środa, 20 marca 2024

Żurek w chlebku

Żurek w chlebku

Żur w chlebie to jedna z najsmaczniejszych zup goszczących na świątecznych stołach. Ma niepowtarzalny smak i wygląd, a ugotowany na własnym zakwasie i podany w chlebie upieczonym domowym sposobem to danie wielkanocne na najwyższym poziomie, zachwyci gości o najdelikatniejszych podniebieniach!

Składniki:

  • 2 litry wody
  • 60 dkg kości wędzonych
  • 0,5 do 0,7 litra zakwasu
  • 20 dkg boczku wędzonego
  • 3 sztuki kiełbasy śląskiej lub białej
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5-6 kulek ziela angielskiego
  • łyżka majeranku
  • sól, cukier i pieprz do smaku
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo
  • 6-8 chlebków okrągłych

Sposób wykonania:

Do dużego garnka (4-5) wlewamy wodę, wstawiamy na ogień, wrzucamy kości wędzone, połowę boczku wędzonego w całości, ze skórką, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy wywar około godziny.

Na patelni wytapiamy boczek pokrojony w drobną kostkę. Dodajemy do niego kiełbasę śląską w półplasterkach. Na koniec wrzucamy na patelnię poszatkowaną cebulę. Wszystko dobrze podsmażamy na złocisty kolor.

Z wywaru wyjmujemy boczek i kości wędzone, wrzucamy całe dobro z patelni. Miażdżymy czosnek, dorzucamy do żuru .Dodajemy na koniec majeranek i zakwas. Pozostało przyprawić zupę solą, pieprzem i cukrem. Możemy gotową zupę wlać do chlebka i położyć na wierzchu połówkę ugotowanego jajka.

Żur w chlebku gotowy!

Na naszym blogu znajdziecie przepis na chlebki do żurku:


Nasze rady:

Podstawą dobrego żuru jest oczywiście wysokiej jakości zakwas, dlatego kupujmy zakwas z mąki razowej żytniej typ 2000, im grubszy przemiał, tym kwaśniejszy żur.

Żur to kwaśna zupa, dlatego powinno się złamać jej kwaśny smak odrobiną cukru. Możemy też dodać odrobinę maggi dla uzyskania lepszego smaku zupy.

 

Sałatka jarzynowa z kurczakiem

Sałatka jarzynowa z kurczakiem

Bardzo smaczna sałatka jarzynowa z pieczonym kurczakiem. Doskonała na każdą okazję. Polecamy szczególnie na wszelkiego rodzaju imprezy.

Składniki:

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • przyprawy:
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, curry
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ogórki konserwowe
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 120 g sera żółtego Gouda
  • mała puszka kukurydzy
  • 5-6 łyżek majonezu
  • 2 duże marchewki ugotowane

Sposób przyrządzenia:

Pierś z kurczaka obtaczamy wy przyprawach i odkładamy na 1/2 godziny. Rozgrzewamy na patelni olej i podsmażamy pierś z obu stron na rumiano. Podlewamy 1/2 szklanki wody, przykrywamy patelnię pokrywą i dusimy mięso 20-30 minut. Gotowe odkładamy do przestudzenia. Następnie kroimy w drobną kostkę i przekładamy do dużej miski.

Jajka, marchew i żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i dokładamy do kurczaka.

Ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę osączamy z płynu. Dodajemy do pozostałych składników.

Przyprawiamy sałatkę pieprzem i solą. Dajemy majonez, mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę odkładamy do lodówki na godzinkę.

Smaczna sałatka jarzynowa z kurczakiem gotowa!



 

Schab w galarecie

Schab w galarecie

Plastry duszonego schabu przybrane ananasem, polane galaretą to doskonała przekąska na imprezę lub święta. Schab w połączeniu z ananasem smakuje wyśmienicie i prezentuje się doskonale. Zawsze robi wrażenie na gościach!

Składniki na półmisek:

  • 1/2 kg schabu
  • 1 opakowanie żelatyny z przyprawami do mięs
  • 6-8 plastrów ananasa
  • 4 łyżki gęstego majonezu
  • 7-8 pomidorków koktajlowych
  • 5-6 ciemnych oliwek

  • przyprawy do schabu: sól, pieprz, liść laurowy, ziele ang., cebula, maggi, 2 łyżki oleju

Sposób przyrządzenia:

W rondlu rozgrzewamy olej. Schab myjemy , osuszamy i obsmażamy na rumiano. Dorzucamy do niego cebulę pokrojoną w kostkę oraz wszystkie przyprawy. W momencie, gdy cebula się przyrumieni podlewamy całość dwiema szklankami wody i dusimy pod przykryciem do miękkości, czyli około 1,5 godziny.

Gotowy schab wyjmujemy z rondla, lekko studzimy i kroimy w plastry grubości centymetra. Układamy je na półmisku, tak aby trochę zachodziły jeden na drugi.

Żelatynę z przyprawami rozpuszczamy w wodzie (wg instrukcji) i jeszcze ciepłą polewamy schaby (jedna łyżka na jeden plaster). Odstawiamy do lodówki schaby i resztę żelatyny. Żelatyna ma lekko stężeć.

Następnie półmisek ze schabami przyozdabiamy ananasem, rozetkami z majonezu i robimy biedroneczki z pomidorków koktajlowych i oliwek. Całość zalewamy tężejącą galaretą, odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galarety.

 Schab z ananasem w galarecie gotowy!


Nasze rady:

Ozdabiać schaby możemy w dowolny sposób i dodawać do nich inne owoce, na przykład brzoskwinie z syropu, winogrona. Nam najbardziej schab smakuje z ananasem z syropu.

Sos powstały z pieczenia mięsa możemy zagęścić mąką i wykorzystać do polania różnych klusek.

 

wtorek, 19 marca 2024

Sałatka królewska

Sałatka królewska

Nasza ulubiona sałatka świąteczna. Prosta, błyskawiczna i bardzo smaczna. Polecamy ją szczególnie na święta i duże domowe imprezy. Zrobienie jej trwa chwilę a śmiało może konkurować z tradycyjną sałatką jarzynową.

Składniki:

  • 300 g szynki
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 3/4 słoika selera konserwowego
  • 2-3 gałązki selera naciowego
  • 1 puszka ananasa w syropie
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Kukurydzę, ananasa i seler konserwowy dokładnie osączamy z płynu. Seler wyciskamy w rękach i możemy go trochę posiekać. Ananasa kroimy w drobne cząstki. Przekładamy wszystko do miski.

Seler naciowy, szynkę, jajka, ogórki i paprykę kroimy w drobną kostkę. Również przekładamy do miski.



Sałatkę przyprawiamy pieprzem i solą, dodajemy majonez. Całość dokładnie mieszamy, odstawiamy do lodówki na pół godziny.

Sałatka królewska gotowa!




 

Ćwikła z chrzanem.

 



Ćwikła z chrzanem.

Jeśli nie lubimy trzeć chrzanu, kupmy gotowy w słoiczku i połączmy go z tartymi buraczkami.

Składniki:


  • 3 nieduże buraki (ok 1/2 kilograma)
  • 200 g chrzanu ze słoika
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:

Buraki myjemy i gotujemy do miękkości. Do gotowania nie obieramy ich. Średniej wielkości buraki gotujemy około 40-50 minut. Po tym czasie zlewamy wodę, w której się gotowały i zalewamy zimną wodą.

 Przestudzone buraki obieramy, następnie trzemy na tarce o drobnych oczkach. Starte buraki łączymy z chrzanem, przyprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Przekładamy ćwikłę do słoika, zakręcamy wieczko i wstawiamy do lodówki.

 Następnego dnia ćwikła jest gotowa. Wszystkie smaki się przegryzły, możemy podawać ją na stół.

Szybka ćwikła z chrzanem gotowa!


Nasza rada:
Do ćwikły wybierajmy chrzan dobrej jakości i bardzo ostry. Ćwikła będzie smaczniejsza i wyrazista.
Buraki do ćwikły możemy upiec w piekarniku, będą miały intensywniejszy kolor i smak. Możemy też użyć gotowe ze słoiczka, np. z domowej spiżarni.


Babka kajmakowa Wielkanocna



Babka kajmakowa Wielkanocna

Pyszna, bardzo puszysta baba idealna na Wielkanoc. Dodamy do ciasta maślankę, aby była wilgotna i kajmak dla uzyskania karmelowego smaku. Wymieszamy wszystkie składniki mikserem i upieczemy. Proste pieczenie a efekt wspaniały. Wszystkim będzie smakowała!

Składniki:

  • 200 g masła
  • 150 g cukru brązowego
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 200 g masy kajmakowej z puszki
  • 4 jaja wielkość M
  • 400 g mąki
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 °C (bez termoobiegu).

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.

Formę babkową o średnicy 24 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.

Masło Ubijamy na puch mikserem. Dodajemy do niego cukier brązowy (jeśli nie mamy, może być biały) i cukier wanilinowy. Miksujemy 3-4 minuty. Następnie dokładamy po łyżce masę kajmakową, stale mieszając. Teraz dokładamy po jednym jajku i krótko mieszamy. Masa może trochę wyglądać na zwarzoną, to nic złego. Po dodaniu mąki ciasto uzyska właściwą konsystencję.

Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy i dosypujemy do ciasta na przemian z maślanką w 2-3 etapach, stale miksując. Miksujemy tylko do połączenia składników.

 Do wcześniej przygotowanej formy przekładamy ciasto.



Babkę pieczemy 50 minut (do suchego patyczka).

Upieczoną babkę studzimy i wyjmujemy z formy. Następnie dekorujemy według uznania.



My polałyśmy babkę czekoladą gorzką roztopioną z odrobiną mleka w kąpieli wodnej i przyozdobiłyśmy marcepanowymi jajeczkami.

Babka kajmakowa na Wielkanoc gotowa!

 


Sałatka rzodkiewkowa wiosenna

Sałatka rzodkiewkowa wiosenna

Szybka sałatka idealna na śniadanie świąteczne. Wiosenny zestaw warzyw. Sałatka lekka, smaczna i błyskawiczna.

Składniki:

  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 nieduży ogórek wężowy
  • 20 dkg szynki
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • 3 jajka
  • czubata łyżka majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Rzodkiewki kroimy w słupki. Szynkę i górka, którego uprzednio obieramy ze skórki również kroimy w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy.

Wszystkie składniki sałatki przekładamy do miski, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy majonez 1-2 łyżki i mieszamy całość. Wkładamy sałatkę do lodówki na kilka chwil.

Sałatka rzodkiewkowa wiosenna gotowa!



 

poniedziałek, 18 marca 2024

Żurek wielkanocny

Żurek wielkanocny

Delikatny żurek z jajkiem i białą kiełbasą. Rozpoczynamy nim wielkanocne śniadanie. Doskonały na zaostrzenie apetytu, lekko kwaśny i niezbyt gęsty, bez ziemniaków. Taki w sam raz na start.

Składniki:

  • 2 l bulionu mięsnego
  • 1/2 l zakwasu na żur
  • 4 białe kiełbasy
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • łyżka majeranku suszonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 dkg boczku wędzonego
  • 3 liście laurowe
  • 4-5 kulek ziela angielskiego
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki maggi
  • 2 łyżki smalcu
  • czubata łyżeczka cukru

Sposób przyrządzenia:

Do garnka 4 l wlewamy bulion i podgrzewamy go. Na dużej patelni rozgrzewamy smalec, wrzucamy na niego pokrojony w kostkę boczek, podsmażamy na rumiano. Do gotowego boczku dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę i również przyrumieniamy. Następnie do garnka z rosołem wrzucamy podsmażony boczek i cebulę. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz zmiażdżony czosnek. Chwilę gotujemy. Teraz wlewamy zakwas żurowy, wsypujemy majeranek i dodajemy pokrojoną w plasterki białą kiełbasę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i maggi.



Żurek podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Możemy go przygotować dzień wcześniej, „przegryzie” się, będzie smaczniejszy.

Cały sukces żurku polega na użyciu do niego dobrego zakwasu. Polecamy zrobić samemu zakwas, zwłaszcza, że nie jest to trudne zadanie.

Żurek wielkanocny gotowy!



 

Szynki w galarecie

Szynki w galarecie

Tradycyjna sałatka jarzynowa zawinięta w szynkę i oblana galaretą, Doskonałe danie na świąteczny stół.

Składniki:

  • 1 żelatyna z przyprawami do mięs lub zwykła żelatyna i rosół
  • 10-15 plastrów szynki cienko pokrojonej
  • dwie brzoskwinie z syropu do ozdobienia szynek
  • kilka ciemnych oliwek
  • 5 -7 jajek przepiórczych
  • trzy, cztery łyżki gęstego majonezu
  • 10 łyżek sałatki jarzynowej

Sposób przygotowania:

Żelatynę rozpuszczamy według opisu na opakowaniu i odstawiamy do przestygnięcia. Żelatynę zwykłą rozpuszczamy w rosole, tą z przyprawami w wodzie.

Czubatą łyżeczkę sałatki zawijamy w szynkę. Powstały rulon układamy na półmisku. Tak działamy do wyczerpania składników.

Następnie przyozdabiamy rulony brzoskwinią, jajkami. oliwkami i rozetkami z majonezu (za pomocą worka cukierniczego i wybranej tylki). Na koniec zalewamy rolady lekko tężejącą galaretą. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia galarety.

Rolady z szynki gotowe! 



 

niedziela, 17 marca 2024

Pasztet świąteczny z jajkiem

Pasztet świąteczny z jajkiem

Prosty i szybki pasztet, którego bazą jest mięso i warzywa z rosołu. Idealne smarowidło na świąteczny stół. Na Wielkanoc koniecznie z jajkiem w środku.

Składniki:

  • 60 dkg mięsa z rosołu (u nas mięso z kurczaka razem ze skórką i łopatka wieprzowa)
  • 2 marchewki
  • 1/2 selera
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 kajzerka
  • 2 jajka + 4 jajka ugotowane na twardo
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • 1 płaska łyżeczka tymianku
  • foremka 25x11 cm
  • łyżka smalcu do wysmarowania foremki

Sposób wykonania:

Kajzerkę zamaczamy w letnim mleku.

Mięso z rosołu przestudzone razem z marchewką, selerem, cebulą i czosnkiem mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Przekładamy do dużej miski.



 Wbijamy żółtka, dorzucamy bułkę razem z mlekiem i przyprawy. Pasztet wyrabiamy rękami bardzo starannie. Im lepiej będzie wyrobiony tym będzie bardziej aksamitny, a tym samym smaczniejszy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie wtłaczamy do masy mięsnej.



Przekładamy do foremki wysmarowanej smalcem połowę pasztetu. Kładziemy na wierzchu ugotowane jajka wzdłuż foremki i przykrywamy je resztą pasztetu. Wygładzamy górę dłonią dobrze zwilżoną wodą.



Tak przygotowany pasztet wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) i pieczemy 50 -60 minut.

Upieczony pasztet wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia, najlepiej na całą noc do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy go ostrożnie z foremki i wykładamy na półmisek.


Pasztet wielkanocny z jajkiem gotowy!



 

Babka poznańska cytrynowa

Babka poznańska cytrynowa

Lekka, delikatna jak puch, doskonała na święta i na co dzień do popołudniowej herbaty czy kawy. Swoją lekkość i puszystość zawdzięcza mące ziemniaczanej, która dominuje w przepisie nad mąką pszenną. To nasza ulubiona babka. Zawsze pieczemy ją na Wielkanoc.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 200 g masła
  • 4 jajka L
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 8 g cukru wanilinowego
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • sok z połowy cytryny

Lukier:

  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 5-6 łyżek cukru pudru

Sposób wykonania:

Formę do babek z kominem o średnicy 24 cm lub keksówkę 30x12 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką lub bułką tartą.

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej!

Masło roztapiamy w rondelku, na wolnym ogniu.

Obie mąki i proszek do pieczenia łączymy i koniecznie przesiewamy do miski. Odstawiamy na bok.



Do miski miksera dajemy szczyptę soli, cukier wanilinowy, jajka i i ubijamy wszystko na puszystą masę, wsypując w 2-3 partiach cukier. Masę ubijamy 10 minut, aż się napuszy i zbieleje. Następnie wlewamy sok z cytryny i przestudzone, płynne masło. Dodajemy skórkę z cytryny, łączymy z masą. Na koniec zmniejszamy obroty miksera na średnie i wsypujemy stopniowo suche składniki. Gotowe ciasto wylewamy do uprzednio przygotowanej formy.



Pieczemy babkę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) do suchego patyczka, czyli 40 -45 minut.

Upieczoną babkę wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy i wyjmujemy z formy. Całkowicie przestudzoną lukrujemy.



Składniki lukru dokładnie rozcieramy łyżką w miseczce do konsystencji gęstego, lejącego się miodu. Możemy babkę przyozdobić świątecznie według uznania.

Babka poznańska cytrynowa gotowa!

 


Kluski ziemniaczane

Kluski ziemniaczane

Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu pieczeniowego lub gulaszu. Bardzo proste w wykonaniu, trzeba tylko przestrzegać odpowiednich proporcji i na pewno się udadzą.

Składniki:

  • 40 dkg obranych i ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • około 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej tortowej
  • mąka do podsypywania klusek

Sposób wykonania:

Ziemniaki jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub bardzo dokładnie tłuczemy. Wkładamy do miski, wyrównujemy i dzielimy na cztery części. Jedną część odkładamy i w wolne miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dajemy z powrotem do miski odłożone ziemniaki oraz jajko, mąkę pszenną i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto krótko, do połączenia składników.



Następnie kulamy okrągłe kluski o średnicy 2-3 cm, lekko je spłaszczamy . Podsypujemy kluski mąką, aby się nie przyklejały do blatu. W dużym garnku gotujemy wodę, którą solimy. Na gotującą się wodę wrzucamy kluski, lekko potrząsamy garnkiem i czekamy, aż wszystkie kluski wypłyną na wierzch. Od tego momentu, na bardzo wolnym ogniu gotujemy je 3-4 minuty. Po tym czasie odcedzamy kluski i podajemy na stół.



Kluski ziemniaczane gotowe!



Nasze rady:

Z tej porcji ziemniaków wychodzi około 30 klusek.

Można je podawać z różnymi sosami, okraszone boczkiem i cebulą, z gulaszem, a także na słodko.

Proporcja 1/4 kartoflanki na 3/4 ziemniaków jest idealna, kluski zawsze się udadzą.

Nadwyżkę klusek można przechowywać w zamrażarce.

 

Gulasz z łopatki wieprzowej

Gulasz z łopatki wieprzowej

Gulasz z wieprzowego mięsa, delikatnego i lekko tłustego z ziemniaczanymi kluskami to nasza propozycja na smaczny, sycący obiad. Obiad łatwy do przyrządzenia.

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka smalcu lub oleju
  • 2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia sosu

przyprawy:

  • łyżeczka czubata papryki słodkiej wędzonej
  • łyżeczka czubata pieprzu ziołowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki maggi

Sposób przyrządzenia:

Wieprzowinę myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę 2-3 cm.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy stopniowo pokrojoną łopatkę. Obsmażamy ją na rumiano.



Do podsmażonego mięsa dodajemy poszatkowaną cebulę. Całość smażymy jeszcze 10 minut, aż cebula się zarumieni i dodajemy rozgnieciony czosnek. Teraz dorzucamy na patelnię przyprawy i 3 szklanki gorącej wody. Przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy mięso pod przykryciem do miękkości około godziny.



Kiedy mięso będzie gotowe 2 łyżki mąki rozkłócamy z 1/2 szklanki wody i zagęszczamy sos. Przyprawiamy go maggi i ewentualnie solą i pieprzem do smaku.

Gulasz z łopatki gotowy!



Nasza rada:

Jeśli w trakcie duszenia mięsa odparuje nam za dużo płynu możemy dolać odrobinę gorącej wody.

Gulasz możemy podać z kaszą, ziemniakami lub kluskami.



Przepis na kluski ziemniaczane znajdziecie na naszym blogu.