Pulpety w sosie serowo -czosnkowym
Nasza propozycja na pyszne danie obiadowe – klopsiki z szynki wieprzowej w aromatycznym sosie. Mięso delikatne i szybko przyrządzone. Składniki niedrogie i niewyszukane. Danie tradycyjne z ziemniaczkami i kolorową sałatką wszystkich domowników na pewno zadowoli.
Składniki:
- 1/2 kg mielonego szynki wieprzowej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka papryki czerwonej w proszku
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz do smaku
- 100 g serka topionego
- 3-4 ząbki czosnku
- 2-3 liście laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2-3 łyżki oleju do smażenia
- 1 czubata łyżka masła
- garść posiekanej natki
Mięso dajemy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy 2 łyżki bułki tartej, rozgnieciony ząbek czosnku i przyprawy. Masę dokładnie wyrabiamy. Następnie formujemy pulpety wielkości dużych orzechów włoskich.
Na głęboką patelnię lub do rondelka wlewamy 3 szklanki wody. Doprowadzamy ją do wrzenia. Na wrzącą wodę wrzucamy pulpety, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i sos sojowy. Przykrywamy patelnię pokrywą, znowu doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pulpety 15 minut.
Następnie odkrywamy patelnię, dodajemy zmiażdżony czosnek i ser topiony. Gotujemy pulpety odkryte, aż ser się roztopi, od czasu do czasu mieszając tworzący się sos. Na koniec dodajemy łyżkę masła i redukujemy sos do odpowiedniej konsystencji (2-3 minuty).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz