Gulasz z łopatki wieprzowej z
kluskami śląskimi
Tradycyjny
gulasz z łopatki wieprzowej z kluskami z dziurką. Smaczny obiad dla
całej rodziny. Prosty przepis, szybkie gotowanie, dużo przyjemności
z pałaszowania.
Składniki:
Na
gulasz.
- 60-70
dkg łopatki wieprzowej bez kości
- 20
dkg boczku
- 2
cebule
- 1
duża papryka czerwona
- 1
marchew
- 1
czubata łyżka koncentratu pomidorowego
- kilka
liści laurowych i kulek ziela angielskiego
- 1
łyżeczka czosnku granulowanego
- sól,
pieprz do smaku
- 1
łyżka słodkiej papryki
- sos
sojowy do smaku
- 0,75
l bulionu lub wody
- 3
łyżki smalcu
- 4
łyżki mąki
Na
kluski śląskie.
- 1
kg obranych i ugotowanych ziemniaków
- 1
jajko
- szczypta
soli
- około
1 szklanki mąki ziemniaczanej
Sposób
wykonania:
Gulasz z
łopatki.
Na
głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, na który wrzucamy
pokrojony w kostkę boczek. Wysmażamy go i dodajemy mięso pokrojone
w kostkę ok. 2 cm i obtoczone w mące.
Kiedy
mięso się przyrumieni dodajemy do niego cebulę pokrojoną również
w kostkę, następnie marchew startą na grubych oczkach i paprykę
czerwoną rozdrobnioną.
W
momencie, gdy mięso i warzywa się poduszą wsypujemy paprykę
czerwoną mieloną, czosnek granulowany, sól, pieprz i dajemy
koncentrat pomidorowy. Całość chwilę mieszamy.
Teraz
wlewamy bulion lub wodę, sos sojowy, wrzucamy liście laurowe i
ziele angielskie.
Przykrywamy
patelnię pokrywą i dusimy mięso godzinę, do miękkości.
Na
koniec rozkłócamy 2 łyżki mąki w odrobinie wody i zagęszczamy
nią gulasz.
Kluski
śląskie.
Ziemniaki
obieramy i gotujemy do miękkości. Jeszcze ciepłe przeciskamy przez
praskę lub bardzo dokładnie tłuczemy. Wkładamy do miski,
wyrównujemy i dzielimy na cztery części. Jedną część odkładamy
i w wolne miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dajemy z powrotem
do miski odłożone ziemniaki oraz jajko i szczyptę soli. Wyrabiamy
ciasto krótko, do połączenia składników. Następnie kulamy
okrągłe kluski i palcem robimy w każdej dołek . Na gotującą
się, posoloną wodę wrzucamy połowę wyrobionych klusek, lekko
potrząsamy garnkiem i czekamy, aż wszystkie wypłyną na wierzch.
Od tego momentu, na bardzo wolnym ogniu gotujemy je 3-4 minuty. Po
tym czasie odcedzamy kluski.
Gulasz z
łopatki wieprzowej z kluskami śląskimi gotowy!