Kotlety mielone z szynki wieprzowej
Doskonałe kotlety mielone robione są z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikatne i tłuste. Kotlety wychodzą chrupiące, rumiane z wierzchu, miękkie i soczyste w środku.
Składniki:
- 1/2 kg zmielonej szynki wieprzowej
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 bułka kajzerka
- szklanka mleka
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka papryki czerwonej w proszku
- sól, pieprz do smaku
2 łyżki masła
- 3 łyżki oleju
- bułka tarta do obtaczania kotletów
Bułkę zamaczamy w zimnym mleku.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na rumiano na łyżce masła i odstawiamy do przestygnięcia.
Mięso dajemy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy lekko odciśniętą kajzerkę, cebulę i przyprawy.
Masę dokładnie wyrabiamy. Dobrze wyrobione kotlety będą smaczniejsze.
Teraz formujemy kotlety. Z 1/2 kg mięsa wyjdzie nam 6-7 kotletów. Rozgrzewamy tłuszcz na patelni (olej i masło). Obtaczamy w bułce tartej kotlety i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na największym ogniu, z jednej strony do przyrumienienia. Następnie odwracamy kotlety na drugą stronę, zmniejszamy ogień na średni. Kiedy kotlety zarumienią się z drugiej strony, przykrywamy patelnię pokrywką i trzymamy pod przykryciem około 5 minut. Dzięki temu zabiegowi kotlety będą pulchne i soczyste w środku.
Cebulkę koniecznie podsmażamy przed dodaniem do mięsa, odda cały swój aromat kotletom, będą dużo smaczniejsze.
Kotlety mielone z szynki wieprzowej gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz