Słodkie kartofelki
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Ferrero Roche, konsystencją cukierki toffi. Potrzebujemy do ich zrobienia trzy składniki i patelnię.
Składniki:
- 60 g mielonych orzeszków ziemnych
- 50 g ciasteczek petit beurre czekoladowe
- 200 ml mleka skondensowanego słodzonego
- 2-3 łyżki orzeszków mielonych do obtaczania ziemniaczków
- łyżka oleju do zwilżenia rąk
Sposób wykonania:
Orzeszki ziemne rozdrabniamy blenderem lub w malakserze, drobno, ale nie na mąkę. Ciasteczka kruszymy w rękach .
Na zimną patelnię wlewamy mleko, wsypujemy ciasteczka i orzeszki. Wstawiamy na mały ogień. Mieszamy masę łopatką silikonową, aż zgęstnieje, czyli około 5 minut.
Masa ma uzyskać konsystencję plasteliny.
Gotową masę przekładamy do miseczki, czekamy chwilę, aż lekko przestygnie i będzie można ją formować. Zwilżamy ręce olejem i kulamy ziemniaczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy go w zmielonych orzeszkach. Tak postępujemy do wyczerpania masy.
Słodkie kartofelki gotowe!
Nasze rady:
Z tej ilości składników wychodzi 12 kartofelków. Jeśli chcemy zrobić więcej podwajamy ilość składników.
Masa bardzo przywiera do patelni, więc w trakcie jej podgrzewania stale mieszamy ją najlepiej łopatką silikonową.
Staramy się nie przeciągnąć podgrzewania masy, bo będzie twarda. Pięć minut na tę ilość składników w zupełności wystarczy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz