Ciasto arbuz
Ciasto
na szpinakowym biszkopcie z kremem mascarpone i galaretką arbuzową.
Proste, przepyszne, lekkie i bardzo łatwe do upieczenia. Doskonałe
na letni podwieczorek.
Składniki:
ciasto:
- 200 g
szpinaku świeżego lub 400 g mrożonego
- 150 ml oleju bezzapachowego ( rzepakowy lub słonecznikowy)
- skórka i sok z jednej cytryny
- 4 jajka średniej wielkości
- 180 g cukru
- 8 g cukru waniliowego
- szczypta soli
- 300 g mąki
- 8 g proszku do pieczenia
krem:
- 200 ml schłodzonej kremówki
- 8 g cukru waniliowego
- 70 g cukru pudru
- 500 g schłodzonego sera mascarpone
- 1 śmietan-fix
dodatkowo:
- 2 galaretki czerwone
(arbuzowa lub malinowa lub truskawkowa)
- garść borówek
amerykańskich
Sposób wykonania:
Pieczemy spód ciasta:
Szpinak
siekamy niezbyt drobno nożem, razem z olejem oraz skórką z cytryny
blendujemy dobrze na jednolitą masę (jeśli używamy szpinak
mrożony, należy go uprzednio rozmrozić i dobrze odsączyć z
płynu). Tak przygotowaną masę odkładamy na bok. Przystępujemy do
ubicia jaj. Całe jaja wybijamy do misy , dodajemy szczyptę soli,
cukier waniliowy i zaczynamy ubijać mikserem. W trakcie ubijania
masy jajecznej dodajemy partiami cukier. Ubijamy całość ok 3 min,
nie dłużej. Uzyskamy jasną masę jajeczną, do której wlewamy
rozdrobniony szpinak oraz sok z cytryny. Krótko mieszamy do
połączenia składników. Do zielonej masy przesiewamy mąkę z
proszkiem do pieczenia i również krótko miksujemy ( tylko do
połączenia składników). Przelewamy ciasto do formy o średnicy
24-26 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.
Pieczemy w
piekarniku nagrzanym do 170 °C ok. 45 min (do suchego patyczka).
Kiedy
tylko ciasto przestygnie, wyjmujemy je z formy i dajemy mu ostygnąć
do temperatury pokojowej. Następnie
odkrawamy wierzch, a równy blat zawijamy w folię i odkładamy do
lodówki na 2 godziny.
W tym czasie przygotowujemy galaretki wg
przepisu na opakowaniu. Odstawiamy je do przestygnięcia. Ciasto
będziemy zalewać tężejącą galaretką.
Kiedy
ciasto i galaretka będą gotowe do użycia, przystępujemy do ubicia
kremu. Do
misy miksera wlewamy mocno schłodzoną śmietankę, wsypujemy
śmietan-fix i cukier puder z cukrem waniliowym. Ubijamy wszystko do
momentu, aż śmietanka lekko zgęstnieje. Na tym etapie dodajemy ser
mascarpone i ubijamy jeszcze całą masę 2-3 min, do takiej
konsystencji, aby krem trzymał formę.
Składamy
ciasto:
Spód
ciasta przekładamy na paterę, zapinamy obręcz. Nakładamy krem,
wyrównujemy wierzch i lekko wciskamy w krem borówki.
Następnie
wylewamy ostrożnie na wierzch tężejącą galaretkę. Przykrywamy
„arbuza” i wstawiamy do lodówki na 3 godziny co najmniej.
Ciasto
arbuz gotowe!
Nasze
rady:
Ciasto jest
bardzo wilgotne, nie trzeba go absolutnie nasączać. Ma piękny,
szmaragdowy kolor uzyskany bez użycia sztucznych barwników, a smaku
szpinaku wcale nie wyczuwa się w cieście.
Ciasto będzie
miało wyrazisty i bardziej soczysty kolor, gdy użyjemy do niego
szpinak naturalny, nie mrożony.
Zamiast cytryny
można użyć limonki, aromat ciasta będzie bardziej intensywny, a
może nawet ciekawszy.
Ubijając krem
należy uważać, aby nie " przebić" śmietanki, bo zrobi
się nam masło i katastrofa gotowa.
Składniki
kremu muszą być dobrze schłodzone ( kilka godzin w lodówce), to
daje gwarancję sukcesu przy jego ubijaniu .