Chleb codzienny z czarnuszką
Domowy chleb pszenno-żytni z ziarenkami czarnuszki, pieczony na drożdżach. Szybki i łatwy- dla początkujących.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej typ 750
- 200 g mąki żytniej typ 720
- 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- 25 g świeżych drożdży
- czubata łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- łyżka oleju
- 2 łyżki czarnuszki
Sposób wykonania:
Robimy
rozczyn.
Do dużej miski wlewamy ciepłe mleko ( temp. do 30 °C),
wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i dwie łyżki mąki. Wszystko
dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe
miejsce na 15 minut, aby rozczyn wyrósł.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe składniki. Łączymy je najpierw łyżką, potem wyrabiamy ciasto rękoma do momentu, aż zacznie odchodzić od rąk. Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte
ciasto wykładamy na blat i „przebijamy”, czyli chwilę
wyrabiamy. Podsypujemy ciasto odrobiną mąki, aby się nie kleiło.
Formujemy kulę i przekładamy ją do tortownicy o średnicy 20 cm
wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem i posypanej
mąką. Przykrywamy ściereczką i odkładamy do ponownego
wyrośnięcia na 20- 30 minut. Ciasto ma wyrosnąć do brzegów
foremki. Wyrośnięty chleb nacinamy na środku i smarujemy żółtkiem
rozbełtanym z mlekiem. Będzie po upieczeniu miał chrupiącą i
lśniącą skórkę.
Wstawiamy chleb do piekarnika nagrzanego do
200 °C na 50 minut.
Chleb z czarnuszką gotowy!
Nasze rady:
Wszystkie
użyte do ciasta składniki powinny mieć temperaturę
pokojową.
Mleko do rozczynu nie może być zbyt ciepłe
(odpowiednia temp. do 30 °C).
Rozczyn i ciasto idealnie wyrośnie
w temp. 25-30 °C.
Cukier w rozczynie jest obowiązkowy, bo jest
pożywką dla drożdży, bez niego nie wyrosną.
Ciasto nie może
stać w przeciągu, jeśli nie mamy odpowiedniego miejsca możemy je
umieścić w piekarniku nagrzanym do 30 °C.
Wszystko wydaje się
skomplikowane, ale po 2-3 razach, jeśli będziemy trzymać się
kilku prostych reguł, chleby będą nam wychodziły jak malowane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz