Kotlety mielone z szynki smażone na wędzonej słoninie
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikatne i tłuste. Kotlety wychodzą chrupiące, rumiane z wierzchu, miękkie i soczyste w środku. Usmażone na smalcu i wędzonej słoninie smakują jak prawdziwy wiejski przysmak, którym raczyły nas nasze babcie.
Składniki:
- 1/2 kg zmielonej szynki wieprzowej
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- 1 jajko
- 1 bułka kajzerka
- szklanka mleka
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka papryki czerwonej wędzonej
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki smalcu
10 dkg słoniny wędzonej
- bułka tarta do obtaczania kotletów
Sposób wykonania:
Bułkę zamaczamy w zimnym mleku.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na rumiano na łyżce masła i odstawiamy do przestygnięcia.
Mięso dajemy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy lekko odciśniętą kajzerkę, cebulę, zmiażdżony czosnek i przyprawy.
Masę dokładnie wyrabiamy (ok. 5 min). Dobrze wyrobione kotlety będą smaczniejsze.
Teraz formujemy kotlety. Z 1/2 kg mięsa wyjdzie nam 6-7 dużych kotletów. Rozgrzewamy smalec na patelni i wrzucamy na niego pokrojoną w cienkie płatki słoninę wędzoną. Obtaczamy w bułce tartej kotlety i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na największym ogniu, z jednej strony do przyrumienienia. Następnie odwracamy kotlety na drugą stronę, zmniejszamy ogień.
Kotlety mielone z szynki smażone na wędzonej słoninie gotowe!
Nasze rady:
Bułkę zawsze zamaczamy w zimnym mleku lub wodzie. Polecamy zwłaszcza mleko, które sprawi, że kotlety będą wilgotne, soczyste w środku i nie będą się rozpadały.
Cebulkę polecamy podsmażyć przed dodaniem do mięsa, odda cały swój aromat kotletom, będą dużo smaczniejsze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz