Gulasz z karkówki z młodymi ziemniakami
Karkówka duszona plus młode ziemniaki to obiad rewelacyjny . Do tego dodamy pyszną surówkę i nic więcej nie trzeba -powiew wiosny i nowalijek w kuchni w połączeniu z wyśmienitą karkówką. Danie proste i smaczne!
Składniki:
- 1 kg młodych, małych ziemniaków
- 1 pęczek koperku
- 70 dkg karkówki
- 1 papryczka chilli
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżka smalcu lub oleju
- mąka pszenna do oprószenia mięsa i zagęszczenia sosu
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka oregano
- po pół łyżeczki papryki czerwonej, pieprzu ziołowego i soli
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- łyżka octu balsamicznego lub ostrej musztardy
- 2 łyżki maggi
Sposób przyrządzenia:
Karkówkę myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę ok.2 cm, na koniec oprószamy mąką. Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy stopniowo pokrojoną karkówkę. Obsmażamy ją na rumiano.
Do podsmażonego mięsa dodajemy poszatkowaną cebulę. Całość smażymy jeszcze 10 minut, aż cebula się zarumieni. Teraz dorzucamy na patelnię przyprawy, czosnek pokrojony w plasterki, papryczkę chilli w całości i 3 szklanki gorącej wody. Przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy mięso pod przykryciem do miękkości około godziny. Kiedy mięso będzie gotowe 2 łyżki mąki rozkłócamy z 1/2 szklanki wody i zagęszczamy sos.
W czasie, gdy gulasz dochodzi przygotowujemy ziemniaki. Dokładnie je szorujemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Wstawiamy na ogień. Dodajemy do nich płaską łyżkę soli oraz odcięte łodyżki koperku związane nicią.
Gotujemy ziemniaki do miękkości, około 15 minut. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, posypujemy koperkiem. Wyłączamy ogień, przykrywamy pokrywką i zostawiamy je po przykryciem na 5 minut.
Do gulaszu z karkówki z młodymi ziemniakami podajemy dowolną surówkę. My podałyśmy buraczki na ciepło.
Obiad gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz