MAKATKA

środa, 10 kwietnia 2024

Pulpety w sosie serowo -czosnkowym

Pulpety w sosie serowo -czosnkowym

Nasza propozycja na pyszne danie obiadowe – klopsiki z szynki wieprzowej w aromatycznym sosie. Mięso delikatne i szybko przyrządzone. Składniki niedrogie i niewyszukane. Danie tradycyjne z ziemniaczkami i kolorową sałatką wszystkich domowników na pewno zadowoli.

Składniki:

  • 1/2 kg mielonego szynki wieprzowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej w proszku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz do smaku
  • 100 g serka topionego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia
  • 1 czubata łyżka masła
  • garść posiekanej natki

Sposób wykonania:

Mięso dajemy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy 2 łyżki bułki tartej, rozgnieciony ząbek czosnku i przyprawy. Masę dokładnie wyrabiamy. Następnie formujemy pulpety wielkości dużych orzechów włoskich.



Na głęboką patelnię lub do rondelka wlewamy 3 szklanki wody. Doprowadzamy ją do wrzenia. Na wrzącą wodę wrzucamy pulpety, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i sos sojowy. Przykrywamy patelnię pokrywą, znowu doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pulpety 15 minut.




Następnie odkrywamy patelnię, dodajemy zmiażdżony czosnek i ser topiony. Gotujemy pulpety odkryte, aż ser się roztopi, od czasu do czasu mieszając tworzący się sos. Na koniec dodajemy łyżkę masła i redukujemy sos do odpowiedniej konsystencji (2-3 minuty).




Gotowe danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Pulpety w sosie serowo -czosnkowym gotowe!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz