MAKATKA

poniedziałek, 22 kwietnia 2024

Kotlety schabowe gotowane w sosie paprykowym

Kotlety schabowe gotowane w sosie paprykowym

Schab gotowany w aromatycznym bulionie z dużą ilością warzyw to propozycja dla osób, które preferują mięsa delikatne w lekkich sosach.

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe grube na 2-3 cm
  • 3 szklanki wody
  • 1 cebula
  • 1/2 korzenia selera
  • 1 duża papryka czerwona
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego jasnego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka papryki mielonej wędzonej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego

Sposób wykonania:

Do rondelka wlewamy wodę, wstawiamy na ogień. W międzyczasie kroimy warzywa w kostkę i dorzucamy do gotującej się wody. Dajemy również liście laurowe, ziele angielskie. Paprykę wędzoną i pieprz ziołowy.



Kiedy całość się zagotuje wkładamy do rondelka kotlety, dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Gotujemy schab pod przykryciem, na wolnym ogniu do miękkości, u nas trwało to 1,5 godziny. 



 Miękki schab wyjmujemy z rondla, wyławiamy liście laurowe i cały sos miksujemy blenderem. Dodajemy do niego sos sojowy i ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Do sosu wkładamy z powrotem mięso, podgrzewamy.

Kotlety schabowe gotowane w sosie paprykowym gotowe!




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz