Sałatka makaronowa z brokułem
Prosta sałatka z kilku składników, delikatna w smaku i bardzo sycąca. Można ją serwować i na co dzień i na imprezach, warto też czasami zabrać ją do pracy.
Składniki:
- 1/2 małego brokułu
- 150 g makaronu (kokardki lub świderki)
- 4-5 plasterków szynki
- 150 g sera żółtego
- mała puszka kukurydzy
- garść szczypiorku
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy z wody i studzimy.
Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki, przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Wstawiamy na ogień. Lekko solimy i dla wydobycia lepszego smaku dajemy do niego łyżeczkę cukru. Brokuł gotujemy 8-10 minut, licząc od zagotowania. Następnie odcedzamy go i przelewamy zimną wodą, dokładnie osączamy. Przekładamy do dużej miski razem z makaronem.
Dokładamy do nich odsączoną kukurydzę i pokrojony w kosteczkę ser oraz szynkę. Siekamy drobno szczypiorek i dorzucamy do reszty składników. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Na koniec dajemy majonez ze śmietaną, dokładnie mieszamy sałatkę i odkładamy do lodówki na 1/2 godziny.
Sałatka makaronowa z brokułem gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz