Kotlety schabowe gotowane w sosie paprykowym
Schab gotowany w aromatycznym bulionie z dużą ilością warzyw to propozycja dla osób, które preferują mięsa delikatne w lekkich sosach.
Składniki:
- 4 kotlety schabowe grube na 2-3 cm
- 3 szklanki wody
- 1 cebula
- 1/2 korzenia selera
- 1 duża papryka czerwona
- 2 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka papryki mielonej wędzonej
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
Sposób wykonania:
Do rondelka wlewamy wodę, wstawiamy na ogień. W międzyczasie kroimy warzywa w kostkę i dorzucamy do gotującej się wody. Dajemy również liście laurowe, ziele angielskie. Paprykę wędzoną i pieprz ziołowy.
Kiedy całość się zagotuje wkładamy do rondelka kotlety, dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Gotujemy schab pod przykryciem, na wolnym ogniu do miękkości, u nas trwało to 1,5 godziny.
Miękki schab wyjmujemy z rondla, wyławiamy liście laurowe i cały sos miksujemy blenderem. Dodajemy do niego sos sojowy i ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Do sosu wkładamy z powrotem mięso, podgrzewamy.
Kotlety schabowe gotowane w sosie paprykowym gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz