Deser „lazania krówkowo – orzechowa”
Deser warstwowy jak lazania, składający się ze zmielonych ciasteczek maślanych, orzeszków ziemnych, przekładanych pyszną masą śmietanowo – krówkową, a na wierzchu polewa czekoladowa. Jest bardzo prosty do wykonania. Smakuje bajecznie!
Składniki:
lazania
- 250 g ciastek petit beurre
- 100 g orzechów ziemnych
- 600 g śmietany gęstej, kwaśnej 18%
- 320 g masy krówkowej z puszki lub mleka karmelowego
- 1 łyżka kakao
polewa
- 150 g czekolady mlecznej
- 30 g oleju bezwonnego
- 50 g orzechów ziemnych
Sposób wykonania:
Ciasteczka i orzechy rozdrabniamy blenderem na żwirek, łączymy z kakao, dzielimy na 4 części.
Śmietanę łączymy za pomocą miksera z masą krówkową, dzielimy również na 4 części. Bierzemy prostokątną formę o wymiarach 25×15 cm i wlewamy na dno pierwszą warstwę kremu.
Rozprowadzamy równo po całej powierzchni. Następnie posypujemy warstwę kremu żwirkiem ciasteczkowym, robimy to delikatnie, aby warstwy nam się nie pomieszały. Tak działamy, aż do ostatniej warstwy, którą będzie żwirek. Przykrywamy deser i wkładamy do lodówki na 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc.
Pyszna lazania krówkowo- orzechowa gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz