. Wybór należy do nas. Kroimy je w cienkie plasterki. Do tak przygotowanych ziemniaków dodajemy szczypiorek.

W osobnej miseczce przygotowujemy sos. Majonez łączymy z jogurtem, dodajemy sok z cytryny, zmiażdżony czosnek, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy całość i przelewamy do miski z ziemniakami. Delikatnie łączymy sos z ziemniakami i szczypiorkiem. Tak przygotowaną sałatkę odkładamy do lodówki na 1/2 godziny, aby smaki się przegryzły.

Prosta sałatka ziemniaczana do kolacji gotowa!



 

Kotlety mielone z szynki smażone na wędzonej słoninie

Kotlety mielone z szynki smażone na wędzonej słoninie

Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikatne i tłuste. Kotlety wychodzą chrupiące, rumiane z wierzchu, miękkie i soczyste w środku. Usmażone na smalcu i wędzonej słoninie smakują jak prawdziwy wiejski przysmak, którym raczyły nas nasze babcie.

Składniki:

  • 1/2 kg zmielonej szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 bułka kajzerka
  • szklanka mleka
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej wędzonej
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki smalcu
  • 10 dkg słoniny wędzonej

  • bułka tarta do obtaczania kotletów

Sposób wykonania:

Bułkę zamaczamy w zimnym mleku.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na rumiano na łyżce masła i odstawiamy do przestygnięcia.

Mięso dajemy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy lekko odciśniętą kajzerkę, cebulę, zmiażdżony czosnek i przyprawy.

Masę dokładnie wyrabiamy (ok. 5 min). Dobrze wyrobione kotlety będą smaczniejsze.



Teraz formujemy kotlety. Z 1/2 kg mięsa wyjdzie nam 6-7 dużych kotletów. Rozgrzewamy smalec na patelni i wrzucamy na niego pokrojoną w cienkie płatki słoninę wędzoną. Obtaczamy w bułce tartej kotlety i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na największym ogniu, z jednej strony do przyrumienienia. Następnie odwracamy kotlety na drugą stronę, zmniejszamy ogień.



Kotlety mielone z szynki smażone na wędzonej słoninie gotowe!



Nasze rady:

Bułkę zawsze zamaczamy w zimnym mleku lub wodzie. Polecamy zwłaszcza mleko, które sprawi, że kotlety będą wilgotne, soczyste w środku i nie będą się rozpadały.

Cebulkę polecamy podsmażyć przed dodaniem do mięsa, odda cały swój aromat kotletom, będą dużo smaczniejsze.

 

poniedziałek, 13 maja 2024

Kotlety mielone z cebulą smażoną

Kotlety mielone z cebulą smażoną

Kotlety mielone z dużą ilością smażonej cebuli przyprawionej odrobiną octu balsamicznego to świetna propozycja dla miłośników mięsa. Proste, smaczne danie.

Składniki:

  • 1/2 kg mielonego z łopatki lub szynki wieprzowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej w proszku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki oleju
  • bułka tarta do obtaczania kotletów
  • 3-4 cebule
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

Sposób wykonania:

Mięso dajemy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy 2 łyżki bułki tartej, rozgnieciony ząbek czosnku i przyprawy. Masę dokładnie wyrabiamy. Następnie formujemy kotlety- z 1/2 kg mięsa wyjdzie nam 6-7 kotletów. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni (2 łyżki oleju i 1 łyżkę masła). 
Obtaczamy kotlety w bułce tartej i kładziemy na rozgrzany tłuszcz.
 Smażymy na największym ogniu, z jednej strony do przyrumienienia. Następnie odwracamy kotlety na drugą stronę, zmniejszamy ogień na średni. Kiedy kotlety zarumienią się z drugiej strony, zdejmujemy je na talerz, przykrywamy, aby nie ostygły. 
Na patelnię dokładamy resztę oleju i masła. Cebulę kroimy w piórka, posypujemy solą obficie i morzymy (wyciskamy rękoma, aby cebul puściła sok). 




Tak przygotowaną cebulę wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, posypujemy szczyptą pieprzu i czerwonej papryki. Obsmażamy cebulę na rumiano. Na koniec dodajemy łyżeczkę octu balsamicznego i dokładamy do cebuli kotlety. Przykrywamy patelnię pokrywką, dusimy chwilę całość 2-3 minuty.

Kotlety mielone w cebuli gotowe!


 

Surówka do schabowego

Surówka do schabowego

Zestaw obiadowy, który bardzo lubimy to schabowy z ziemniakami i mizerią. Proponujemy surówkę, która smakiem bardzo przypomina mizerię, jest chrupiąca i ekspresowa do zrobienia. Idealna do kotleta.

Składniki:

  • 1/2 główki niedużej kapusty pekińskiej
  • 1 średni ogórek wężowy
  • 1 pęczek koperku

sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • 3-4 łyżki śmietany gęstej, kwaśnej 18%
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:

Kapustę pekińską szatkujemy drobno, lekko solimy i wyciskamy w rękach, aby trochę zmiękła.

Ogórka obieramy ze skórki, trzemy na tarce o grubych oczkach. Dokładamy do kapusty. Koperek drobno siekamy i dorzucamy do reszty warzyw.



Majonez, śmietanę, cukier i sok z cytryny mieszamy w osobnej miseczce. Dodajemy do surówki. Przyprawiamy ją solą i pieprzem do smaku. Dokładnie mieszamy sos z warzywami.

Surówka doskonała do schabowego gotowa!



 

Szybka sałatka z trzech składników

Szybka sałatka z trzech składników

Prosta i błyskawiczna sałatka z trzech składników połączonych majonezem. Najlepsza do kanapki z wędliną. Prawdę mówiąc zrobiłyśmy ją z tego co nam zostało w lodówce po majówce i na pewno jeszcze nie raz zagości na naszym stole. Sałatka okazała się bardzo smaczna.

Składniki:

  • 1 puszka groszku 400g
  • 200 g sera żółtego w plasterkach (np. Carski)
  • 3 ogórki konserwowe średniej wielkości
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Ser i ogórki kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski razem z dobrze odsączonym z płynu groszkiem.



Dodajemy majonez i przyprawy do smaku. Dokładnie mieszamy. Umieszczamy w lodówce do schłodzenia.



Szybka sałatka z trzech składników gotowa!



 

niedziela, 12 maja 2024

Karkówka z grilla

Karkówka z grilla

Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.

Składniki:

  • 1,3 kg karkówki (osiem plastrów)
  • 8 łyżek oleju rzepakowego
  • 3/4 szklanki ciepłej, przegotowanej wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 1 czubata łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 czubata łyżeczka papryki czerwonej wędzonej
  • 1 czubata łyżeczka rozmarynu
  • 1 czubata łyżeczka tymianku
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej lub rosyjskiej
  • 8 -10 kulek ziela angielskiego

Sposób przyrządzenia:

Marynujemy karkówkę:

Karkówkę należy pokroić w plastry grubości około 2 cm i lekko rozbić tłuczkiem lub pięścią.

Jednak według nas najlepsza karkówka, czyli najbardziej krucha jest wtedy, gdy ma poprzecinane włókna. My poprosiłyśmy panią w sklepie, aby przepuściła trzykrotnie każdy kotlet przez maszynkę do nakłuwania mięsa. Ten zabieg w zupełności wystarczy, aby nadać odpowiedniej kruchości grillowanej karkówce. Można posłużyć się ręcznym nakłuwaczem domowym.

Tak przygotowaną karkówkę odkładamy na bok i przygotowujemy marynatę.

Do dużej, szklanej miski wlewamy olej, dodajemy do niego zmiażdżony czosnek i wszystkie przyprawy oraz zioła. Jeśli mamy świeży tymianek i rozmaryn musimy go trochę przesiekać. Suszony lekko rozetrzeć w rękach. Dajemy na koniec musztardę i letnią wodę. Mieszamy całość dokładnie.

Karkówkę zanurzamy w marynacie, każdy plaster maczamy z obu stron i układamy w misce. Przykrywamy miskę folią spożywczą szczelnie i wkładamy do lodówki.



Karkówkę można zamarynować kilka godzin przed grillowaniem, ale najlepiej kiedy poleży w marynacie całą noc. Będzie krucha i aromatyczna.

Grillujemy karkówkę:

    Wyjmujemy kotlety z marynaty, układamy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy przez około 5-6 minut z każdej strony. Podczas pieczenia smarujemy karkówkę marynatą. Grillujemy mięso na dużym ogniu, na koniec odkładamy je na bok rusztu, gdzie jest mniejszy ogień, na 10-15 minut, aby doszło. Po tym czasie zdejmujemy karkówkę z rusztu.

    Karkówka z grilla gotowa!

 


Marynata do karkówki z grilla

Marynata do karkówki z grilla

Karkówka na grilla dobrze zamarynowana to połowa sukcesu. Marynata nadaje mięsu odpowiedni smak i kruchość, dzięki czemu danie będzie wyśmienite. Dzisiaj proponujemy zamarynować karkówkę w aromatycznych ziołach i przyprawach oraz w musztardzie.

Składniki:

  • 1,3 kg karkówki (osiem plastrów)
  • 8 łyżek oleju rzepakowego
  • 3/4 szklanki ciepłej, przegotowanej wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 1 czubata łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 czubata łyżeczka papryki czerwonej wędzonej
  • 1 czubata łyżeczka rozmarynu
  • 1 czubata łyżeczka tymianku
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej lub rosyjskiej
  • 8 -10 kulek ziela angielskiego

Sposób przyrządzenia:

Karkówkę należy pokroić w plastry grubości około 2 cm i lekko rozbić tłuczkiem lub pięścią.

Jednak według nas najlepsza karkówka, czyli najbardziej krucha jest wtedy, gdy ma poprzecinane włókna. My poprosiłyśmy panią w sklepie, aby przepuściła trzykrotnie każdy kotlet przez maszynkę do nakłuwania mięsa. Ten zabieg w zupełności wystarczy, aby nadać odpowiedniej kruchości grillowanej karkówce. Można posłużyć się ręcznym nakłuwaczem domowym.

Tak przygotowaną karkówkę odkładamy na bok i przygotowujemy marynatę.

Do dużej, szklanej miski wlewamy olej, dodajemy do niego zmiażdżony czosnek i wszystkie przyprawy oraz zioła. Jeśli mamy świeży tymianek i rozmaryn musimy go trochę przesiekać. Suszony lekko rozetrzeć w rękach. Dajemy na koniec musztardę i letnią wodę. Mieszamy całość dokładnie.



Karkówkę zanurzamy w marynacie, każdy plaster maczamy z obu stron i układamy w misce. Przykrywamy miskę folią spożywczą szczelnie i wkładamy do lodówki.

Karkówkę można zamarynować kilka godzin przed grillowaniem, ale najlepiej kiedy poleży w marynacie całą noc. Będzie krucha i aromatyczna.

 

Domowe maggi ze świeżego lubczyku

Domowe maggi ze świeżego lubczyku

Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulinarną, którą dodaje się do różnego rodzaju dań. Do jedzenia najczęściej wykorzystuje się młode liście oraz łodygi lubczyku, które są pełne aromatu i smaku. Oprócz licznych właściwości odżywczych, roślina słynie także z tego, iż jest naturalnym środkiem stosowanym w leczeniu różnych dolegliwości. Magia lubczyku związana jest nie tylko z jego licznymi właściwościami leczniczymi, ale także z legendami według których przyciąga miłość. W te właściwości lubczyku wierzyli nasi przodkowie. Lubczyk można kupić dziś jako przyprawę w płynie pod nazwą maggi, ale w maju i czerwcu możemy sami zrobić domową przyprawę i i trzymać ją w lodówce.

Składniki:

  • 2 pęczki lubczyku (po zważeniu 250g)
  • 6-8 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki soli kamiennej niejodowanej

Sposób przyrządzenia:

Lubczyk myjemy, siekamy grubo nożem (razem z łodygami, bo w nich jest bardzo dużo aromatu). 



Tak przygotowane ziele przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy sól i 6 łyżek oleju.



 Całość dokładnie blendujemy na papkę (jak pesto). 



Gotową maggi przekładamy do słoiczka, wyrównujemy powierzchnię i na wierzch wylewamy trochę oleju, aby przykryć lubczyk. Wkładamy gotową przyprawę do lodówki. Domowe maggi może stać w lodówce do miesiąca.

Domowe maggi ze świeżego lubczyku gotowe!



 

Prosta sałatka grillowa

Prosta sałatka grillowa

Sałatka z młodych ziemniaków, selera naciowego, pora i ogórków kiszonych polana sosem majonezowo-jogurtowym z odrobiną czosnku. Prosta, błyskawiczna i bardzo smaczna. Idealna do grillowanych mięs.

Składniki:

  • 1/2 kg młodych ziemniaków
  • 4 łodygi selera naciowego +garść liści
  • por- biała część ok. 15 cm
  • 3-4 ogórki kiszone lub korniszony

sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • łyżeczka czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:

Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy do miękkości w łupinach ( do 15 min). Odcedzamy, studzimy i kroimy na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości ziemniaków, ale niezbyt drobno. Por kroimy w półkrążki i przelewamy wrzątkiem. Następnie odciskamy z wody i dokładamy do pokrojonych ziemniaków. Ogórki kroimy w nieco drobniejszą kostkę, seler w drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa mieszamy i łączymy z sosem jogurtowo-majonezowym odpowiednio przyprawionym. Posypujemy posiekanymi listkami selera naciowego i wkładamy do lodówki do schłodzenia.

Prosta sałatka grillowa gotowa!   



 

Koktajl truskawkowo -owsiany

Koktajl truskawkowo -owsiany

Koktajl ze świeżych, dojrzałych truskawek na napoju owsianym to doskonała propozycja na początek dnia. Bomba witaminowa dla dzieci i dorosłych i przy okazji rozkosz dla podniebienia.

Składniki:

  • 1/2 kg świeżych truskawek
  • 250 ml napoju owsianego
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżka cukru

Sposób przyrządzenia:

Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i wrzucamy do blendera. Dodajemy do nich rozdrobnionego banana, napój owsiany oraz cukier.




 Wszystko miksujemy na jednolitą masę. Gotowy koktajl przelewamy do szklanek. Możemy go pić od razu po przyrządzeniu lub wstawić do lodówki i schłodzić.

Koktajl gotowy!



 

Gulasz z karkówki z młodymi ziemniakami

Gulasz z karkówki z młodymi ziemniakami

Karkówka duszona plus młode ziemniaki to obiad rewelacyjny . Do tego dodamy pyszną surówkę i nic więcej nie trzeba -powiew wiosny i nowalijek w kuchni w połączeniu z wyśmienitą karkówką. Danie proste i smaczne!

Składniki:

  • 1 kg młodych, małych ziemniaków
  • 1 pęczek koperku
  • 70 dkg karkówki
  • 1 papryczka chilli
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka smalcu lub oleju
  • mąka pszenna do oprószenia mięsa i zagęszczenia sosu

przyprawy:
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka oregano
  • po pół łyżeczki papryki czerwonej, pieprzu ziołowego i soli
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • łyżka octu balsamicznego lub ostrej musztardy
  • 2 łyżki maggi

Sposób przyrządzenia:

Karkówkę myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę ok.2 cm, na koniec oprószamy mąką. Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy stopniowo pokrojoną karkówkę. Obsmażamy ją na rumiano.

Do podsmażonego mięsa dodajemy poszatkowaną cebulę. Całość smażymy jeszcze 10 minut, aż cebula się zarumieni. Teraz dorzucamy na patelnię przyprawy, czosnek pokrojony w plasterki, papryczkę chilli w całości i 3 szklanki gorącej wody. Przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy mięso pod przykryciem do miękkości około godziny. Kiedy mięso będzie gotowe 2 łyżki mąki rozkłócamy z 1/2 szklanki wody i zagęszczamy sos.




W czasie, gdy gulasz dochodzi przygotowujemy ziemniaki. Dokładnie je szorujemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Wstawiamy na ogień. Dodajemy do nich płaską łyżkę soli oraz odcięte łodyżki koperku związane nicią.



 Gotujemy ziemniaki do miękkości, około 15 minut. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, posypujemy koperkiem. Wyłączamy ogień, przykrywamy pokrywką i zostawiamy je po przykryciem na 5 minut.

Do gulaszu z karkówki z młodymi ziemniakami podajemy dowolną surówkę. My podałyśmy buraczki na ciepło.

Obiad gotowy!

 

sobota, 11 maja 2024

Ciasto arbuz

Ciasto arbuz

Ciasto na szpinakowym biszkopcie z kremem mascarpone i galaretką arbuzową. Proste, przepyszne, lekkie i bardzo łatwe do upieczenia. Doskonałe na letni podwieczorek.

Składniki:

ciasto:

  • 200 g szpinaku świeżego lub 400 g mrożonego
  • 150 ml oleju bezzapachowego ( rzepakowy lub słonecznikowy)
  • skórka i sok z jednej cytryny
  • 4 jajka średniej wielkości
  • 180 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 300 g mąki
  • 8 g proszku do pieczenia

krem:
  • 200 ml schłodzonej kremówki
  • 8 g cukru waniliowego
  • 70 g cukru pudru
  • 500 g schłodzonego sera mascarpone
  • 1 śmietan-fix

dodatkowo:

  • 2 galaretki czerwone (arbuzowa lub malinowa lub truskawkowa)
  • garść borówek amerykańskich

Sposób wykonania:

Pieczemy spód ciasta:

Szpinak siekamy niezbyt drobno nożem, razem z olejem oraz skórką z cytryny blendujemy dobrze na jednolitą masę (jeśli używamy szpinak mrożony, należy go uprzednio rozmrozić i dobrze odsączyć z płynu). Tak przygotowaną masę odkładamy na bok. Przystępujemy do ubicia jaj. Całe jaja wybijamy do misy , dodajemy szczyptę soli, cukier waniliowy i zaczynamy ubijać mikserem. W trakcie ubijania masy jajecznej dodajemy partiami cukier. Ubijamy całość ok 3 min, nie dłużej. Uzyskamy jasną masę jajeczną, do której wlewamy rozdrobniony szpinak oraz sok z cytryny. Krótko mieszamy do połączenia składników. Do zielonej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i również krótko miksujemy ( tylko do połączenia składników). Przelewamy ciasto do formy o średnicy 24-26 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.



 Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 °C ok. 45 min (do suchego patyczka).

Kiedy tylko ciasto przestygnie, wyjmujemy je z formy i dajemy mu ostygnąć do temperatury pokojowej. Następnie odkrawamy wierzch, a równy blat zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 2 godziny. 



W tym czasie przygotowujemy galaretki wg przepisu na opakowaniu. Odstawiamy je do przestygnięcia. Ciasto będziemy zalewać tężejącą galaretką.

Kiedy ciasto i galaretka będą gotowe do użycia, przystępujemy do ubicia kremu. Do misy miksera wlewamy mocno schłodzoną śmietankę, wsypujemy śmietan-fix i cukier puder z cukrem waniliowym. Ubijamy wszystko do momentu, aż śmietanka lekko zgęstnieje. Na tym etapie dodajemy ser mascarpone i ubijamy jeszcze całą masę 2-3 min, do takiej konsystencji, aby krem trzymał formę.

Składamy ciasto:

Spód ciasta przekładamy na paterę, zapinamy obręcz. Nakładamy krem, wyrównujemy wierzch i lekko wciskamy w krem borówki. 



Następnie wylewamy ostrożnie na wierzch tężejącą galaretkę. Przykrywamy „arbuza” i wstawiamy do lodówki na 3 godziny co najmniej.

Ciasto arbuz gotowe!



Nasze rady:

Ciasto jest bardzo wilgotne, nie trzeba go absolutnie nasączać. Ma piękny, szmaragdowy kolor uzyskany bez użycia sztucznych barwników, a smaku szpinaku wcale nie wyczuwa się w cieście.

Ciasto będzie miało wyrazisty i bardziej soczysty kolor, gdy użyjemy do niego szpinak naturalny, nie mrożony.

Zamiast cytryny można użyć limonki, aromat ciasta będzie bardziej intensywny, a może nawet ciekawszy.

Ubijając krem należy uważać, aby nie " przebić" śmietanki, bo zrobi się nam masło i katastrofa gotowa.

Składniki kremu muszą być dobrze schłodzone ( kilka godzin w lodówce), to daje gwarancję sukcesu przy jego ubijaniu .

 

Kiełbasa grillowana w przyprawach

Kiełbasa grillowana w przyprawach

Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majową sobotę i niedzielę. Prosto i smacznie!

Składniki:

  • 10-12 kiełbasek dobrej jakości, np. chłopskich, swojskich, jałowcowych lub śląskich
  • 6-8 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej mielonej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka tymianku

Sposób wykonania:

Przyprawy i zioła mieszamy z olejem w dużej misce.

Kiełbaski nacinamy niezbyt głęboko i z każdej strony po skosie, dobrze wmasowujemy w nie zrobioną uprzednio marynatę.




 Układamy kiełbaski na talerzu, owijamy szczelnie folią spożywczą i odkładamy na godzinę, aby przeszły aromatem przypraw.




Teraz możemy rozpalić grilla i grillować kiełbaski do zrumienienia. Możemy kłaść je bezpośrednio na ruszt lub grillować na tackach aluminiowych.

Kiełbasa grillowana w przyprawach gotowa!