Marynata do karkówki z grilla
Karkówka na grilla dobrze zamarynowana to połowa sukcesu. Marynata nadaje mięsu odpowiedni smak i kruchość, dzięki czemu danie będzie wyśmienite. Dzisiaj proponujemy zamarynować karkówkę w aromatycznych ziołach i przyprawach oraz w musztardzie.
Składniki:
- 1,3 kg karkówki (osiem plastrów)
- 8 łyżek oleju rzepakowego
- 3/4 szklanki ciepłej, przegotowanej wody
- 4 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- 1 czubata łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 czubata łyżeczka papryki czerwonej wędzonej
- 1 czubata łyżeczka rozmarynu
- 1 czubata łyżeczka tymianku
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej lub rosyjskiej
- 8 -10 kulek ziela angielskiego
Sposób przyrządzenia:
Karkówkę należy pokroić w plastry grubości około 2 cm i lekko rozbić tłuczkiem lub pięścią.
Jednak według nas najlepsza karkówka, czyli najbardziej krucha jest wtedy, gdy ma poprzecinane włókna. My poprosiłyśmy panią w sklepie, aby przepuściła trzykrotnie każdy kotlet przez maszynkę do nakłuwania mięsa. Ten zabieg w zupełności wystarczy, aby nadać odpowiedniej kruchości grillowanej karkówce. Można posłużyć się ręcznym nakłuwaczem domowym.
Tak przygotowaną karkówkę odkładamy na bok i przygotowujemy marynatę.
Do dużej, szklanej miski wlewamy olej, dodajemy do niego zmiażdżony czosnek i wszystkie przyprawy oraz zioła. Jeśli mamy świeży tymianek i rozmaryn musimy go trochę przesiekać. Suszony lekko rozetrzeć w rękach. Dajemy na koniec musztardę i letnią wodę. Mieszamy całość dokładnie.
Karkówkę zanurzamy w marynacie, każdy plaster maczamy z obu stron i układamy w misce. Przykrywamy miskę folią spożywczą szczelnie i wkładamy do lodówki.
Karkówkę można zamarynować kilka godzin przed grillowaniem, ale najlepiej kiedy poleży w marynacie całą noc. Będzie krucha i aromatyczna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz