środa, 10 kwietnia 2024

Polewka wielkopolska z kwaśnego mleka



Polewka wielkopolska z kwaśnego mleka

Polewka z ukwaszonego mleka lub maślanki to wiejski przysmak rodem z Wielkopolski. Prosta zupa ze składników, które zawsze były pod ręką, szczególnie na wsi, do zupy podsmażane ziemniaki z boczkiem. Danie rozgrzewające i sycące. Smak naszego dzieciństwa!

Składniki:

  • 1 l ukwaszonego mleka
  • 1 szklanka śmietany 18 %
  • 1 czubata łyżka masła
  • 2 czubate łyżki mąki
  • sól, pieprz do smaku
  • 25 dkg twarogu
  • 5-6 dużych ziemniaków
  • 20 dkg boczku wędzonego
  • łyżka smalcu lub oleju

Sposób wykonania:

Dwa dni wcześniej mleko tłuste ( najmniej 5,5 % tłuszczu) wlewamy do szklanego lub kamionkowego naczynia i pozostawiamy do ukwaszenia. Ukwaszone mleko jest gęste i jak to mawiała babcia klupocze. Takie nadaje się do zupy.





Do garnka o pojemności 3 l wlewamy 1/2 szklanki wody, doprowadzamy ją do wrzenia. W tym czasie kwaśne mleko łączymy z mąką i śmietaną, dobrze mieszamy, rozbijamy rózgą. Wlewamy całość na wrzącą wodę. Doprowadzamy do kipienia, stale mieszając. Pilnujemy, aby zupa nie wykipiała i nie przywarła do dna garnka. Gotową polewkę wyłączamy i doprawiamy solą ( obficie - zupa ma być wyraźnie słona) i pieprzem. Na koniec wrzucamy masło.

Do polewki dodatkiem obowiązkowym są ziemniaki. Obieramy je i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W tym czasie na patelni smażymy na rumiano boczek pokrojony w kostkę. Jeśli boczek jest chudy, dodajemy do niego smalec lub olej. Do podsmażonego boczku wkrawamy w plastry ziemniaki już ugotowane i podsmażamy na rumiano. Zupę wlewamy na talerz. Posypujemy ją pokruszonym twarogiem. Ziemniaki kładziemy obok zupy na osobnym talerzu.



Polewka z kwaśnego mleka gotowa!

 

Deser „lazania krówkowo – orzechowa”

Deser warstwowy jak lazania, składający się ze zmielonych ciasteczek maślanych, orzeszków ziemnych, przekładanych pyszną masą śmietanowo – krówkową, a na wierzchu polewa czekoladowa. Jest bardzo prosty do wykonania. Smakuje bajecznie!

Składniki:

lazania

  • 250 g ciastek petit beurre
  • 100 g orzechów ziemnych
  • 600 g śmietany gęstej, kwaśnej 18%
  • 320 g masy krówkowej z puszki lub mleka karmelowego
  • 1 łyżka kakao

polewa

  • 150 g czekolady mlecznej
  • 30 g oleju bezwonnego
  • 50 g orzechów ziemnych

Sposób wykonania:

Ciasteczka i orzechy rozdrabniamy blenderem na żwirek, łączymy z kakao, dzielimy na 4 części.



Śmietanę łączymy za pomocą miksera z masą krówkową, dzielimy również na 4 części. Bierzemy prostokątną formę o wymiarach 25×15 cm i wlewamy na dno pierwszą warstwę kremu.



 Rozprowadzamy równo po całej powierzchni. Następnie posypujemy warstwę kremu żwirkiem ciasteczkowym, robimy to delikatnie, aby warstwy nam się nie pomieszały. Tak działamy, aż do ostatniej warstwy, którą będzie żwirek. Przykrywamy deser i wkładamy do lodówki na 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc.


Kiedy deser się dobrze schłodzi polewamy go polewą czekoladową, której składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Wkładamy deser jeszcze na 1/2 godziny do lodówki.

Pyszna lazania krówkowo- orzechowa gotowa!



 

Sałatka z ogórków kiszonych

    Sałatka z ogórków kiszonych

    Smaczna i prosta sałatka obiadowa z kiszonych ogórków, cebuli i czerwonej papryki, skropiona olejem, doprawiona posiekaną natką i pieprzem.

    Składniki:

  • 4-5 ogórków kiszonych
  • 1 cebula
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • pieprz do smaku
  • szczypta cukru
  • 2-3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek

Sposób wykonania:

Cebulę kroimy w półplasterki. Papryczkę oczyszczamy z nasion i kroimy w drobną kostkę, ogórki w paski. Wszystkie składniki surówki, łącznie z posiekaną natką przekładamy do miski, posypujemy pieprzem, cukrem i skrapiamy olejem. Odstawiamy do lodówki na 15 minut.

Błyskawiczna sałatka z ogórków kiszonych gotowa!

 


Pulpety w sosie serowo -czosnkowym

Pulpety w sosie serowo -czosnkowym

Nasza propozycja na pyszne danie obiadowe – klopsiki z szynki wieprzowej w aromatycznym sosie. Mięso delikatne i szybko przyrządzone. Składniki niedrogie i niewyszukane. Danie tradycyjne z ziemniaczkami i kolorową sałatką wszystkich domowników na pewno zadowoli.

Składniki:

  • 1/2 kg mielonego szynki wieprzowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej w proszku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz do smaku
  • 100 g serka topionego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia
  • 1 czubata łyżka masła
  • garść posiekanej natki

Sposób wykonania:

Mięso dajemy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy 2 łyżki bułki tartej, rozgnieciony ząbek czosnku i przyprawy. Masę dokładnie wyrabiamy. Następnie formujemy pulpety wielkości dużych orzechów włoskich.



Na głęboką patelnię lub do rondelka wlewamy 3 szklanki wody. Doprowadzamy ją do wrzenia. Na wrzącą wodę wrzucamy pulpety, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i sos sojowy. Przykrywamy patelnię pokrywą, znowu doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pulpety 15 minut.




Następnie odkrywamy patelnię, dodajemy zmiażdżony czosnek i ser topiony. Gotujemy pulpety odkryte, aż ser się roztopi, od czasu do czasu mieszając tworzący się sos. Na koniec dodajemy łyżkę masła i redukujemy sos do odpowiedniej konsystencji (2-3 minuty).




Gotowe danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Pulpety w sosie serowo -czosnkowym gotowe!




wtorek, 9 kwietnia 2024

Sałatka z buraków

Buraki ze słoika do obiadu z jabłkiem i odrobiną soku z cytryny. Prosta i szybka, doskonała do kotletów mielonych. Można do niej dodać cebulkę, ale dzisiaj mamy małych gości, którzy jeszcze nie chcą ją jeść.

Składniki:

  • 0,5 l słoik buraczków ze spiżarni ( ewentualnie kupny)
  • 1 duże, kwaskowe jabłko
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Buraki ze słoiczka przekładamy do miski. Obrane jabłko szatkujemy na tarce o grubych oczkach, wrzucamy do buraków. Przyprawiamy całość sokiem z cytryny (do buraczków kupnych raczej nie dodajemy cytryny), solą, pieprzem i cukrem. Mieszamy i na końcu wlewamy olej.

Sałatka z buraków gotowa!



Na naszym blogu znajdziecie przepis na tarte buraczki do spiżarni.


 

Gulasz węgierski

Gulasz węgierski

Węgierski gulasz- pörkölt to mięso z cebulą, papryką, boczkiem, marchewką, pomidorami i dużą ilością przypraw. Początkowo było to danie pasterzy, stąd jego nazwa. Potem stało się narodowym specjałem Węgrów podawanym głównie na weselach. Dzisiaj znany jest na całym świecie. To bardzo smacznie przyrządzone mięso, uwielbiane szczególnie przez amatorów jednogarnkowych, pikantnych dań. Można gulasz podawać z pieczywem, ziemniakami, kluskami, a najsmaczniejszy jest serwowany z plackami ziemniaczanymi.

Składniki:

  • 60-70 dkg szynki wieprzowej
  • 20 dkg boczku
  • 2 cebule
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 marchew
  • 1 papryczka chilli
  • 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • kilka liści laurowych i kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • maggi i sos sojowy do smaku
  • 0,75 l bulionu lub wody
  • 3 łyżki oleju lub smalcu
  • 4 łyżki mąki

Sposób wykonania:

Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, na który wrzucamy pokrojony w kostkę boczek. Wysmażamy go i dodajemy mięso pokrojone w kostkę ok. 2 cm i obtoczone w mące.



Kiedy mięso się przyrumieni dodajemy do niego cebulę pokrojoną w drobną kostkę, następnie marchew startą na grubych oczkach i papryki- czerwoną oraz papryczkę chilli pokrojone tak jak cebula.



W momencie, gdy mięso i warzywa się poduszą wsypujemy paprykę czerwoną, czosnek granulowany, sól, pieprz i dajemy koncentrat pomidorowy. Całość chwilę mieszamy.

Teraz wlewamy bulion lub wodę, maggi, sos sojowy, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie.

Przykrywamy patelnię pokrywą i dusimy mięso godzinę, do miękkości.

Na koniec rozkłócamy 2 łyżki mąki w odrobinie wody i zagęszczamy nią gulasz.

Pyszny gulasz węgierski gotowy!



 

poniedziałek, 8 kwietnia 2024

Kotlety mielone z cebulą smażone na smalcu

Kotlety mielone z cebulą smażone na smalcu

Kotlety mielone z dużą ilością cebuli. Proste, smaczne danie tradycyjnie jak to dawniej na wsi bywało smażone na smalcu. Pamiętamy naszą babcię, która mawiała, że wieprzowinka lubi ogrzewać się w swoim tłuszczu, wtedy jest najsmaczniejsza.

Składniki:

  • 1/2 kg mielonego z łopatki lub szynki wieprzowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej w proszku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki smalcu bez skwarek
  • bułka tarta do obtaczania kotletów
  • 3-4 cebule
  • 1 łyżka majeranku

Sposób wykonania:

Mięso dajemy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy 2 łyżki bułki tartej, rozgnieciony ząbek czosnku i przyprawy. Masę dokładnie wyrabiamy. Następnie formujemy kotlety - z 1/2 kg mięsa wyjdzie nam 6-7 kotletów. Rozgrzewamy smalec na patelni.

Obtaczamy kotlety w bułce tartej i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na największym ogniu, z jednej strony do przyrumienienia. Następnie odwracamy kotlety na drugą stronę, zmniejszamy ogień na średni.


 Cebulę kroimy w półplasterki, posypujemy solą obficie i morzymy (wyciskamy rękoma, aby cebula puściła sok). Tak przygotowaną cebulę dorzucamy do przewróconych na drugą stronę kotletów, posypujemy szczyptą pieprzu i czerwonej papryki. Obsmażamy kotlety i cebulę na rumiano.

Kotlety mielone z cebulą smażone na smalcu gotowe!


 

Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami

Szybkie racuchy na proszku do pieczenia, puszyste i chrupiące z tartymi jabłkami.

Składniki:

  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 3jabłka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
Sposób przyrządzenia:

Jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach, Skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.



Do miski wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i cukier. Ubijamy jajka 4-5 minut mikserem, aż powiększą objętość i zbieleją. Następnie dodajemy mleko, 2 łyżki oleju, wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko miksujemy. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.



Do gotowego ciasta wrzucamy starte jabłka. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i małą łyżką wazową nakładamy porcje ciasta. Oleju na patelni ma być sporo, wtedy racuchy wyjdą chrupiące. Smażymy je na rumiano z obu stron.



Gotowe racuchy przekładamy na talerz i posypujemy cukrem.

 

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

W naszym domu to zupa niemal kultowa, przyprawiana na słodko – kwaśno, zawsze na kawałku wieprzowiny i koniecznie zabielana kwaśną śmietaną. Jest tak gęsta i treściwa, że może służyć za danie jednogarnkowe. Jedna z najlepszych zup gotowanych przez naszą babcię Ksenię.

Składniki na garnek 5 l:

  • 80-90 dkg golonki
  • włoszczyzna (2-3 marchewki, 1 seler, por, cebula w łupince)
  • 3 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego
  • ćwiartka małej kapusty białej
  • 2 średnie buraki
  • 1 szklanka fasoli białej
  • 5 dużych ziemniaków
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub szklanka gęstego soku z pomidorów
  • sok z jednej cytryny lub 2 łyżki octu spirytusowego
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • 2 czubate łyżki mąki
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • 2 łyżki maggi lub lubczyku

Sposób wykonania:

Do garnka 5 l dajemy umyte mięso i obraną włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy zimną wodą, ok. 3 l i wstawiamy na ogień. Wywar powinien gotować się około dwóch godzin (aż golonka będzie miękka).



 Po godzinie przyprawiamy wywar łyżką soli. Równocześnie w drugim garnku gotujemy buraki całe, nie obrane ( można je upiec w piekarniku dzień wcześniej). W trzecim garnku gotujemy fasolę, aż będzie miękka. Fasolę należy opłukać, zamoczyć kilka godzin wcześniej i potem w tej samej wodzie, w której się moczyła gotować.



Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę (niezbyt drobną), kapustę szatkujemy. Buraczki ugotowane i obrane trzemy na tarce o grubych oczkach. Gotowy wywar przecedzamy i wrzucamy do niego ziemniaki, kapustę i fasolę razem z wodą, w której się gotowała. Całość gotujemy do miękkości, jeszcze 15 – 20 minut. Mięso z wywaru kroimy lub szarpiemy na kawałki a marchewkę trzemy tak jak buraczki.

Teraz wrzucamy buraki, marchew i mięso do barszczu. Dodajemy koncentrat pomidorowy i zmiażdżony czosnek. Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i cytryną lub octem do smaku. Dodajemy maggi lub posiekany lubczyk. Mąkę łączymy ze śmietaną, hartujemy odrobiną gorącej zupy i zaciągamy zupę. Zdejmujemy barszcz z ognia i posypujemy obficie posiekanym koperkiem.

Barszcz ukraiński gotowy!



Nasze rady:

Nigdy nie wlewamy kwaśnej śmietany do gorącej zupy bo się zwarzy. Najpierw wlewamy trochę gorącej zupy do kubka ze śmietaną, mieszamy i powoli łączymy z zupą.

Babcia Ksenia na sam koniec dodawała do barszczu 2 łyżki masła i to masło niesamowicie podbijało jego smak.

Buraczki do barszczu możemy dodać gotowe ze słoika, ale wiórki tarte na tarce o grubych oczkach.

 

niedziela, 7 kwietnia 2024

Pałki kurczaka z patelni

Pałki kurczaka z patelni

Proponujemy szybki obiad z pałek drobiowych, duszonych na patelni w cebuli, czosnku i przyprawach. Mięso jest soczyste, aromatyczne i kruche. Prosty pomysł na obiad dla całej rodziny.

Składniki:

  • 6-8 pałek z kurczaka
  • szklanka wody
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oleju

marynata:

  • 1 łyżka maggi
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 3 łyżki oleju,
  • przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, czerwona papryka

Sposób przygotowania:

Udka myjemy, osuszamy, nacieramy marynatą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, można na całą noc. Następnie na głębokiej patelni rozgrzewamy olej . Na gorącym tłuszczu obsmażamy na rumiano z obu stron pałki z kurczaka, dodajemy do nich pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy aż cebula się zarumieni i wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek. Chwilę podsmażamy całość. 



Następnie podlewamy pałki wodą oraz pozostałą marynatą i przykrywamy pokrywą. Dusimy mięso około 30 minut. Kiedy będzie już miękkie dodajemy łyżkę masła. Zagęszczamy w ten sposób sos, podgrzewając udka na odkrytej już patelni około 5 minut. Na koniec przyprawiamy go jeszcze ewentualnie maggi.

Pałki z kurczaka w pysznym sosie własnym gotowe!



 

Lane kluski

Lane kluski

Lane kluski naszej babci Zosi. Doskonały dodatek do rosołu czy pomidorowej. U naszej babci jadało się często zupy mleczne z lanymi kluskami. Pyszne wspomnienie dzieciństwa!

Składniki:

  • 2 jajka
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • łyżka wody
  • szczypta sody oczyszczonej
  • szczypta kurkumy
  • szczypta soli

Sposób przyrządzenia:

Do małego garnuszka wbijamy dwa jajka i wsypujemy mąkę. Dobrze mieszamy jajka z mąką łyżką lub ubijamy mikserem, aż zrobi się jednolite, lejące ciasto. Jeśli będzie za gęste dodajemy trochę wody, jeśli za rzadkie mąkę. Ciasto ma się lać wolno, grubym strumieniem. Na koniec dodajemy sodę i kurkumę. Mieszamy. Wstawiamy w garnku wodę, doprowadzamy ją do wrzenia i solimy. Bierzemy lejek( średniej wielkości ) i lejemy ciasto przez lejek na gotującą się wodę, mieszając wodę od czasu do czasu( przeganiając kluski ), aby się nie sklejały.




   Gotujemy kluseczki jeszcze 2-3 minuty i przecedzamy przez sitko.

Lane kluski gotowe!



Nasze rady:

Kurkumę dodajemy, gdy żółtka są blade. Kluski będą miały ładny kolor.

Sody nie musimy dodawać, ale dzięki niej kluski są bardzo puszyste i mięciutkie.

 

Delikatna zupa pomidorowa z lanymi kluskami

Delikatna zupa pomidorowa z lanymi kluskami

Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z drobiu, zabielana słodką śmietanką i z lanymi kluseczkami.

   Składniki:

  • 2 l wywaru warzywno -drobiowego
  • 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • posiekany koperek - garść
  • szklanka słodkiej śmietanki 30%
  • czubata łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka maggi
   lane kluski:
  • 2 jajka
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • łyżka lub dwie wody

   Sposób przyrządzenia:

Wywar drobiowo – warzywny doprowadzamy do wrzenia, dodajemy koncentrat pomidorowy, lekko mieszamy do rozpuszczenia koncentratu. Następnie dodajemy cukier. Na końcu wlewamy śmietankę i przyprawiamy solą i pieprzem.



   Teraz przygotowujemy lane ciasto.

Do małego garnuszka wbijamy dwa jajka i wsypujemy mąkę. Dobrze mieszamy jajka z mąką łyżką lub ubijamy mikserem, aż zrobi się jednolite, lejące ciasto. Jeśli będzie za gęste dodajemy trochę wody, jeśli za rzadkie mąkę. Ciasto ma się lać wolno, grubym strumieniem. 
  Bierzemy lejek( średniej wielkości ) i lejemy ciasto przez lejek na gotującą się zupę, mieszając zupę od czasu do czasu( przeganiając kluski ), robiąc miejsce dla lejących się klusek.
   Gotujemy zupę z kluseczkami jeszcze 2-3 minuty. Zdejmujemy z ognia i posypujemy posiekanym koperkiem.

Delikatna zupa pomidorowa z lanymi kluskami gotowa!



 Nasze rady:

Lane kluski możemy gotować osobno w osolonym wrzątku lub lać bezpośrednio do zupy.



  Pomidorowa to zupa kwaśna, dlatego dodajemy trochę cukru , aby zrównoważyć kwaskowy smak. Można zamiast cukru dodać zmiksowaną marchewkę z rosołu, która zagęści trochę zupę i ją dosłodzi.
Gospodynie, które robią zaprawy na zimę mogą użyć własnych pomidorów, zupa będzie wówczas bardzo tradycyjna, jak u babci.
   Słodką śmietankę można zastąpić ukwaszoną, ale koniecznie trzeba ją zahartować przed wlaniem do zupy( pomidorowa będzie bardziej wyrazista ).

Ciasto migdałowe na petitkach

Proste, pyszne ciasto budyniowe o migdałowym smaku, na ciasteczkach petit beurre, polane czekoladą i posypane płatkami migdałowymi. Delicje w sam raz na podwieczorek.

Składniki:

krem budyniowy:

  • 200 g masła 82%
  • 2 budynie bez cukru waniliowe lub śmietankowe
  • 600 ml mleka
  • 6 łyżek cukru
  • aromat migdałowy -kilka kropel

dodatkowo:

  • 30 ciasteczek kakaowych petit beurre
  • 100 g czekolady gorzkiej 60%
  • 3-4 łyżki śmietanki lub mleka
  • 3/4 szklanki uprażonych płatków migdałowych

Sposób wykonania:

Najpierw robimy krem budyniowy.

Do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko (1/2 szklanki mleka odlewamy do miseczki) i wstawiamy na ogień umiarkowany. Resztę mleka łączymy z budyniami i cukrem. Dobrze mieszamy.

Wrzące mleko zestawiamy z ognia, wlewamy do niego masę budyniową, mieszamy i wstawiamy ponownie na ogień. Stale mieszamy do zagotowania budyniu. W trakcie gotowania mogą powstawać grudki, nie przejmujemy się tym, jeśli będziemy energicznie mieszać, masa na koniec zrobi się gładka. W momencie, gdy na powierzchni budyniu powstaną pierwsze „wulkany” zestawiamy go z ognia i przelewamy do miski. Przykrywamy folią spożywczą „w kontakt”, aby nie tworzył się na powierzchni kożuch i odstawiamy do przestygnięcia do temperatury pokojowej.



 Masło również ma mieć temperaturę pokojową. Jest to ważne, ponieważ krem nam w trakcie łączenia obu mas się nie zwarzy, gdy jego składniki będą miały podobną temperaturę!

Teraz do misy miksera wrzucamy masło i rozbijamy je na puch. Następnie w 3-4 etapach dorzucamy masę budyniową. Mieszamy ją tylko do połączenia składników, nie za długo. Na koniec dodajemy aromat migdałowy ( 1/2 łyżeczki).



Składamy ciasto.

Na dnie blaszki (u nas kwadratowa o boku 20 cm) układamy warstwę ciastek, na niej połowę kremu i ciasteczka. Następnie układamy pozostałą warstwę kremu i ciasteczka na wierzchu. Ciasto wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.



Przygotowujemy polewę.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką. Wylewamy polewę na wierzch ciasta i jeszcze miękką posypujemy równomiernie uprażonymi płatkami migdałowymi.

Pyszne ciasto budyniowe bez pieczenia gotowe!