Botwina na zimę.
Wystarczy wrzucić do bulionu i zaprawić śmietaną. Do tego jajeczko i ziemniaczki, powiew wiosny na talerzu zimową porą!
Składniki:
- 4 duże pęczki botwiny z trochę podrośniętymi buraczkami
- 2 pęczki koperku
- 1-2 główki czosnku
Zalewa:
- 3l wody
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki soli kamiennej (najlepiej przeznaczonej do zapraw, dostępnej w sklepach)
- 4 łyżki octu spirytusowego
- 7-8 litrowych słoików
Sposób przygotowania:
Odcinamy buraczki od liści, obieramy je ze skórki. Myjemy obrane buraczki i liście botwinki. Następnie kroimy buraczki w drobną kostkę lub paseczki i przekładamy do słoików, rozkładając je równymi porcjami. Kroimy łodygi w półcentymetrowe słupki i wrzucamy do słoików. Pokrojonymi liśćmi, również drobno, dopełniamy słoiki.
Obieramy czosnek z łupinek i kroimy w plasterki. Wrzucamy po dwa ząbki do każdego słoika.
Teraz siekamy drobno koperek i dodajemy po dwie łyżki.
Przygotowujemy zalewę. Wodę z przyprawami zagotowujemy. Jeszcze gorącą zalewą zapełniamy słoiki z botwiną.
Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy w garnku wyłożonym ściereczką, ustawione tak, aby się nie stykały w trakcie gotowania i były zalane wodą do połowy. Czas gotowania słoików to około 15 min od zagotowania.
Gotowe słoiki wykładamy do ostygnięcia na suchą ściereczkę, odwracając do góry dnem.
Botwinka gotowa do spiżarni!
Przepis zapisuję, aczkolwiek "se jeszcze poczekam", bo dopiero wczoraj wsiałam buraki :-DD
OdpowiedzUsuń