Polędwiczki w cieście piwnym z talarkami z ziemniaków
Propozycja szybkiego obiadu na każdą kieszeń. Rumiane ziemniaki i soczyste, delikatne polędwiczki w przepysznej panierce to zestaw, który pokocha cała rodzina i jeszcze nie raz zagości na naszym stole.
Składniki:
ciasto piwne:
1 jajko
1 szklanka mąki
3/4 szklanki piwa
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól, pieprz, papryka czerwona w proszku
pozostałe:
1/2 kg polędwiczek z kurczaka
1 kg ziemniaków
1 łyżeczka ziół prowansalskich
olej do smażenia
Sposób wykonania:
Ziemniaki obieramy, kroimy w niezbyt grube plastry i obgotowujemy w gorącej, osolonej wodzie przez 5 minut. Następnie wrzucamy na rozgrzany olej z masłem, solimy odrobinę, posypujemy ziołami prowansalskimi, czerwoną papryką i smażymy na rumiano.
Składniki panierki łączymy, następnie mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Piwo powinno być zimne, im zimniejsze tym lepiej, panierka będzie bardziej chrupiąca.
Polędwiczki myjemy, dokładnie osuszamy, oprószamy solą, pieprzem i papryką. Na głębokiej patelni rozgrzewamy dużo oleju, jak do smażenia ryb. Polędwiczki zanurzamy w panierce i smażymy z obu stron na rumiano. Gotowe kawałki mięsa osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z ziemniakami z patelni i ulubioną surówką.
Polędwiczki w cieście piwnym z talarkami z ziemniaków gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz