Racuchy z jabłkami
Szybkie racuchy na proszku do pieczenia, puszyste i chrupiące z tartymi jabłkami.
Składniki:
- 2 jajka
- szklanka mleka
- 2 szklanki mąki
- 3jabłka
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
Jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach, Skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i cukier. Ubijamy jajka 4-5 minut mikserem, aż powiększą objętość i zbieleją. Następnie dodajemy mleko, 2 łyżki oleju, wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Krótko miksujemy. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
Do gotowego ciasta wrzucamy starte jabłka. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i małą łyżką wazową nakładamy porcje ciasta. Oleju na patelni ma być sporo, wtedy racuchy wyjdą chrupiące. Smażymy je na rumiano z obu stron.
Gotowe racuchy przekładamy na talerz i posypujemy cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz