Kotlety ziemniaczane z nadzieniem pieczarkowym
Kotlety są miękkie, puszyste w środku i chrupiące z wierzchu -bardzo delikatne. Możemy je podać z surówką lub ketchupem.
Składniki:
- 50 dkg ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 10 dkg kaszy manny błyskawicznej
- sól
- 1 cebula
- 20 dkg drobno posiekanych pieczarek
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- mąka do podsypywania ciasta
Sposób wykonania:
Ugotowane ziemniaki, jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub tłuczemy dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Przekładamy do miski, solimy szczyptą soli, dodajemy jajko i kaszkę mannę. Dokładnie, ale krótko łączymy wszystkie składniki. Przykrywamy ciasto pokrywą lub folią spożywczą i odstawiamy na 20-30 minut, aby kaszka manna napęczniała w cieście.
W tym czasie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę na szklisto, na łyżce oleju. Dodajemy do niej pieczarki. Smażymy całość do odparowania płynu i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy farsz studzimy.
Ciasto dzielimy na 4 większe lub sześć mniejszych porcji. Formujemy kule.
Ręce obsypujemy mąką. Na jednej dłoni rozpłaszczamy porcję ciasta. Napełniamy farszem i zlepiamy jak pierogi. Formujemy kotleta. Odkładamy na deseczkę posypaną mąką. Wyrabiamy całe ciasto.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety ziemniaczane na rumiano z obu stron.
Kotlety ziemniaczane z nadzieniem pieczarkowym gotowe!
Nasze rady:
Ciasto jest bardzo miękkie i luźne, dlatego należy dłonie i deseczkę mocno podsypywać mąką.
Kotlety smażymy na średnim ogniu i po 5 minut z każdej strony.
Na patelnię wlewamy dużo oleju, jak do smażenia ryb, kotlety zrumienią się z każdej strony równo.
Fantastyczne wege kotleciki ;)
OdpowiedzUsuń