MAKATKA

poniedziałek, 13 maja 2024

Kotlety mielone z cebulą smażoną

Kotlety mielone z cebulą smażoną

Kotlety mielone z dużą ilością smażonej cebuli przyprawionej odrobiną octu balsamicznego to świetna propozycja dla miłośników mięsa. Proste, smaczne danie.

Składniki:

  • 1/2 kg mielonego z łopatki lub szynki wieprzowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej w proszku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki oleju
  • bułka tarta do obtaczania kotletów
  • 3-4 cebule
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

Sposób wykonania:

Mięso dajemy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy 2 łyżki bułki tartej, rozgnieciony ząbek czosnku i przyprawy. Masę dokładnie wyrabiamy. Następnie formujemy kotlety- z 1/2 kg mięsa wyjdzie nam 6-7 kotletów. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni (2 łyżki oleju i 1 łyżkę masła). 
Obtaczamy kotlety w bułce tartej i kładziemy na rozgrzany tłuszcz.
 Smażymy na największym ogniu, z jednej strony do przyrumienienia. Następnie odwracamy kotlety na drugą stronę, zmniejszamy ogień na średni. Kiedy kotlety zarumienią się z drugiej strony, zdejmujemy je na talerz, przykrywamy, aby nie ostygły. 
Na patelnię dokładamy resztę oleju i masła. Cebulę kroimy w piórka, posypujemy solą obficie i morzymy (wyciskamy rękoma, aby cebul puściła sok). 




Tak przygotowaną cebulę wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, posypujemy szczyptą pieprzu i czerwonej papryki. Obsmażamy cebulę na rumiano. Na koniec dodajemy łyżeczkę octu balsamicznego i dokładamy do cebuli kotlety. Przykrywamy patelnię pokrywką, dusimy chwilę całość 2-3 minuty.

Kotlety mielone w cebuli gotowe!


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz