Kotlety mielone z mizerią i młodymi ziemniakami
Ulubiony obiad wiosenny- prosty i smaczny. Najważniejsze, że błyskawicznie się go przyrządza!
Składniki:
- 1-1,5 kg młodych ziemniaków
- pęczek koperku
- 1/2 kg mielonego z łopatki lub szynki wieprzowej
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 bułka kajzerka
- szklanka mleka
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka papryki czerwonej w proszku
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki oleju
- bułka tarta do obtaczania kotletów
- 5-6 ogórków świeżych, niedużych
- szklanka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Gotujemy ziemniaki.
Ziemniaki dokładnie szorujemy, myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, solimy i gotujemy do miękkości( ok 15-20 minut od zagotowania).
Smażymy kotlety.
Bułkę zamaczamy w zimnym mleku. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na rumiano na łyżce masła i odstawiamy do przestygnięcia. Mięso dajemy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy lekko odciśniętą kajzerkę, cebulę i przyprawy. Masę dokładnie wyrabiamy (ok. 5 min). Dobrze wyrobione kotlety będą smaczniejsze. Teraz formujemy kotlety. Z 1/2 kg mięsa wyjdzie nam 6-7 kotletów. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni (olej i masło). Obtaczamy w bułce tartej kotlety i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na największym ogniu, z jednej strony do przyrumienienia. Następnie odwracamy kotlety na drugą stronę, zmniejszamy ogień na średni. Kiedy kotlety zarumienią się z drugiej strony, przykrywamy patelnię pokrywką i trzymamy pod przykryciem ok 5 minut. Dzięki temu zabiegowi kotlety będą pulchne i soczyste w środku.
Przygotowujemy mizerię.
Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w niezbyt cienkie plasterki. Przekładamy do miseczki, solimy i odstawiamy na kilka minut, aby puściły wodę. Śmietanę przyprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, pieprzem i solą. Dorzucamy do niej koperek, dokładnie mieszamy. Następnie odcedzamy ogórki z nadmiaru wody i łączymy ze śmietaną. Ziemniaki odcedzamy, posypujemy koperkiem. Obiad wykładamy na talerze.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz