Kapusta z kiełbasą i papryką
Gotowana kapusta z ulubioną kiełbasą i dużą ilością papryki to szybkie danie jednogarnkowe -pikantne, sycące, w sam raz na dobrą kolację. Przygotowuje się je w godzinę. Smakuje jak dobry bigos. Do przyrządzenia tego dania możemy użyć młodą kapustę lub stożkową, ponieważ są one bardzo kruche i delikatne w smaku.
Składniki:
Warzywa
- 1/2 główki kapusty (przed poszatkowaniem 90 dkg)
- 2 duże czerwone papryki
- 2-3 kiełbasy (śląskie, chłopskie, jałowcowe) ulubione
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
Przyprawy
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka papryki czerwonej wędzonej lub słodkiej
- 3 kulki ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
- 2 łyżki maggi
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
- 1,5 szklanki wody lub bulionu warzywnego
- 3 łyżki oleju
- 1 czubata łyżka masła
Sposób przygotowania:
Kapustę szatkujemy niezbyt drobno, wrzucamy do garnka. Dodajemy do niej sól, liść laurowy i ziele angielskie. Wstawiamy na ogień. Gotujemy pod przykryciem 20- 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy ketchup.
W czasie, gdy kapusta się gotuje rozgrzewamy na dużej patelni olej. Kroimy w kostkę cebulę i paprykę pozbawioną gniazd nasiennych, kiełbasę kroimy w plasterki. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę, którą szklimy. Do niej dorzucamy kiełbasę, czosnek pokrojony w cienkie plasterki i dobrze całość wysmażamy. Na koniec dajemy paprykę. Przyprawiamy papryką w proszku, pieprzem i maggi. Smażymy warzywa z kiełbasą jeszcze 10-15 minut. Na koniec łączymy całe dobro z patelni z kapustą. Dodajemy masło.
Kapusta z kiełbasą i papryką gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz