wtorek, 23 kwietnia 2024

Kolorowa surówka z ogórków kiszonych i pomidorków koktajlowych

Kolorowa surówka z ogórków kiszonych i pomidorków koktajlowych

Prosta, pokrojona w 15 minut surówka z kilku warzyw, idealna do obiadu.

Składniki:

  • 4 ogórki kiszone
  • szklanka pomidorków koktajlowych
  • 1 papryka-kolor dowolny
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 duża czerwona cebula
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Ogórki kiszone kroimy w plasterki niezbyt cienkie, pomidorki koktajlowe w ćwiartki. Cebulę obraną przekrawamy i kroimy w kostkę, paprykę oczyszczoną z nasion i seler naciowy również kroimy w kostkę.

Pokrojone warzywa przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, polewamy oliwą. Wszystkie składniki surówki mieszamy dokładnie.

Surówka z ogórków kiszonych gotowa!

 

Kapusta z kiełbasą i papryką

Kapusta z kiełbasą i papryką

Gotowana kapusta z ulubioną kiełbasą i dużą ilością papryki to szybkie danie jednogarnkowe -pikantne, sycące, w sam raz na dobrą kolację. Przygotowuje się je w godzinę. Smakuje jak dobry bigos. Do przyrządzenia tego dania możemy użyć młodą kapustę lub stożkową, ponieważ są one bardzo kruche i delikatne w smaku.

Składniki:

Warzywa

  • 1/2 główki kapusty (przed poszatkowaniem 90 dkg)
  • 2 duże czerwone papryki
  • 2-3 kiełbasy (śląskie, chłopskie, jałowcowe) ulubione
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku

Przyprawy

  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka papryki czerwonej wędzonej lub słodkiej
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • 2 łyżki maggi
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1,5 szklanki wody lub bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 czubata łyżka masła

Sposób przygotowania:

Kapustę szatkujemy niezbyt drobno, wrzucamy do garnka. Dodajemy do niej sól, liść laurowy i ziele angielskie. Wstawiamy na ogień. Gotujemy pod przykryciem 20- 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy ketchup.



W czasie, gdy kapusta się gotuje rozgrzewamy na dużej patelni olej. Kroimy w kostkę cebulę i paprykę pozbawioną gniazd nasiennych, kiełbasę kroimy w plasterki. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę, którą szklimy. Do niej dorzucamy kiełbasę, czosnek pokrojony w cienkie plasterki i dobrze całość wysmażamy. Na koniec dajemy paprykę. Przyprawiamy papryką w proszku, pieprzem i maggi. Smażymy warzywa z kiełbasą jeszcze 10-15 minut. Na koniec łączymy całe dobro z patelni z kapustą. Dodajemy masło.

Kapusta z kiełbasą i papryką gotowa!

 

Gołąbki z młodej kapusty

    Gołąbki z młodej kapusty

    Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze w sezonie wiosenno-letnim przyrządzamy je obowiązkowo. Sezon na młodą kapustę jest bardzo krótki i trzeba go wykorzystać do maksimum.

    Składniki:

  • 800 g mielonej wieprzowiny (łopatka lub szynka) szklanka ryżu
  • 2 cebule
  • 1 duża główka młodej kapusty
  • 1 jajko
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 czubate łyżka mąki
  • sól i pieprz,
  • 100g masła
  • 2-3 łyżki maggi
  • 3 liście laurowe
  • kilka kulek ziela ang.
  • 200 ml gęstej śmietany 18%

  • Sposób przyrządzenia:

    Mięso wkładamy do większej miski. Ryż gotujemy, studzimy i dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą (około łyżeczki), pieprzem (1/2 łyżeczki). Wbijamy jajko i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Wszystko mieszamy i dobrze wyrabiamy dłonią.



    Wycinamy głąb ze środka kapusty, następnie wkładamy ją do dużego garnka z wrzątkiem (wyciętą stroną do dołu), gotujemy przez około 10 minut na małym ogniu. Przewracamy kapustę na drugą stronę i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Wyjmujemy kapustę z wrzątku i po przestudzeniu rozbieramy ją z liści, odcinamy zgrubienia z każdego liścia, następnie nakładamy czubatą łyżkę nadzienia na każdy liść.

    Zawijamy gołąbki jak krokiety (najpierw zakładamy liść na mięso z jednej strony, później zakładamy boki do środka, następnie zwijamy jak najciaśniej do końca.



    Dno dużego naczynia żaroodpornego wykładamy liśćmi kapusty, które nam zostały. Na nich układamy gołąbki łączeniem do dołu. Zalewamy gołąbki 2 szklankami wody z gotowania kapusty, dokładamy na wierzch cebulę i łyżkę masła, przykrywamy pokrywą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na godzinę.

    Resztę wywaru z gołąbków wykorzystamy do zrobienia sosu pomidorowego. Około 3-4 szklanki wywaru przelewamy do mniejszego garnka. Dodajemy przecier pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie i resztę masła. Przyprawiamy solą, cukrem, maggi i pieprzem. Gotujemy 5 minut. Mąkę mieszamy z kilkoma łyżkami zimnej wody i śmietaną. Hartujemy ją, wlewamy do sosu. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy z ognia.

    Gotowe gołąbki wyjmujemy z piekarnika, wyciągamy z nich cebulę i zalewamy sosem pomidorowym.

    Z tej ilości mięsa wyszło nam 14 gołąbków. Robimy ich zawsze dużo, ponieważ są pracochłonne. Nadwyżkę zamrażamy i mamy kilka porcji na później.

    Wyborne gołąbki z młodej kapusty gotowe!

 


poniedziałek, 22 kwietnia 2024

Tradycyjne pierogi ruskie

Tradycyjne pierogi ruskie

Tradycyjne pierogi polskie, które zyskały nazwę od Województwa Ruskiego, czyli dawnej Rusi Czerwonej, która leżała w granicach Królestwa Polskiego, gdzie pierogi te były daniem bardzo popularnym i nazywało się je „pierogami polskimi”. Pierogi z serem i ziemniakami po dziś dzień najczęściej goszczące w polskich domach stały się popularne na całym świecie. U nas robi się je bardzo często, a najlepsze wychodzą z rąk babci Ani.

Składniki:

ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka wrzątku
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 żółtko
farsz:
  • 25 dkg twarogu tłustego lub półtłustego
  • 50 dkg ziemniaków
  • czubata łyżka masła
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku
okrasa:

  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła

Sposób wykonania:

Ciasto:

Do wrzątku dodajemy sól, dokładnie mieszamy, aż sól się rozpuści. Następnie do dużej miski przesiewamy mąkę, dorzucamy żółtko i masło. Mieszamy wszystko i pomału wlewamy wrzątek. Kiedy składniki wstępnie się połączą zaczynamy ciasto wyrabiać ręcznie do momentu, aż będzie odchodziło od ręki i będzie gładkie. Oprószamy ciasto mąką, zostawiamy w misce przykryte ściereczką na ok. 1/2 godziny, aby " odpoczęło".

Farsz:

Ziemniaki obieramy, myjemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy i studzimy. Ostudzone ziemniaki i twaróg mielimy w maszynce do mięsa. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Farsz należy mocno przyprawić, aby miał wyrazisty pieprzny smak. Teraz szklimy na patelni drobno pokrojoną cebulę z masłem i dodajemy do farszu. Mieszamy wszystko i farsz gotowy.

Lepienie i gotowanie pierogów:

Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną odkładamy pod przykrycie, drugą wałkujemy cienko (ok 2 mm) i szklanką wyciskamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy czubatą łyżeczkę farszu. Składamy krążek na pół i zlepiamy dokładnie brzegi uważając, aby nadzienie nie wchodziło w zlepiany brzeg, bo pierogi będą się rozklejać podczas gotowania. Pierogi ulepione układamy na blacie podsypanym mąką i przykrywamy ściereczką, aby nie obsychały.

W dużym garnku gotujemy wodę, solimy ją dobrze i na mocno wrzącą wrzucamy partiami pierogi (po 15-20 sztuk na raz). Po wrzuceniu mieszamy je, żeby nie przyklejały się do dna garnka. Wystarczy przemieszać dwa razy delikatnie, aby nie pokaleczyć pierogów, najlepiej wypukłą stroną łyżki. Po wypłynięciu pierogów na wierzch zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 1-2 minuty (zależnie od wielkości pierogów i grubości ciasta) Ugotowane pierogi wyławiamy łyżką cedzakową na talerze i okraszamy cebulą podsmażoną na złoty kolor.

Ruskie pierogi gotowe! 



 

Proste ciasto na pierogi

Proste ciasto na pierogi

Ciasto, które zawsze się udaje. Jest elastyczne, dobrze się lepi i jest mocne. Proporcje ciasta są stałe. Poradzi sobie z nim każdy, nawet początkujący kucharz.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka wrzątku
  • 2 łyżki miękkiego masła lub 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 żółtko

Sposób wykonania:

Do wrzątku dodajemy sól, dokładnie mieszamy, aż sól się rozpuści. Następnie do dużej miski przesiewamy mąkę, dorzucamy żółtko i masło lub olej. Mieszamy wszystko łyżką i pomału wlewamy wrzątek. Kiedy składniki wstępnie się połączą zaczynamy ciasto wyrabiać rękami do momentu, aż będzie odchodziło od ręki i będzie gładkie. 



W końcowej fazie możemy wyrabiać ciasto na stolnicy. Jeśli się będzie kleiło do blatu lekko podsypujemy mąką. Na koniec oprószamy ciasto mąką, zostawiamy na stolnicy przykryte ściereczką na ok. 1/2 godziny, aby " odpoczęło".

Ciasto na pierogi gotowe!



Nasze rady:

Możemy ciasto zrobić z pominięciem żółtka.

Z tej porcji mąki wychodzi 45 - 50 krążków o średnicy 7 centymetrów. Jeśli chcemy ulepić więcej pierogów podwajamy proporcje składników.

 

Kotlety schabowe gotowane w sosie paprykowym

Kotlety schabowe gotowane w sosie paprykowym

Schab gotowany w aromatycznym bulionie z dużą ilością warzyw to propozycja dla osób, które preferują mięsa delikatne w lekkich sosach.

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe grube na 2-3 cm
  • 3 szklanki wody
  • 1 cebula
  • 1/2 korzenia selera
  • 1 duża papryka czerwona
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka papryki mielonej wędzonej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego

Sposób wykonania:

Do rondelka wlewamy wodę, wstawiamy na ogień. W międzyczasie kroimy warzywa w kostkę i dorzucamy do gotującej się wody. Dajemy również liście laurowe, ziele angielskie. Paprykę wędzoną i pieprz ziołowy.



Kiedy całość się zagotuje wkładamy do rondelka kotlety, dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Gotujemy schab pod przykryciem, na wolnym ogniu do miękkości, u nas trwało to 1,5 godziny. 



 Miękki schab wyjmujemy z rondla, wyławiamy liście laurowe i cały sos miksujemy blenderem. Dodajemy do niego sos sojowy i ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Do sosu wkładamy z powrotem mięso, podgrzewamy.

Kotlety schabowe gotowane w sosie paprykowym gotowe!




 

Surówka koperkowa

Surówka koperkowa

Prosta surówka do obiadu. Trzy składniki: młoda kapusta, koperek, marchewka. Do niej sos majonezowo -jogurtowy i surówka obiadowa gotowa.

Składniki:

  • 1/2 małej lub 1/4 dużej główki młodej kapusty
  • 2 marchewki
  • pęczek koperku

sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:

Kapustę szatkujemy drobno, przekładamy do miski, lekko solimy i wyduszamy rękami, aby puściła sok. Marchewkę obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach i dokładamy do kapusty. Koperek drobno siekamy, dorzucamy do miski z warzywami. Do warzyw dodajemy majonez, jogurt i przyprawy. Całość dobrze mieszamy, wkładamy do lodówki na 1/2 godziny.

Surówka koperkowa do obiadu gotowa!



 

sobota, 20 kwietnia 2024

Sałatka z rukolą i złocistym kurczakiem

Sałatka z rukolą i złocistym kurczakiem

Pożywna i łatwa w przygotowaniu sałatka z rukoli, pomidorów, kukurydzy i piersi z kurczaka podsmażonej w aromatycznych przyprawach. Jest na tyle sycąca, że można ją podać na obiad jako samodzielne danie z dodatkiem pieczywa lub na kolację.

Składniki:

  • 2-3 garści rukoli
  • 1 szklanka pomidorów koktajlowych
  • mała puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 pierś z kurczaka + przyprawy (sól, pieprz, kurczak złocisty)
  • 3-4 łyżki oleju do smażenia
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki. Nacieramy przyprawami według uznania. Na patelni rozgrzewamy olej, rumienimy na nim pierś z kurczaka z obu stron na dużym ogniu. Zmniejszamy ogień i smażymy go kilka minut. Wyjmujemy z patelni i odstawiamy do przestudzenia (razem z sosem, w którym się smażyła).



Do dużej miski dajemy umytą i osuszoną rukolę, kukurydzę osączoną z płynu i pomidorki pokrojone na połówki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy majonez i podsmażonego kurczaka razem z sosem, w którym się smażył. Mieszamy całość.

Sałatka z rukolą i złocistym kurczakiem gotowa!



 

Kotlety mielone z szynki wieprzowej

Kotlety mielone z szynki wieprzowej

Doskonałe kotlety mielone robione są z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikatne i tłuste. Kotlety wychodzą chrupiące, rumiane z wierzchu, miękkie i soczyste w środku.

Składniki:

  • 1/2 kg zmielonej szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 bułka kajzerka
  • szklanka mleka
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej w proszku
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła

  • 3 łyżki oleju
  • bułka tarta do obtaczania kotletów
Sposób wykonania:

Bułkę zamaczamy w zimnym mleku.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na rumiano na łyżce masła i odstawiamy do przestygnięcia.

Mięso dajemy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy lekko odciśniętą kajzerkę, cebulę i przyprawy.

Masę dokładnie wyrabiamy. Dobrze wyrobione kotlety będą smaczniejsze.

Teraz formujemy kotlety. Z 1/2 kg mięsa wyjdzie nam 6-7 kotletów. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni (olej i masło). Obtaczamy w bułce tartej kotlety i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na największym ogniu, z jednej strony do przyrumienienia. Następnie odwracamy kotlety na drugą stronę, zmniejszamy ogień na średni. Kiedy kotlety zarumienią się z drugiej strony, przykrywamy patelnię pokrywką i trzymamy pod przykryciem około 5 minut. Dzięki temu zabiegowi kotlety będą pulchne i soczyste w środku.

Cebulkę koniecznie podsmażamy przed dodaniem do mięsa, odda cały swój aromat kotletom, będą dużo smaczniejsze.

 Kotlety mielone z szynki wieprzowej gotowe!




Polędwiczki w cieście piwnym z talarkami z ziemniaków

Polędwiczki w cieście piwnym z talarkami z ziemniaków

Propozycja szybkiego obiadu na każdą kieszeń. Rumiane ziemniaki i soczyste, delikatne polędwiczki w przepysznej panierce to zestaw, który pokocha cała rodzina i jeszcze nie raz zagości na naszym stole.

Składniki:

ciasto piwne:

1 jajko

1 szklanka mąki

3/4 szklanki piwa

1 łyżeczka proszku do pieczenia

sól, pieprz, papryka czerwona w proszku

pozostałe:

1/2 kg polędwiczek z kurczaka

1 kg ziemniaków

1 łyżeczka ziół prowansalskich

olej do smażenia

Sposób wykonania:

Ziemniaki obieramy, kroimy w niezbyt grube plastry i obgotowujemy w gorącej, osolonej wodzie przez 5 minut. Następnie wrzucamy na rozgrzany olej z masłem, solimy odrobinę, posypujemy ziołami prowansalskimi, czerwoną papryką i smażymy na rumiano.

Składniki panierki łączymy, następnie mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Piwo powinno być zimne, im zimniejsze tym lepiej, panierka będzie bardziej chrupiąca.



Polędwiczki myjemy, dokładnie osuszamy, oprószamy solą, pieprzem i papryką. Na głębokiej patelni rozgrzewamy dużo oleju, jak do smażenia ryb. Polędwiczki zanurzamy w panierce i smażymy z obu stron na rumiano. Gotowe kawałki mięsa osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z ziemniakami z patelni i ulubioną surówką.

Polędwiczki w cieście piwnym z talarkami z ziemniaków gotowe!



 

Chleb codzienny z czarnuszką

Chleb codzienny z czarnuszką

Domowy chleb pszenno-żytni z ziarenkami czarnuszki, pieczony na drożdżach. Szybki i łatwy- dla początkujących.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej typ 750
  • 200 g mąki żytniej typ 720
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • czubata łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • łyżka oleju
  • 2 łyżki czarnuszki

Sposób wykonania:

Robimy rozczyn.
Do dużej miski wlewamy ciepłe mleko ( temp. do 30 °C), wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i dwie łyżki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, aby rozczyn wyrósł.



Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe składniki. Łączymy je najpierw łyżką, potem wyrabiamy ciasto rękoma do momentu, aż zacznie odchodzić od rąk. Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.



Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat i „przebijamy”, czyli chwilę wyrabiamy. Podsypujemy ciasto odrobiną mąki, aby się nie kleiło. Formujemy kulę i przekładamy ją do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem i posypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na 20- 30 minut. Ciasto ma wyrosnąć do brzegów foremki. Wyrośnięty chleb nacinamy na środku i smarujemy żółtkiem rozbełtanym z mlekiem. Będzie po upieczeniu miał chrupiącą i lśniącą skórkę.
Wstawiamy chleb do piekarnika nagrzanego do 200 °C na 50 minut.



Chleb z czarnuszką gotowy!

Nasze rady:

Wszystkie użyte do ciasta składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Mleko do rozczynu nie może być zbyt ciepłe (odpowiednia temp. do 30 °C).
Rozczyn i ciasto idealnie wyrośnie w temp. 25-30 °C.
Cukier w rozczynie jest obowiązkowy, bo jest pożywką dla drożdży, bez niego nie wyrosną.
Ciasto nie może stać w przeciągu, jeśli nie mamy odpowiedniego miejsca możemy je umieścić w piekarniku nagrzanym do 30 °C.
Wszystko wydaje się skomplikowane, ale po 2-3 razach, jeśli będziemy trzymać się kilku prostych reguł, chleby będą nam wychodziły jak malowane.

 

piątek, 19 kwietnia 2024

Słodkie kartofelki

Słodkie kartofelki

Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Ferrero Roche, konsystencją cukierki toffi. Potrzebujemy do ich zrobienia trzy składniki i patelnię.

Składniki:

  • 60 g mielonych orzeszków ziemnych
  • 50 g ciasteczek petit beurre czekoladowe
  • 200 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 2-3 łyżki orzeszków mielonych do obtaczania ziemniaczków
  • łyżka oleju do zwilżenia rąk

Sposób wykonania:

Orzeszki ziemne rozdrabniamy blenderem lub w malakserze, drobno, ale nie na mąkę. Ciasteczka kruszymy w rękach .



Na zimną patelnię wlewamy mleko, wsypujemy ciasteczka i orzeszki. Wstawiamy na mały ogień. Mieszamy masę łopatką silikonową, aż zgęstnieje, czyli około 5 minut.



Masa ma uzyskać konsystencję plasteliny.



Gotową masę przekładamy do miseczki, czekamy chwilę, aż lekko przestygnie i będzie można ją formować. Zwilżamy ręce olejem i kulamy ziemniaczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy go w zmielonych orzeszkach. Tak postępujemy do wyczerpania masy.

Słodkie kartofelki gotowe!



Nasze rady:

Z tej ilości składników wychodzi 12 kartofelków. Jeśli chcemy zrobić więcej podwajamy ilość składników.

Masa bardzo przywiera do patelni, więc w trakcie jej podgrzewania stale mieszamy ją najlepiej łopatką silikonową.

Staramy się nie przeciągnąć podgrzewania masy, bo będzie twarda. Pięć minut na tę ilość składników w zupełności wystarczy.

 

Kotlety ziemniaczane z nadzieniem pieczarkowym

Kotlety ziemniaczane z nadzieniem pieczarkowym

Kotlety są miękkie, puszyste w środku i chrupiące z wierzchu -bardzo delikatne. Możemy je podać z surówką lub ketchupem.

Składniki:

  • 50 dkg ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko 
  •  10 dkg kaszy manny błyskawicznej
  • sól
  • 1 cebula 
  •  20 dkg drobno posiekanych pieczarek
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • mąka do podsypywania ciasta

Sposób wykonania:

Ugotowane ziemniaki, jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub tłuczemy dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Przekładamy do miski, solimy szczyptą soli, dodajemy jajko i kaszkę mannę. Dokładnie, ale krótko łączymy wszystkie składniki. Przykrywamy ciasto pokrywą lub folią spożywczą i odstawiamy na 20-30 minut, aby kaszka manna napęczniała w cieście.



W tym czasie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę na szklisto, na łyżce oleju. Dodajemy do niej pieczarki. Smażymy całość do odparowania płynu i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy farsz studzimy.



Ciasto dzielimy na 4 większe lub sześć mniejszych porcji. Formujemy kule.

Ręce obsypujemy mąką. Na jednej dłoni rozpłaszczamy porcję ciasta. Napełniamy farszem i zlepiamy jak pierogi. Formujemy kotleta. Odkładamy na deseczkę posypaną mąką. Wyrabiamy całe ciasto.



Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety ziemniaczane na rumiano z obu stron.

Kotlety ziemniaczane z nadzieniem pieczarkowym gotowe!



Nasze rady:

Ciasto jest bardzo miękkie i luźne, dlatego należy dłonie i deseczkę mocno podsypywać mąką.

Kotlety smażymy na średnim ogniu i po 5 minut z każdej strony.

Na patelnię wlewamy dużo oleju, jak do smażenia ryb, kotlety zrumienią się z każdej strony równo.