Gulasz węgierski
Węgierski gulasz- pörkölt to mięso z cebulą, papryką, boczkiem, marchewką, pomidorami i dużą ilością przypraw. Początkowo było to danie pasterzy, stąd jego nazwa. Potem stało się narodowym specjałem Węgrów podawanym głównie na weselach. Dzisiaj znany jest na całym świecie. To bardzo smacznie przyrządzone mięso, uwielbiane szczególnie przez amatorów jednogarnkowych, pikantnych dań. Można gulasz podawać z pieczywem, ziemniakami, kluskami, a najsmaczniejszy jest serwowany z plackami ziemniaczanymi.
Składniki:
- 60-70 dkg szynki wieprzowej
- 20 dkg boczku
- 2 cebule
- 1 duża papryka czerwona
- 1 marchew
- 1 papryczka chilli
- 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
- kilka liści laurowych i kulek ziela angielskiego
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- maggi i sos sojowy do smaku
- 0,75 l bulionu lub wody
- 3 łyżki oleju lub smalcu
- 4 łyżki mąki
Sposób wykonania:
Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, na który wrzucamy pokrojony w kostkę boczek. Wysmażamy go i dodajemy mięso pokrojone w kostkę ok. 2 cm i obtoczone w mące.
Kiedy mięso się przyrumieni dodajemy do niego cebulę pokrojoną w drobną kostkę, następnie marchew startą na grubych oczkach i papryki- czerwoną oraz papryczkę chilli pokrojone tak jak cebula.
W momencie, gdy mięso i warzywa się poduszą wsypujemy paprykę czerwoną, czosnek granulowany, sól, pieprz i dajemy koncentrat pomidorowy. Całość chwilę mieszamy.
Teraz wlewamy bulion lub wodę, maggi, sos sojowy, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie.
Przykrywamy patelnię pokrywą i dusimy mięso godzinę, do miękkości.
Na koniec rozkłócamy 2 łyżki mąki w odrobinie wody i zagęszczamy nią gulasz.
Pyszny gulasz węgierski gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz