Domowe kostki maggi z lubczyku
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulinarną, którą dodaje się do różnego rodzaju dań. Do jedzenia najczęściej wykorzystuje się młode liście oraz łodygi lubczyku, które są pełne aromatu i smaku. Oprócz licznych właściwości odżywczych, roślina słynie także z tego, iż jest naturalnym środkiem stosowanym w leczeniu różnych dolegliwości. Magia lubczyku związana jest nie tylko z jego licznymi właściwościami leczniczymi, ale także z legendami według których przyciąga miłość. W te właściwości lubczyku wierzyli nasi przodkowie. Lubczyk można kupić dziś jako przyprawę w płynie pod nazwą maggi, ale w czerwcu możemy sami zrobić domową przyprawę i ją zamrozić. Będzie nam służyć do samej wiosny.
Składniki:
- 2 pęczki lubczyku (po zważeniu 250g)
- 4-6 łyżek oleju rzepakowego
- 3 łyżeczki soli kamiennej niejodowanej
Sposób przyrządzenia:
Lubczyk myjemy, siekamy grubo nożem (razem z łodygami, bo w nich jest bardzo dużo aromatu).
Gotową maggi przekładamy do pojemniczków na lód i wkładamy do zamrażarki.
Domowe kostki maggi gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz