Kluski ziemniaczane z okrasą
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki obiad na szybko serwowany przez naszą babcię wiosną i latem, kiedy było dużo pracy w gospodarstwie i na polu. Kluski składają się z dwóch składników. Okrasa do nich dowolna, ale ta z wędzonej słoninki jest wyjątkowo smaczna. Do takiego dania często podawano na wsi maślankę lub kwaśne mleko. Prosty, pyszny posiłek i wspomnienie sielskich wakacji u babci na wsi.
Składniki:
- 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
- 3 średniej wielkości ziemniaki surowe
- około 1/2 kg mąki ziemniaczanej
- pół łyżeczki soli
- 20-30 dkg słoniny wędzonej
- 2 średnie cebule
Sposób wykonania:
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub doskonale ubijamy tłuczkiem do ziemniaków. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Surowe ziemniaki trzemy na tarce jak na placki ziemniaczane.
Przekładamy do dużej miski gotowane i starte ziemniaki, solimy i krótko wyrabiamy. Następnie wyrównujemy masę, dzielimy na cztery części. Jedną część odkładamy i w wolne miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dajemy z powrotem do miski odłożone ziemniaki. Wyrabiamy ciasto szybko, aż będzie zwarte i będziemy mogli formować z niego kluski.
Kulamy kluski dowolnej wielkości -nasze są mniej więcej rozmiaru orzechów włoskich.
W dużym garnku nastawiamy wodę, doprowadzamy ją do wrzenia i solimy.
Kluski wrzucamy na wrzącą wodę partiami. Kiedy zaczną się gotować zmniejszamy ogień mocno i gotujemy je około 5-7 minut. Woda ma tylko mrugać. Klusek nie mieszamy. Wystarczy kilka razy energicznie poruszać garnkiem i wypłyną na wierzch nie przyklejając się do dna.
W międzyczasie słoninę kroimy w kostkę, wrzucamy na zimną patelnię i pomału wytapiamy ją na średnim ogniu. Kiedy będzie lekko zrumieniona dorzucamy cebulę pokrojoną w plasterki lub piórka. Przyrumieniamy cebulę.
Gotowe kluski wykładamy na talerze i okraszamy.
Kluski ziemniaczane z okrasą z wędzonej słoninki gotowe!
Nasze rady:
Z podanych przez nas proporcji wychodzi 50-60 klusek. Można jednak zmniejszyć składniki o połowę. My część zamroziłyśmy, ponieważ kluski doskonale przechowują się w zamrażarce.
Okrasę można zrobić nie tylko z wędzonej słoniny. Można użyć do okraszenia klusek boczku, masła lub sosu pieczeniowego.
Kluski też są smaczne z sosami z owoców na słodko lub zwyczajnie polane masłem i posypane cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz