środa, 6 marca 2024

Sałatka z pora i jajek

Sałatka z pora i jajek

Prosta i błyskawiczna sałatka wyrazista w smaku, doskonały dodatek do wielkanocnego śniadania.

Składniki:

  • 2 pory, biała część
  • szklanka groszku z puszki
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 jabłka
  • 2 ogórki konserwowe
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany lub jogurtu
  • 2 łyżki majonezu

Sposób wykonania:

Pory myjemy, kroimy w półplasterki, przekładamy do miski, lekko solimy i wyciskamy w rękach, aż puszczą trochę soku i zmiękną. Dodajemy dobrze odsączony groszek. Ogórki, jajka oraz obrane jabłka pokrojone w kostkę dorzucamy do pora i groszku.

Do tak przygotowanych warzyw dajemy śmietanę, jogurt oraz sól i pieprz. Mieszamy całość. Wkładamy do lodówki na pół godziny, aby sałatka schłodziła się i wszystkie smaki dobrze się przegryzły.

Sałatka z pora gotowa!



 

Śledź z żurawiną

Śledź z żurawiną

Śledź w oleju z cebulką i żurawiną suszoną. Danie kiedyś w naszym domu często podawane w poście. Do śledzia świetnie pasują ziemniaki w mundurkach. Żurawina dodaje słodyczy i wzbogaca smak śledzia. Danie jest wyborne.


Składniki:
  • 500 g filetów śledzia w oleju a la Matjas
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego + olej z filetów
  • 1/2 szklanki żurawiny suszonej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 duża czerwona cebula
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz grubo mielony
  • 6 dużych ziemniaków

Sposób wykonania:

Śledzie z żurawiną przygotujmy dzień wcześniej, będą smaczniejsze kiedy postoją w lodówce przez noc.

 Zaczynamy od pokrojenia cebuli w piórka i włożenia jej do miski. Następnie solimy ją, dodajemy sok z cytryny. Mieszamy i trochę morzymy, czyli wyciskamy rękoma, aby cebula zmiękła i puściła sok. Zmorzoną cebulę łączymy z olejem, wykorzystajmy też olej z zalewy śledziowej. Przyprawiamy grubo mielonym lub utłuczonym w moździerzu pieprzem i płaską łyżeczką cukru.

 Do tak przygotowanej cebuli wkładamy pokrojone w cząstki śledzie oraz żurawinę, którą wcześniej zalewamy wrzątkiem na 15 minut, aby zmiękła i napęczniała. Śledzia z żurawiną i cebulą przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na noc.



Do śledzia możemy podać ziemniaki w mundurkach lub serwować jako sałatkę do kolacji. Ziemniaki myjemy dokładnie ( nie obieramy), przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości, to jest 20-25 minut od zagotowania. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i zostawiamy w garnku na chwilę pod przykryciem, niech dojdą.

Śledź z żurawiną, z ziemniakami w mundurkach gotowy!



Nasza rada: 

Ilość oleju do śledzia podałyśmy orientacyjnie, można go dodać więcej, gdy zalewy śledziowej było za mało lub wlać mniej, jeśli zalewa jest dobra i jest jej dużo.

 

wtorek, 5 marca 2024

Gulasz z łopatki wieprzowej z kluskami śląskimi

Gulasz z łopatki wieprzowej z kluskami śląskimi

Tradycyjny gulasz z łopatki wieprzowej z kluskami z dziurką. Smaczny obiad dla całej rodziny. Prosty przepis, szybkie gotowanie, dużo przyjemności z pałaszowania.

Składniki:

Na gulasz.

  • 60-70 dkg łopatki wieprzowej bez kości
  • 20 dkg boczku
  • 2 cebule
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 marchew
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • kilka liści laurowych i kulek ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • sos sojowy do smaku
  • 0,75 l bulionu lub wody
  • 3 łyżki smalcu
  • 4 łyżki mąki

Na kluski śląskie.

  • 1 kg obranych i ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • około 1 szklanki mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania:

Gulasz z łopatki.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, na który wrzucamy pokrojony w kostkę boczek. Wysmażamy go i dodajemy mięso pokrojone w kostkę ok. 2 cm i obtoczone w mące.

Kiedy mięso się przyrumieni dodajemy do niego cebulę pokrojoną również w kostkę, następnie marchew startą na grubych oczkach i paprykę czerwoną rozdrobnioną.

W momencie, gdy mięso i warzywa się poduszą wsypujemy paprykę czerwoną mieloną, czosnek granulowany, sól, pieprz i dajemy koncentrat pomidorowy. Całość chwilę mieszamy.

Teraz wlewamy bulion lub wodę, sos sojowy, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie.

Przykrywamy patelnię pokrywą i dusimy mięso godzinę, do miękkości.

Na koniec rozkłócamy 2 łyżki mąki w odrobinie wody i zagęszczamy nią gulasz.



Kluski śląskie.

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub bardzo dokładnie tłuczemy. Wkładamy do miski, wyrównujemy i dzielimy na cztery części. Jedną część odkładamy i w wolne miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dajemy z powrotem do miski odłożone ziemniaki oraz jajko i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto krótko, do połączenia składników. Następnie kulamy okrągłe kluski i palcem robimy w każdej dołek . Na gotującą się, posoloną wodę wrzucamy połowę wyrobionych klusek, lekko potrząsamy garnkiem i czekamy, aż wszystkie wypłyną na wierzch. Od tego momentu, na bardzo wolnym ogniu gotujemy je 3-4 minuty. Po tym czasie odcedzamy kluski.

 








Gulasz z łopatki wieprzowej z kluskami śląskimi gotowy!



 

Sałatka makaronowa z brokułem

Sałatka makaronowa z brokułem

Prosta sałatka z kilku składników, delikatna w smaku i bardzo sycąca. Można ją serwować i na co dzień i na imprezach, warto też czasami zabrać ją do pracy.

Składniki:

  • 1/2 małego brokułu
  • 150 g makaronu (kokardki lub świderki)
  • 4-5 plasterków szynki
  • 150 g sera żółtego
  • mała puszka kukurydzy
  • garść szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy z wody i studzimy.

Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki, przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Wstawiamy na ogień. Lekko solimy i dla wydobycia lepszego smaku dajemy do niego łyżeczkę cukru. Brokuł gotujemy 8-10 minut, licząc od zagotowania. Następnie odcedzamy go i przelewamy zimną wodą, dokładnie osączamy. Przekładamy do dużej miski razem z makaronem.

Dokładamy do nich odsączoną kukurydzę i pokrojony w kosteczkę ser oraz szynkę. Siekamy drobno szczypiorek i dorzucamy do reszty składników. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Na koniec dajemy majonez ze śmietaną, dokładnie mieszamy sałatkę i odkładamy do lodówki na 1/2 godziny.

Sałatka makaronowa z brokułem gotowa!



 

poniedziałek, 4 marca 2024

Zupa pomidorowa z klopsikami

Zupa pomidorowa z klopsikami

Delikatna, zabielana kremówką zupa pomidorowa na wywarze drobiowym. Doskonałym dodatkiem do niej będą klopsiki drobiowe i makaron.

Składniki:

Na zupę:

  • 1 porcja rosołowa z kurczaka lub 6-8 skrzydełek
  • włoszczyzna (2 marchewki, 1/2 selera, 1 por,
  • 1/2 dużej cebuli w łupinie)
  • 4 liście laurowe
  • 4-6 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 ml kremówki 30 %
  • czubata łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 200 g makaronu spaghetti

Na klopsiki:

  • 40 dkg mielonego z kurczaka
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki bułki tartej + 1/2 szklanki do obtaczania kotletów
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • garść posiekanego koperku
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła

Sposób wykonania:

Porcję rosołową i obrane warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą tak, aby przykryła całość. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Doprowadzamy wywar do wrzenia, solimy, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy go 1,5 godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie przecedzamy wywar do mniejszego garnka, wstawiamy ponownie na ogień. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy do rozpuszczenia, wlewamy śmietankę. Doprowadzamy zupę do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Przyprawiamy solą, cukrem oraz pieprzem do smaku. Możemy dodać ewentualnie 2 łyżki maggi, jeśli lubimy tę przyprawę.



Mięso mielone z kurczaka przekładamy do miski. Dodajemy jajko, przyprawy ( 1/2 łyżeczki soli i szczyptę pieprzu), paprykę, pieprz ziołowy, 3 łyżki bułki tartej oraz posiekany koperek. Cebulę trzemy na tarce o najdrobniejszych oczkach prosto do mięsa. Dokładnie wyrabiamy mięso rękami.

Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy je w tartej bułce i smażymy na rumiano, z jednej strony na dużym ogniu. Następnie przekładamy je na drugą stronę, zmniejszamy ogień i przyrumieniamy drugą stronę klopsików. Przekładamy klopsiki do zupy.



Makaron gotujemy w osobnym garnku według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i dodajemy do pomidorowej z klopsikami.

Zupa pomidorowa z klopsikami i makaronem gotowa!



 

Sałatka do pracy na szybko

 Sałatka do pracy na szybko

Znudziły nam się kanapki, zróbmy ekspresową sałatkę, zapakujmy ją w słoiczek lub inny pojemnik i zabierzmy do pracy. Sałatka jest sycąca i smaczna.

Składniki:

  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • mała puszka kukurydzy
  • pół pęczka szczypiorku
  • mały ogórek świeży
  • 4-5 rzodkiewek
  • łyżka majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:

Kukurydzę odsączamy z zalewy. Jajka i ogórka kroimy w kostkę ok. centymetrową, rzodkiewki w nieco drobniejszą. Wszystkie warzywa wrzucamy do miski, przyprawiamy solą i pieprzem.



 Dodajemy do nich majonez, mieszamy całość. Możemy do majonezu dodać łyżeczkę jogurtu lub kwaśnej, gęstej śmietany.

Sałatkę możemy zrobić wieczorem, na kolację, resztę, która zostanie spakować do pracy.



 

Śledź w śmietanie

Śledź w śmietanie

Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie często podawane w poście.

Składniki:

  • 500 g filetów śledzia w oleju a la matias
  • 300 g śmietany gęstej, kwaśnej 18%
  • 2 średnie cebule
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • 10-12 ziemniaków

Sposób wykonania:

Śledzie w śmietanie robimy kilka godzin przed wydaniem na stół, aby trochę postały w lodówce. Będą smaczniejsze. Najpierw kroimy cebulę w piórka lub w półkrążki. Przekładamy ją do miski, solimy i morzymy, czyli wyciskamy dobrze w rękach, aby puściła trochę soku i zmiękła. Posypujemy pieprzem. Śledzie kroimy na drobniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny. Łączymy z cebulą i posiekanym szczypiorkiem. Dodajemy olej ze śledzi i śmietanę. Mieszamy całość, wstawiamy do lodówki.



Ziemniaki myjemy dokładnie ( nie obieramy). Zalewamy gorącą wodą, solimy i gotujemy do miękkości, to jest 25-30minut od zagotowania. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i zostawiamy w garnku pod przykryciem na kilka minut, niech dojdą.

Śledź w śmietanie gotowy!



 

Sałatka do pracy na szybko

 Sałatka do pracy na szybko

Znudziły nam się kanapki, zróbmy ekspresową sałatkę, zapakujmy ją w słoiczek lub inny pojemnik i zabierzmy do pracy. Sałatka jest sycąca i smaczna.

Składniki:

  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • mała puszka czerwonej fasoli
  • pół pęczka szczypiorku
  • mały ogórek świeży
  • 4-5 rzodkiewek
  • łyżka majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:

Fasolę odsączamy z zalewy. Jajka i ogórka kroimy w kostkę ok. centymetrową, rzodkiewki w nieco drobniejszą. Wszystkie warzywa wrzucamy do miski, przyprawiamy solą i pieprzem. 



Dodajemy do nich majonez, mieszamy całość. Możemy do majonezu dodać łyżeczkę jogurtu lub kwaśnej, gęstej śmietany 18%.

Sałatkę możemy zrobić wieczorem, na kolację, resztę, która zostanie spakować do pracy.



 

niedziela, 3 marca 2024

Kotlety mielone z udek kurczaka

Kotlety mielone z udek kurczaka

Delikatne kotlety z mielonych udek kurczaka to nasza propozycja na prosty i szybki obiad.

Składniki:

  • 40 dkg mielonego z udek kurczaka
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki bułki tartej + 1/2 szklanki do obtaczania kotletów
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • garść posiekanego koperku
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła

Sposób wykonania:

Mięso mielone z udek przekładamy do miski. Dodajemy jajko, przyprawy ( 1/2 łyżeczki soli i szczyptę pieprzu), paprykę, pieprz ziołowy, 3 łyżki bułki tartej oraz posiekany koperek. Cebulę trzemy na tarce o najdrobniejszych oczkach prosto do mięsa. Dokładnie wyrabiamy mięso rękami.



Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Formujemy kotlety, obtaczamy je w tartej bułce i smażymy na rumiano, z jednej strony na dużym ogniu. Następnie przekładamy kotlety na drugą stronę, zmniejszamy ogień i przyrumieniamy drugą stronę kotletów.



Do kotletów możemy podać marchewkę z groszkiem i gotowane ziemniaki.

Delikatne kotlety z udek kurczaka gotowe!  

 


sobota, 2 marca 2024

Owsianka z wiśniową frużeliną

Owsianka z wiśniową frużeliną

Proste, smaczne i pożywne śniadanie. Tym razem z wiśniową frużeliną.

Składniki:

  • 2 szklanki napoju owsianego
  • 2/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • łyżka miodu lub cukru
  • mały słoiczek frużeliny wiśniowej

Sposób wykonania:

Napój owsiany wlewamy do rondelka, wsypujemy płatki owsiane, dodajemy szczyptę soli i wstawiamy całość na ogień.

Doprowadzamy do wrzenia mieszając od czasu do czasu. Gotujemy płatki 3 minuty.

Jeśli są za gęste możemy dodać trochę więcej napoju owsianego. Zestawiamy z ognia gotowe płatki i doprawiamy je miodem lub cukrem oraz cynamonem.

Gotowe płatki wykładamy na talerze i polewamy frużeliną.

Owsianka z frużeliną wiśniową gotowa!



Nasze rady:

Frużelinę wiśniową możemy kupić lub zrobić samemu. Polecamy frużelinę z naszej spiżarni.



 

Zupa pomidorowa z ryżem

Zupa pomidorowa z ryżem

Delikatna, zabielana kremówką zupa pomidorowa na wywarze drobiowym. Doskonałym dodatkiem do niej jest ryż.

Składniki:

  • 1 porcja rosołowa z kurczaka lub 6-8 skrzydełek
  • włoszczyzna (2 marchewki, 1/2 selera, 1 por,
  • 1/2 dużej cebuli w łupinie)
  • 4 liście laurowe
  • 4-6 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 ml kremówki 30 %
  • czubata łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • szklanka ryżu

Sposób wykonania:

Porcję rosołową i obrane warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą tak, aby przykryła całość. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie. Doprowadzamy wywar do wrzenia, solimy, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i gotujemy go 1,5 godziny na wolnym ogniu.



 Po tym czasie przecedzamy wywar do mniejszego garnka, wstawiamy ponownie na ogień. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy do rozpuszczenia, wlewamy śmietankę. Doprowadzamy zupę do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Przyprawiamy solą, cukrem oraz pieprzem do smaku. Możemy dodać ewentualnie 2 łyżki maggi, jeśli lubimy tę przyprawę.

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gotowy wykładamy na talerze i zalewamy gorącą zupą.

Zupa pomidorowa z ryżem gotowa!



 

piątek, 1 marca 2024

Frużelina wiśniowa do ciast

Frużelina wiśniowa do ciast

Frużelina wiśniowa zamknięta w słoikach na zimę, doskonała do ciast, szczególnie babek , serników a także deserów, naleśników i gofrów. Można ją użyć również do mięs pieczonych. Domowa jest zawsze najlepsza, zrobiona z najlepszych owoców i bez zbędnych dodatków. Taki mały drobiażdżek zawsze mile widziany w spiżarni!

Składniki :

  • 1 kg wiśni wydrylowanych (razem z sokiem powstałym przy drylowaniu))
  • 300-400 g cukru (do smaku)
  • 1  sok z jednej cytryny
  • 2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej (w zależności jak bardzo soczyste są owoce)
  • 50 ml wody (do rozrobienia skrobi)

Sposób wykonania:

Wiśnie dokładnie myjemy i drylujemy. Soku powstałego przy drylowaniu nie wylewamy.

Owoce wraz z sokiem powstałym przy drylowaniu, z sokiem z cytryny i cukrem przekładamy do garnka z grubym dnem i podgotowujemy, żeby puściły jeszcze dużo soku, ale się nie rozleciały.

W tym czasie przygotowujemy słoiczki - myjemy je i wyparzamy.

Skrobię ziemniaczaną rozpuszczamy w zimnej wodzie, dodajemy do gotujących się owoców. Mieszamy energicznie. Powinna powstać frużelina o konsystencji kisielu.

Gorącą frużelinę przekładamy do przygotowanych słoiczków i mocno zakręcamy. Odwracamy do góry dnem, układamy na ściereczce i przykrywamy ręcznikiem do wystygnięcia.

Frużelina wiśniowa do spiżarni gotowa!


Nasze rady:

Frużelinę możemy doprawiać według własnego gustu kulinarnego, czyli możemy zmniejszyć lub zwiększyć porcję cukru. Możemy dodać więcej soku z cytryny lub całkowicie go pominąć. Możemy dodać szczyptę cynamonu lub jednego goździka dla podrasowania smaku. Obowiązuje pełna dowolność i inwencja twórcza!

 

Ciasto jogurtowe z serem

Ciasto jogurtowe z serem

Proste ciasto jogurtowe z serem waniliowym. Szybkie, łatwe do upieczenia, zawsze się udaje.

Składniki:

ser

  • 25 dkg twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej

ciasto

  • 4 jajka M
  • 160 g cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 120 ml oleju rzepakowego
  • 120 ml jogurtu
  • 300 g mąki tortowej
  • 8 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

Formę o wymiarach 28x18 cm wykładamy papierem do pieczenia na dnie i po bokach. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 °C (góra-dół bez termoobiegu). Potrzebny nam będzie jeden worek cukierniczy lub woreczek foliowy.

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.

Najpierw przygotowujemy ser. Przekładamy go razem z pozostałymi składnikami do miski, lekko rozdrabniamy widelcem i ubijamy na gładką masę mikserem.

Przekładamy do worka cukierniczego. My użyłyśmy końcówkę ozdobną, ale można jej nie zakładać.

Ubijamy ciasto. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy masę 3-4 minuty, aż zbieleje i trochę się napuszy.

Do tak ubitej masy wlewamy olej i jogurt. Krótko mieszamy. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Łączymy składniki ciasta na najniższych obrotach miksera, tylko do ich wymieszania.



Przelewamy ciasto do formy. Odcinamy końcówkę worka i wyciskamy kratkę z sera na cieście.



Tak przygotowany placek wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40-45 min (do suchego patyczka). Gotowe ciasto odstawiamy do przestudzenia. Lekko ciepłe możemy posypać cukrem pudrem.

Wyśmienite ciasto jogurtowe z serem gotowe!