MAKATKA

sobota, 11 maja 2024

Kluski ziemniaczane z okrasą

Kluski ziemniaczane z okrasą

Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki obiad na szybko serwowany przez naszą babcię wiosną i latem, kiedy było dużo pracy w gospodarstwie i na polu. Kluski składają się z dwóch składników. Okrasa do nich dowolna, ale ta z wędzonej słoninki jest wyjątkowo smaczna. Do takiego dania często podawano na wsi maślankę lub kwaśne mleko. Prosty, pyszny posiłek i wspomnienie sielskich wakacji u babci na wsi.

Składniki:

  • 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 3 średniej wielkości ziemniaki surowe
  • około 1/2 kg mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki soli
  • 20-30 dkg słoniny wędzonej
  • 2 średnie cebule

Sposób wykonania:

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub doskonale ubijamy tłuczkiem do ziemniaków. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.

Surowe ziemniaki trzemy na tarce jak na placki ziemniaczane.

Przekładamy do dużej miski gotowane i starte ziemniaki, solimy i krótko wyrabiamy. Następnie wyrównujemy masę, dzielimy na cztery części. Jedną część odkładamy i w wolne miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dajemy z powrotem do miski odłożone ziemniaki. Wyrabiamy ciasto szybko, aż będzie zwarte i będziemy mogli formować z niego kluski.

Kulamy kluski dowolnej wielkości -nasze są mniej więcej rozmiaru orzechów włoskich.

W dużym garnku nastawiamy wodę, doprowadzamy ją do wrzenia i solimy.

Kluski wrzucamy na wrzącą wodę partiami. Kiedy zaczną się gotować zmniejszamy ogień mocno i gotujemy je około 5-7 minut. Woda ma tylko mrugać. Klusek nie mieszamy. Wystarczy kilka razy energicznie poruszać garnkiem i wypłyną na wierzch nie przyklejając się do dna.



W międzyczasie słoninę kroimy w kostkę, wrzucamy na zimną patelnię i pomału wytapiamy ją na średnim ogniu. Kiedy będzie lekko zrumieniona dorzucamy cebulę pokrojoną w plasterki lub piórka. Przyrumieniamy cebulę.

Gotowe kluski wykładamy na talerze i okraszamy.

Kluski ziemniaczane z okrasą z wędzonej słoninki gotowe!



Nasze rady:

Z podanych przez nas proporcji wychodzi 50-60 klusek. Można jednak zmniejszyć składniki o połowę. My część zamroziłyśmy, ponieważ kluski doskonale przechowują się w zamrażarce.

Okrasę można zrobić nie tylko z wędzonej słoniny. Można użyć do okraszenia klusek boczku, masła lub sosu pieczeniowego.

Kluski też są smaczne z sosami z owoców na słodko lub zwyczajnie polane masłem i posypane cukrem.

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz