MAKATKA

piątek, 19 kwietnia 2024

Kotlety ziemniaczane z nadzieniem pieczarkowym

Kotlety ziemniaczane z nadzieniem pieczarkowym

Kotlety są miękkie, puszyste w środku i chrupiące z wierzchu -bardzo delikatne. Możemy je podać z surówką lub ketchupem.

Składniki:

  • 50 dkg ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko 
  •  10 dkg kaszy manny błyskawicznej
  • sól
  • 1 cebula 
  •  20 dkg drobno posiekanych pieczarek
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • mąka do podsypywania ciasta

Sposób wykonania:

Ugotowane ziemniaki, jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub tłuczemy dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Przekładamy do miski, solimy szczyptą soli, dodajemy jajko i kaszkę mannę. Dokładnie, ale krótko łączymy wszystkie składniki. Przykrywamy ciasto pokrywą lub folią spożywczą i odstawiamy na 20-30 minut, aby kaszka manna napęczniała w cieście.



W tym czasie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę na szklisto, na łyżce oleju. Dodajemy do niej pieczarki. Smażymy całość do odparowania płynu i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy farsz studzimy.



Ciasto dzielimy na 4 większe lub sześć mniejszych porcji. Formujemy kule.

Ręce obsypujemy mąką. Na jednej dłoni rozpłaszczamy porcję ciasta. Napełniamy farszem i zlepiamy jak pierogi. Formujemy kotleta. Odkładamy na deseczkę posypaną mąką. Wyrabiamy całe ciasto.



Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety ziemniaczane na rumiano z obu stron.

Kotlety ziemniaczane z nadzieniem pieczarkowym gotowe!



Nasze rady:

Ciasto jest bardzo miękkie i luźne, dlatego należy dłonie i deseczkę mocno podsypywać mąką.

Kotlety smażymy na średnim ogniu i po 5 minut z każdej strony.

Na patelnię wlewamy dużo oleju, jak do smażenia ryb, kotlety zrumienią się z każdej strony równo.

 

1 komentarz: