Sałatka z rukolą i złocistym kurczakiem
Pożywna i łatwa w przygotowaniu sałatka z rukoli, pomidorów, kukurydzy i piersi z kurczaka podsmażonej w aromatycznych przyprawach. Jest na tyle sycąca, że można ją podać na obiad jako samodzielne danie z dodatkiem pieczywa lub na kolację.
Składniki:
- 2-3 garści rukoli
- 1 szklanka pomidorów koktajlowych
- mała puszka kukurydzy konserwowej
- 1 pierś z kurczaka + przyprawy (sól, pieprz, kurczak złocisty)
- 3-4 łyżki oleju do smażenia
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paseczki. Nacieramy przyprawami według uznania. Na patelni rozgrzewamy olej, rumienimy na nim pierś z kurczaka z obu stron na dużym ogniu. Zmniejszamy ogień i smażymy go kilka minut. Wyjmujemy z patelni i odstawiamy do przestudzenia (razem z sosem, w którym się smażyła).
Do dużej miski dajemy umytą i osuszoną rukolę, kukurydzę osączoną z płynu i pomidorki pokrojone na połówki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy majonez i podsmażonego kurczaka razem z sosem, w którym się smażył. Mieszamy całość.
Sałatka z rukolą i złocistym kurczakiem gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz