Sałatka ziemniaczana
Sałatka z młodych ziemniaków i szczypiorku, polana sosem majonezowo-jogurtowym z odrobiną czosnku i ziół prowansalskich. Prosta, błyskawiczna i bardzo smaczna. Idealny dodatek do kolacji.
Składniki:
- 60-70 dkg kg drobnych młodych ziemniaków
- szklanka szczypiorku
sos:
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki gęstej śmietany 18% lub gęstego jogurtu
- łyżeczka czosnku granulowanego lub 2 ząbki świeżego
- łyżeczka ziół prowansalskich
- łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości ( do 15 min od zagotowania). Odcedzamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 15 minut, aby doszły. Będą miękkie i nie będą się rozpadały. Następnie obieramy je z łupinek, ale nie musimy. Wybór należy do nas. Kroimy je w cienkie plasterki. Do tak przygotowanych ziemniaków dodajemy szczypiorek.
W osobnej miseczce przygotowujemy sos. Majonez łączymy z jogurtem, dodajemy sok z cytryny, zmiażdżony czosnek, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy całość i przelewamy do miski z ziemniakami. Delikatnie łączymy sos z ziemniakami i szczypiorkiem. Tak przygotowaną sałatkę odkładamy do lodówki na 1/2 godziny, aby smaki się przegryzły.
Prosta sałatka ziemniaczana do kolacji gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz