Surówka koperkowa
Prosta surówka do obiadu. Trzy składniki: młoda kapusta, koperek, marchewka. Do niej sos majonezowo -jogurtowy i surówka obiadowa gotowa.
Składniki:
- 1/2 małej lub 1/4 dużej główki młodej kapusty
- 2 marchewki
- pęczek koperku
sos:
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Kapustę szatkujemy drobno, przekładamy do miski, lekko solimy i wyduszamy rękami, aby puściła sok. Marchewkę obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach i dokładamy do kapusty. Koperek drobno siekamy, dorzucamy do miski z warzywami. Do warzyw dodajemy majonez, jogurt i przyprawy. Całość dobrze mieszamy, wkładamy do lodówki na 1/2 godziny.
Surówka koperkowa do obiadu gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz