MAKATKA

wtorek, 14 maja 2024

Kotlety mielone z mizerią i młodymi ziemniakami

Kotlety mielone z mizerią i młodymi ziemniakami

Ulubiony obiad wiosenny- prosty i smaczny. Najważniejsze, że błyskawicznie się go przyrządza!

Składniki:

  • 1-1,5 kg młodych ziemniaków
  • pęczek koperku
  • 1/2 kg mielonego z łopatki lub szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 bułka kajzerka
  • szklanka mleka
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej w proszku
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju
  • bułka tarta do obtaczania kotletów
  • 5-6 ogórków świeżych, niedużych
  • szklanka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:

Gotujemy ziemniaki.

 Ziemniaki dokładnie szorujemy, myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, solimy i gotujemy do miękkości( ok 15-20 minut od zagotowania). 

Smażymy kotlety.

 Bułkę zamaczamy w zimnym mleku. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na rumiano na łyżce masła i odstawiamy do przestygnięcia. Mięso dajemy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy lekko odciśniętą kajzerkę, cebulę i przyprawy. Masę dokładnie wyrabiamy (ok. 5 min). Dobrze wyrobione kotlety będą smaczniejsze. Teraz formujemy kotlety. Z 1/2 kg mięsa wyjdzie nam 6-7 kotletów. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni (olej i masło). Obtaczamy w bułce tartej kotlety i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na największym ogniu, z jednej strony do przyrumienienia. Następnie odwracamy kotlety na drugą stronę, zmniejszamy ogień na średni. Kiedy kotlety zarumienią się z drugiej strony, przykrywamy patelnię pokrywką i trzymamy pod przykryciem ok 5 minut. Dzięki temu zabiegowi kotlety będą pulchne i soczyste w środku.

 Przygotowujemy mizerię. 

Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w niezbyt cienkie plasterki. Przekładamy do miseczki, solimy i odstawiamy na kilka minut, aby puściły wodę. Śmietanę przyprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, pieprzem i solą. Dorzucamy do niej koperek, dokładnie mieszamy. Następnie odcedzamy ogórki z nadmiaru wody i łączymy ze śmietaną. Ziemniaki odcedzamy, posypujemy koperkiem. Obiad wykładamy na talerze. 

Smacznego!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz