Kiełbasa grillowana w przyprawach
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majową sobotę i niedzielę. Prosto i smacznie!
Składniki:
- 10-12 kiełbasek dobrej jakości, np. chłopskich, swojskich, jałowcowych lub śląskich
- 6-8 łyżek oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka papryki czerwonej mielonej
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka tymianku
Sposób wykonania:
Przyprawy i zioła mieszamy z olejem w dużej misce.
Kiełbaski nacinamy niezbyt głęboko i z każdej strony po skosie, dobrze wmasowujemy w nie zrobioną uprzednio marynatę.
Układamy kiełbaski na talerzu, owijamy szczelnie folią spożywczą i odkładamy na godzinę, aby przeszły aromatem przypraw.
Teraz możemy rozpalić grilla i grillować kiełbaski do zrumienienia. Możemy kłaść je bezpośrednio na ruszt lub grillować na tackach aluminiowych.
Kiełbasa grillowana w przyprawach gotowa!
Takie aromaty... Czas się i mnie wysilić na coś więcej, niż nadzianie sztyla kiełby na patyk i do piekła (ogniskowego) :-DDD
OdpowiedzUsuńTa wersja śląskiej to jest to! Polecam ZM Karol.
OdpowiedzUsuń