MAKATKA

wtorek, 14 maja 2024

Kotlety mielone z szynki smażone na wędzonej słoninie

Kotlety mielone z szynki smażone na wędzonej słoninie

Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikatne i tłuste. Kotlety wychodzą chrupiące, rumiane z wierzchu, miękkie i soczyste w środku. Usmażone na smalcu i wędzonej słoninie smakują jak prawdziwy wiejski przysmak, którym raczyły nas nasze babcie.

Składniki:

  • 1/2 kg zmielonej szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 bułka kajzerka
  • szklanka mleka
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej wędzonej
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki smalcu
  • 10 dkg słoniny wędzonej

  • bułka tarta do obtaczania kotletów

Sposób wykonania:

Bułkę zamaczamy w zimnym mleku.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na rumiano na łyżce masła i odstawiamy do przestygnięcia.

Mięso dajemy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy lekko odciśniętą kajzerkę, cebulę, zmiażdżony czosnek i przyprawy.

Masę dokładnie wyrabiamy (ok. 5 min). Dobrze wyrobione kotlety będą smaczniejsze.



Teraz formujemy kotlety. Z 1/2 kg mięsa wyjdzie nam 6-7 dużych kotletów. Rozgrzewamy smalec na patelni i wrzucamy na niego pokrojoną w cienkie płatki słoninę wędzoną. Obtaczamy w bułce tartej kotlety i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na największym ogniu, z jednej strony do przyrumienienia. Następnie odwracamy kotlety na drugą stronę, zmniejszamy ogień.



Kotlety mielone z szynki smażone na wędzonej słoninie gotowe!



Nasze rady:

Bułkę zawsze zamaczamy w zimnym mleku lub wodzie. Polecamy zwłaszcza mleko, które sprawi, że kotlety będą wilgotne, soczyste w środku i nie będą się rozpadały.

Cebulkę polecamy podsmażyć przed dodaniem do mięsa, odda cały swój aromat kotletom, będą dużo smaczniejsze.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz