MAKATKA

sobota, 11 maja 2024

Kiełbasa grillowana w przyprawach

Kiełbasa grillowana w przyprawach

Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majową sobotę i niedzielę. Prosto i smacznie!

Składniki:

  • 10-12 kiełbasek dobrej jakości, np. chłopskich, swojskich, jałowcowych lub śląskich
  • 6-8 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej mielonej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka tymianku

Sposób wykonania:

Przyprawy i zioła mieszamy z olejem w dużej misce.

Kiełbaski nacinamy niezbyt głęboko i z każdej strony po skosie, dobrze wmasowujemy w nie zrobioną uprzednio marynatę.




 Układamy kiełbaski na talerzu, owijamy szczelnie folią spożywczą i odkładamy na godzinę, aby przeszły aromatem przypraw.




Teraz możemy rozpalić grilla i grillować kiełbaski do zrumienienia. Możemy kłaść je bezpośrednio na ruszt lub grillować na tackach aluminiowych.

Kiełbasa grillowana w przyprawach gotowa!



 

2 komentarze:

  1. Takie aromaty... Czas się i mnie wysilić na coś więcej, niż nadzianie sztyla kiełby na patyk i do piekła (ogniskowego) :-DDD

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta wersja śląskiej to jest to! Polecam ZM Karol.

    OdpowiedzUsuń