- 800 g mielonej wieprzowiny (łopatka lub szynka) szklanka ryżu
- 2 cebule
- 1 duża główka młodej kapusty
- 1 jajko
- 1 pęczek natki pietruszki
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 czubate łyżka mąki
- sól i pieprz,
- 100g masła
- 2-3 łyżki maggi
- 3 liście laurowe
- kilka kulek ziela ang.
- 200 ml gęstej śmietany 18%
Gołąbki z młodej kapusty
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze w sezonie wiosenno-letnim przyrządzamy je obowiązkowo. Sezon na młodą kapustę jest bardzo krótki i trzeba go wykorzystać do maksimum.
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Mięso wkładamy do większej miski. Ryż gotujemy, studzimy i dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą (około łyżeczki), pieprzem (1/2 łyżeczki). Wbijamy jajko i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Wszystko mieszamy i dobrze wyrabiamy dłonią.
Wycinamy głąb ze środka kapusty, następnie wkładamy ją do dużego garnka z wrzątkiem (wyciętą stroną do dołu), gotujemy przez około 10 minut na małym ogniu. Przewracamy kapustę na drugą stronę i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Wyjmujemy kapustę z wrzątku i po przestudzeniu rozbieramy ją z liści, odcinamy zgrubienia z każdego liścia, następnie nakładamy czubatą łyżkę nadzienia na każdy liść.
Zawijamy gołąbki jak krokiety (najpierw zakładamy liść na mięso z jednej strony, później zakładamy boki do środka, następnie zwijamy jak najciaśniej do końca.
Dno dużego naczynia żaroodpornego wykładamy liśćmi kapusty, które nam zostały. Na nich układamy gołąbki łączeniem do dołu. Zalewamy gołąbki 2 szklankami wody z gotowania kapusty, dokładamy na wierzch cebulę i łyżkę masła, przykrywamy pokrywą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na godzinę.
Resztę wywaru z gołąbków wykorzystamy do zrobienia sosu pomidorowego. Około 3-4 szklanki wywaru przelewamy do mniejszego garnka. Dodajemy przecier pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie i resztę masła. Przyprawiamy solą, cukrem, maggi i pieprzem. Gotujemy 5 minut. Mąkę mieszamy z kilkoma łyżkami zimnej wody i śmietaną. Hartujemy ją, wlewamy do sosu. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy z ognia.
Gotowe gołąbki wyjmujemy z piekarnika, wyciągamy z nich cebulę i zalewamy sosem pomidorowym.
Z tej ilości mięsa wyszło nam 14 gołąbków. Robimy ich zawsze dużo, ponieważ są pracochłonne. Nadwyżkę zamrażamy i mamy kilka porcji na później.
Wyborne gołąbki z młodej kapusty gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz