Ciasto arbuz
Ciasto na szpinakowym biszkopcie z kremem mascarpone i galaretką arbuzową. Proste, przepyszne, lekkie i bardzo łatwe do upieczenia. Doskonałe na letni podwieczorek.
Składniki:
ciasto:
- 200 g
szpinaku świeżego lub 400 g mrożonego
- 150 ml oleju bezzapachowego ( rzepakowy lub słonecznikowy)
- skórka i sok z jednej cytryny
- 4 jajka średniej wielkości
- 180 g cukru
- 8 g cukru waniliowego
- szczypta soli
- 300 g mąki
- 8 g proszku do pieczenia
krem: - 200 ml schłodzonej kremówki
- 8 g cukru waniliowego
- 70 g cukru pudru
- 500 g schłodzonego sera mascarpone
- 1 śmietan-fix
dodatkowo:
- 2 galaretki czerwone (arbuzowa lub malinowa lub truskawkowa)
- garść borówek amerykańskich
Sposób wykonania:
Pieczemy spód ciasta:
Szpinak siekamy niezbyt drobno nożem, razem z olejem oraz skórką z cytryny blendujemy dobrze na jednolitą masę (jeśli używamy szpinak mrożony, należy go uprzednio rozmrozić i dobrze odsączyć z płynu). Tak przygotowaną masę odkładamy na bok. Przystępujemy do ubicia jaj. Całe jaja wybijamy do misy , dodajemy szczyptę soli, cukier waniliowy i zaczynamy ubijać mikserem. W trakcie ubijania masy jajecznej dodajemy partiami cukier. Ubijamy całość ok 3 min, nie dłużej. Uzyskamy jasną masę jajeczną, do której wlewamy rozdrobniony szpinak oraz sok z cytryny. Krótko mieszamy do połączenia składników. Do zielonej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i również krótko miksujemy ( tylko do połączenia składników). Przelewamy ciasto do formy o średnicy 24-26 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 °C ok. 45 min (do suchego patyczka).
Kiedy tylko ciasto przestygnie, wyjmujemy je z formy i dajemy mu ostygnąć do temperatury pokojowej. Następnie odkrawamy wierzch, a równy blat zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 2 godziny.
W tym czasie przygotowujemy galaretki wg przepisu na opakowaniu. Odstawiamy je do przestygnięcia. Ciasto będziemy zalewać tężejącą galaretką.
Kiedy ciasto i galaretka będą gotowe do użycia, przystępujemy do ubicia kremu. Do misy miksera wlewamy mocno schłodzoną śmietankę, wsypujemy śmietan-fix i cukier puder z cukrem waniliowym. Ubijamy wszystko do momentu, aż śmietanka lekko zgęstnieje. Na tym etapie dodajemy ser mascarpone i ubijamy jeszcze całą masę 2-3 min, do takiej konsystencji, aby krem trzymał formę.
Składamy ciasto:
Spód ciasta przekładamy na paterę, zapinamy obręcz. Nakładamy krem, wyrównujemy wierzch i lekko wciskamy w krem borówki.
Następnie wylewamy ostrożnie na wierzch tężejącą galaretkę. Przykrywamy „arbuza” i wstawiamy do lodówki na 3 godziny co najmniej.
Ciasto arbuz gotowe!
Nasze rady:
Ciasto jest bardzo wilgotne, nie trzeba go absolutnie nasączać. Ma piękny, szmaragdowy kolor uzyskany bez użycia sztucznych barwników, a smaku szpinaku wcale nie wyczuwa się w cieście.
Ciasto będzie miało wyrazisty i bardziej soczysty kolor, gdy użyjemy do niego szpinak naturalny, nie mrożony.
Zamiast cytryny można użyć limonki, aromat ciasta będzie bardziej intensywny, a może nawet ciekawszy.
Ubijając krem należy uważać, aby nie " przebić" śmietanki, bo zrobi się nam masło i katastrofa gotowa.
Składniki kremu muszą być dobrze schłodzone ( kilka godzin w lodówce), to daje gwarancję sukcesu przy jego ubijaniu .
Ależ smakowicie wygląda to ciasto! :) piękne kolory, spróbuję zrobić w wersji bezglutenowej.
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie pani wyszło, gratuluję :-)
OdpowiedzUsuń