Karkówka z grilla
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Składniki:
- 1,3 kg karkówki (osiem plastrów)
- 8 łyżek oleju rzepakowego
- 3/4 szklanki ciepłej, przegotowanej wody
- 4 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- 1 czubata łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 czubata łyżeczka papryki czerwonej wędzonej
- 1 czubata łyżeczka rozmarynu
- 1 czubata łyżeczka tymianku
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej lub rosyjskiej
- 8 -10 kulek ziela angielskiego
Sposób przyrządzenia:
Marynujemy karkówkę:
Karkówkę należy pokroić w plastry grubości około 2 cm i lekko rozbić tłuczkiem lub pięścią.
Jednak według nas najlepsza karkówka, czyli najbardziej krucha jest wtedy, gdy ma poprzecinane włókna. My poprosiłyśmy panią w sklepie, aby przepuściła trzykrotnie każdy kotlet przez maszynkę do nakłuwania mięsa. Ten zabieg w zupełności wystarczy, aby nadać odpowiedniej kruchości grillowanej karkówce. Można posłużyć się ręcznym nakłuwaczem domowym.
Tak przygotowaną karkówkę odkładamy na bok i przygotowujemy marynatę.
Do dużej, szklanej miski wlewamy olej, dodajemy do niego zmiażdżony czosnek i wszystkie przyprawy oraz zioła. Jeśli mamy świeży tymianek i rozmaryn musimy go trochę przesiekać. Suszony lekko rozetrzeć w rękach. Dajemy na koniec musztardę i letnią wodę. Mieszamy całość dokładnie.
Karkówkę zanurzamy w marynacie, każdy plaster maczamy z obu stron i układamy w misce. Przykrywamy miskę folią spożywczą szczelnie i wkładamy do lodówki.
Karkówkę można zamarynować kilka godzin przed grillowaniem, ale najlepiej kiedy poleży w marynacie całą noc. Będzie krucha i aromatyczna.
Grillujemy karkówkę:
Wyjmujemy kotlety z marynaty, układamy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy przez około 5-6 minut z każdej strony. Podczas pieczenia smarujemy karkówkę marynatą. Grillujemy mięso na dużym ogniu, na koniec odkładamy je na bok rusztu, gdzie jest mniejszy ogień, na 10-15 minut, aby doszło. Po tym czasie zdejmujemy karkówkę z rusztu.
Karkówka z grilla gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz