Proste ciasto na pierogi
Ciasto, które zawsze się udaje. Jest elastyczne, dobrze się lepi i jest mocne. Proporcje ciasta są stałe. Poradzi sobie z nim każdy, nawet początkujący kucharz.
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka wrzątku
- 2 łyżki miękkiego masła lub 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 żółtko
Sposób wykonania:
Do wrzątku dodajemy sól, dokładnie mieszamy, aż sól się rozpuści. Następnie do dużej miski przesiewamy mąkę, dorzucamy żółtko i masło lub olej. Mieszamy wszystko łyżką i pomału wlewamy wrzątek. Kiedy składniki wstępnie się połączą zaczynamy ciasto wyrabiać rękami do momentu, aż będzie odchodziło od ręki i będzie gładkie.
W końcowej fazie możemy wyrabiać ciasto na stolnicy. Jeśli się będzie kleiło do blatu lekko podsypujemy mąką. Na koniec oprószamy ciasto mąką, zostawiamy na stolnicy przykryte ściereczką na ok. 1/2 godziny, aby " odpoczęło".
Ciasto na pierogi gotowe!
Nasze rady:
Możemy ciasto zrobić z pominięciem żółtka.
Z tej porcji mąki wychodzi 45 - 50 krążków o średnicy 7 centymetrów. Jeśli chcemy ulepić więcej pierogów podwajamy proporcje składników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz