Ciasto z truskawkami i kokosową kruszonką
Proste ciasto na oleju a smakuje jak placek drożdżowy. Każda gospodyni, nawet niedoświadczona poradzi sobie z nim. Ciasto zawsze się udaje, jest przepyszne i ekspresowe w wykonaniu. Można do niego dodać świeże owoce sezonowe, wtedy jest najsmaczniejsze. Dzisiaj proponujemy dodać do ciasta świeże truskawki.
Składniki
ciasto:
- 1/2 kg truskawek
- 3 jaja duże lub 4 małe
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szklanka oleju
- 1/2 szklanka mleka
- 3/4 szklanka cukru
- 2 i 1/2 szklanka mąki typ 500
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta kurkumy ( nie jest obowiązkowa)
kruszonka:
- 125 g masła
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanka wiórków kokosowych
- 3/4 szklanka cukru
Sposób wykonania:
Najpierw przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miski i łączymy rękami do konsystencji żwirku. Gotową kruszonkę wkładamy do lodówki. Truskawki myjemy, przekrawamy na ćwiartki i odstawiamy na bok. Formę do ciasta o wymiarach 25 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Piekarnik nastawiamy na 180 °C i nagrzewamy.
Teraz wbijamy do dużej miski jajka, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę( ok. 5 min). Do ubitej masy wlewamy mleko i olej, krótko mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia oraz kurkumą. Łączymy składniki.
Ciasto wylewamy na blaszkę i układamy na nim truskawki.
Posypujemy je kruszonką. Tak przygotowany placek wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 °C (bez termoobiegu) na 50 min.
Upieczone ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem.
Ciasto z truskawkami i kokosową kruszonką gotowe!
Nasze rady:
Placek można upiec z dowolnymi owocami, np. z jabłkami, rabarbarem, śliwkami czy morelami. Wykorzystujemy owoce sezonowe.
Mąkę należy przesiać, ciasto będzie bardziej puszyste i pięknie wyrośnie.
Przy owocach mniej kwaśnych możemy do ciasta dodać skórkę otartą z jednej cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz