MAKATKA

piątek, 19 kwietnia 2024

Słodkie kartofelki

Słodkie kartofelki

Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Ferrero Roche, konsystencją cukierki toffi. Potrzebujemy do ich zrobienia trzy składniki i patelnię.

Składniki:

  • 60 g mielonych orzeszków ziemnych
  • 50 g ciasteczek petit beurre czekoladowe
  • 200 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 2-3 łyżki orzeszków mielonych do obtaczania ziemniaczków
  • łyżka oleju do zwilżenia rąk

Sposób wykonania:

Orzeszki ziemne rozdrabniamy blenderem lub w malakserze, drobno, ale nie na mąkę. Ciasteczka kruszymy w rękach .



Na zimną patelnię wlewamy mleko, wsypujemy ciasteczka i orzeszki. Wstawiamy na mały ogień. Mieszamy masę łopatką silikonową, aż zgęstnieje, czyli około 5 minut.



Masa ma uzyskać konsystencję plasteliny.



Gotową masę przekładamy do miseczki, czekamy chwilę, aż lekko przestygnie i będzie można ją formować. Zwilżamy ręce olejem i kulamy ziemniaczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy go w zmielonych orzeszkach. Tak postępujemy do wyczerpania masy.

Słodkie kartofelki gotowe!



Nasze rady:

Z tej ilości składników wychodzi 12 kartofelków. Jeśli chcemy zrobić więcej podwajamy ilość składników.

Masa bardzo przywiera do patelni, więc w trakcie jej podgrzewania stale mieszamy ją najlepiej łopatką silikonową.

Staramy się nie przeciągnąć podgrzewania masy, bo będzie twarda. Pięć minut na tę ilość składników w zupełności wystarczy.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz