Kotlety mielone z cebulą smażoną
Kotlety mielone z dużą ilością smażonej cebuli przyprawionej odrobiną octu balsamicznego to świetna propozycja dla miłośników mięsa. Proste, smaczne danie.
Składniki:
- 1/2 kg mielonego z łopatki lub szynki wieprzowej
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżeczka papryki czerwonej w proszku
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki oleju
- bułka tarta do obtaczania kotletów
- 3-4 cebule
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
Mięso dajemy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy 2 łyżki bułki tartej, rozgnieciony ząbek czosnku i przyprawy. Masę dokładnie wyrabiamy. Następnie formujemy kotlety- z 1/2 kg mięsa wyjdzie nam 6-7 kotletów. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni (2 łyżki oleju i 1 łyżkę masła).
Obtaczamy kotlety w bułce tartej i kładziemy na rozgrzany tłuszcz.
Smażymy na największym ogniu, z jednej strony do przyrumienienia. Następnie odwracamy kotlety na drugą stronę, zmniejszamy ogień na średni. Kiedy kotlety zarumienią się z drugiej strony, zdejmujemy je na talerz, przykrywamy, aby nie ostygły.
Na patelnię dokładamy resztę oleju i masła. Cebulę kroimy w piórka, posypujemy solą obficie i morzymy (wyciskamy rękoma, aby cebul puściła sok).
Tak przygotowaną cebulę wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, posypujemy szczyptą pieprzu i czerwonej papryki. Obsmażamy cebulę na rumiano. Na koniec dodajemy łyżeczkę octu balsamicznego i dokładamy do cebuli kotlety. Przykrywamy patelnię pokrywką, dusimy chwilę całość 2-3 minuty.
Kotlety mielone w cebuli gotowe!
Kotlety mielone w cebuli gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz