MAKATKA

niedziela, 12 maja 2024

Domowe maggi ze świeżego lubczyku

Domowe maggi ze świeżego lubczyku

Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulinarną, którą dodaje się do różnego rodzaju dań. Do jedzenia najczęściej wykorzystuje się młode liście oraz łodygi lubczyku, które są pełne aromatu i smaku. Oprócz licznych właściwości odżywczych, roślina słynie także z tego, iż jest naturalnym środkiem stosowanym w leczeniu różnych dolegliwości. Magia lubczyku związana jest nie tylko z jego licznymi właściwościami leczniczymi, ale także z legendami według których przyciąga miłość. W te właściwości lubczyku wierzyli nasi przodkowie. Lubczyk można kupić dziś jako przyprawę w płynie pod nazwą maggi, ale w maju i czerwcu możemy sami zrobić domową przyprawę i i trzymać ją w lodówce.

Składniki:

  • 2 pęczki lubczyku (po zważeniu 250g)
  • 6-8 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki soli kamiennej niejodowanej

Sposób przyrządzenia:

Lubczyk myjemy, siekamy grubo nożem (razem z łodygami, bo w nich jest bardzo dużo aromatu). 



Tak przygotowane ziele przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy sól i 6 łyżek oleju.



 Całość dokładnie blendujemy na papkę (jak pesto). 



Gotową maggi przekładamy do słoiczka, wyrównujemy powierzchnię i na wierzch wylewamy trochę oleju, aby przykryć lubczyk. Wkładamy gotową przyprawę do lodówki. Domowe maggi może stać w lodówce do miesiąca.

Domowe maggi ze świeżego lubczyku gotowe!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz