Kotlety mielone z cebulą smażone na smalcu
Kotlety mielone z dużą ilością cebuli. Proste, smaczne danie tradycyjnie jak to dawniej na wsi bywało smażone na smalcu. Pamiętamy naszą babcię, która mawiała, że wieprzowinka lubi ogrzewać się w swoim tłuszczu, wtedy jest najsmaczniejsza.
Składniki:
- 1/2 kg mielonego z łopatki lub szynki wieprzowej
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżeczka papryki czerwonej w proszku
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki smalcu bez skwarek
- bułka tarta do obtaczania kotletów
- 3-4 cebule
- 1 łyżka majeranku
Mięso dajemy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy 2 łyżki bułki tartej, rozgnieciony ząbek czosnku i przyprawy. Masę dokładnie wyrabiamy. Następnie formujemy kotlety - z 1/2 kg mięsa wyjdzie nam 6-7 kotletów. Rozgrzewamy smalec na patelni.
Obtaczamy kotlety w bułce tartej i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na największym ogniu, z jednej strony do przyrumienienia. Następnie odwracamy kotlety na drugą stronę, zmniejszamy ogień na średni.
Cebulę kroimy w półplasterki, posypujemy solą obficie i morzymy (wyciskamy rękoma, aby cebula puściła sok). Tak przygotowaną cebulę dorzucamy do przewróconych na drugą stronę kotletów, posypujemy szczyptą pieprzu i czerwonej papryki. Obsmażamy kotlety i cebulę na rumiano.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz