Surówka z młodej kapusty
Prosta surówka z młodej kapusty i jabłka z dodatkiem szczypiorku i koperku. Doskonały dodatek do obiadu. Latem, kiedy kapusta jest krucha i delikatna, takie surówki są najsmaczniejsze.
Składniki:
- 1/4 główki młodej kapusty
- 1 duże jabłko
- 1/2 pęczka szczypiorku
- garść koperku
- 1/4 szklanki oleju
- 2 łyżeczki cukru
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Kapustę szatkujemy i przekładamy do miski. Następnie solimy ją i morzymy (czyli wyciskamy w rękach, aby trochę zmiękła i puściła sok). Do tak przygotowanej kapusty wrzucamy pokrojony drobno szczypiorek, jabłko starte na tarce o grubych oczkach i posiekany koperek.
Całość przyprawiamy sokiem z cytryny, cukrem i pieprzem. Wlewamy olej i dobrze mieszamy surówkę. Ewentualnie dodajemy jeszcze soli do smaku. Odstawiamy surówkę na 15 minut, aby smaki połączyły się dobrze.
Prosta surówka z młodej kapusty gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz