Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniakami
Botwina
to bardzo wiosenna zupa z młodych buraczków. Rodzaj barszczu
z
dużą ilością liści, łodyg buraka, koperku i czosnku. Do zupy
pysznym dodatkiem będą młode ziemniaczki lekko podsmażone na
maśle i jajko na twardo.
Składniki na 6 porcji:
- dwa pęczki botwiny
- 1 marchew
- 2l wywaru mięsnego ( drobiowy lub wieprzowy)
- 3 jajka
- 1,5 kg młodych ziemniaków
- jeden duży pęczek koperku
- szklanka śmietany ukwaszonej(18%)
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- przyprawy: sól, pieprz mielony, cukier, sok z 1/2 cytryny lub ocet (dwie łyżki)
Sposób przyrządzenia:
Buraczki z botwiny kroimy drobno, obieramy marchew, kroimy w plasterki i wrzucamy do wrzącego wywaru. Gotujemy warzywa (ok. 15 min od zagotowania).
W międzyczasie gotujemy jajka na twardo i ziemniaki w
łupinach (dobrze wyszorowane). Ugotowane ziemniaki odcedzamy,
wrzucamy na masło rozgrzane na patelni, lekko podsmażamy i
posypujemy obficie koperkiem. Ugotowane jajka obieramy ze
skorupek.
Następnie kroimy liście i łodygi botwinki (dosyć
drobno na ok. centymetrowe paseczki), wrzucamy do zupy na 10 min.
Doprawiamy botwinkę do smaku na „słodko-kwaśno”, czyli
dodajemy cukier , sok z cytryny albo ocet, zmiażdżony czosnek, pieprz, sól i
ewentualnie łyżkę maggi do smaku.
Hartujemy śmietanę
(zalewamy ją odrobiną gorącej zupy, aby się nie zwarzyła) i
dodajemy do zupy. Zdejmujemy garnek z ognia, posypujemy zupę botwinkową pozostałym
koperkiem.
Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami z patelni gotowa!
Nasze rady:
Zupę przyprawiamy podobnie jak barszcz czerwony, jest wtedy
najsmaczniejsza.
Dodajemy dużo czosnku i kopru, to nadaje zupie
wiosennego charakteru i oczywiście młode ziemniaczki koniecznie
jako dodatek do botwiny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz